Yanlış teşhis tedaviyi zorlaştırıyor
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, baş, çene ve yüz ağrılarının çok fazla görüldüğünü, başarılı tedavi için öncelikle ağrının nedeninin tespit edilmesinin önemine değindi...
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, baş, çene ve yüz ağrılarının çok fazla görüldüğünü belirterek “Baş, yüz ve çene ağrılarının çok değişik nedenleri vardır.Organik kökenli bozukluk olmadan sadece kas spazmı ve sinir basısı sonucu ağrı olabilir. Başarılı tedavi için öncelikle ağrının nedeninin tespit edilmesi çok önemlidir” dedi ve ekledi:
“Sebebe dönük tedavi uygulanmalı”
“Baş, yüz ve çene ağrılarında yanlış branşlara yönelinebildiği için gereksiz ilaç kullanılabiliyor. Bu ilaçların, uzun süre kullanımı sonrası da özellikle böbrek ve karaciğer üzerine yan etkiler oluşuyor. Baş ağrılarının bir kısmında sebep boyundaki kas spazmıdır. Beyne giden kan akımındaki değişiklikler baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir. Burada sebebi belirlemek gerekir. Sonuç ağrıdır, ağrı kesiciler kullanmalısınız diyemezsiniz, sebebe yönelik tedavi yaparsanız başarılı olursunuz ve zarar vermezsiniz. Yüz ağrılarında da aynı durumla sık karşılaşıyoruz…
“Önemli olan doğru teşhis”
Birçok hasta çene ağrısı nedeniyle diş hekimine başvurur, diş tedavileri yapılıp, senelerce ortodontik aperey takan ve ağrısı geçmeyen hastalarımız var. Bu hastalarda sıklıkla yüz ve çene kaslarında spazm tespit ediyoruz ve çok kısa süreli tedavilerle spazmı çözdüğümüz zaman ağrıda geçiyor. Tabi bazen de tersi olabiliyor, çene veya organik kökenli baş ağrıları da kas spazmı diye tedavi edilmeye çalışılabiliyor. Hatta nörolojik sebeplerden kaynaklanan baş ağrıları da atlanabiliyor, beyinle ilgili problemi olan kişiler alttaki önemli sebep tedavi edilmediği için ciddi tablolarla karşımıza çıkabiliyor. Önemli olan doğru teşhis ve en uygun tedavi şeklini belirlemek. Bunun için de multidisipliner yaklaşım çok önemli.”
|