Vücutta emilen stent yapıldı
daralmanın tedavisinde kullanılan "stentler"in artık vücutta zamanla eriyebilen, hiçbir yan etkisi olmayan, hasta ve hekim açısından ilerleyen dönemlerde ileri tetkik ve incelemelerin yapılmasına kolaylık tanıyan özelliklerde üretilmeye ve uygulanmaya başlandığının müjdesi verildi. Türkiye'den kongreye katılan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Radiodiagnostik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sadık Bilgiç, kalp, böbrek ve bacaklardaki damarlarda daralmaya bağlı tıkanıklığın giderilmesi için stentlerin yıllardır tüm dünyada kullanıldığını söyledi. SONUÇ MEMNUN EDİCİ
Günümüzde damar tıkanıklığı olan hastaların çoğunun ameliyat yerine stent takılarak tedavi edildiğini ifade eden Bilgiç, "Özellikle tek beyin damarı tam tıkalı olan hastalarda, karşı taraf damarın darlığı stentle genişletilerek hastanın normal yaşamına devam etmesi sağlanıyor. Bu uygulanmadığında hasta felç geçirme riskiyle karşı karşıya kalıyor." diye konuştu. Damar içine stent takılması işleminin bir cerrahi müdahale değil girişimsel radyoloji işlemi olduğunu belirten Bilgiç, "Uygulama, yıllardır cerrahiden daha başarılı sonuçlar vermektedir. Stentler, bir nevi damar duvarına baskı yaparak oranın tekrar büzülmesini engellemeye çalışır ve önemli ölçüde başarılı olurlar" diye konuştu.
Yakında Türkiye'de
Prof. Dr. Bilgiç, Miami'de yapılan kongrede, vücutta emilebilen stentlerin üretilmeye başlandığını ve uygulanmaya hazır olduğunu belirterek, "Uygulama alanları şimdilik sınırlı. Bu özellikteki stentler, şu an için böbrek, kalp ve beyne giden damarlarda kullanılabilecek" dedi. Günümüzde uygulanan yöntemde stentlerin vücutta kaldığını anımsatan Bilgiç, "stentlerin vücutta kalmasının belirlenmiş bir zararı olmadığını" söyledi. Yeni ürünler, dünyada uygulanmaya başlanmasıyla birlikte eş zamanlı olarak Türkiye'de de uygulanmaya başlanacak.
|