Ümit Mutlu Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Yaşamı Hakkındaki Yazılar
1939 yılında Ankara'da doğan Ümit MUTLU ilk, orta ve yüksek eğitimini İstanbul'da yapmıştır. T.R.T.'nin tanınmış san'atçılarından Serap MUTLU AKBULUT'un ağabeyidir. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başladığı 1960 yılında İstanbul Belediyesi Türk Musikîsi Konservatuarı'na da imtihanla girerek Türk musikîsi hayatına başlamıştır.
Konservatuarın ilk yılından itibaren enstrüman olarak kanunu seçen ve Tıp fakültesini ve Konservatuarı paralel yürüten Dr. Ümit MUTLU, yoğun bir çalışma temposunda hem kanununu kısa zamanda ilerletmek ve hem de Münir Nurettin SELÇUK, Nevzat ATLIĞ, Halil Bedii YÖNETKEN, Dürdane ALTAN, Melahat PARS, Refik GÜRMERİÇ gibi değerli hocalardan ders alarak Türk Musikîsi repertuarını zenginleştirme imkânını elde etmiştir.
Bestecilik konusunda çalışmalar yapan Dr.Ümit MUTLU'nun ilk bestesi 1963 yılında Sabâ makamındadır ve 39 eser bestelemiştir. Bunlardan hicaz makamında bestelemiş olduğu güftesi Şerafettin ÖZDEMİR'e ait "Yeşil gözlerinden muhabbet kaptım" güfteli şarkısı Milliyet gazetesinin 1975 yılında tertiplediği yarışmada halk oylarıyla yılın şarkısı seçilmiş 10 san'atçı tarafından plak yapılmıştır.
1963 yılında İstanbul Radyosu'nda Klasik Koro'yu yöneten Dr. Nevzat ATLIĞ' ın ilgisiyle Ümit MUTLU, koroya kanun san'atçısı olarak katılmış, bu koroda Vecihe DARYAL, Cevdet ÇAĞLA, Kemal Niyazi SEYHUN, Şekip Ayhan ÖZIŞIK, Emin ONGAN, Niyazi SAYIN gibi müzik üstatlarıyla birlikte çalışmış ve bu üstatlardan büyük ölçüde faydalanmıştır.
1967 yılında açılan saz san'atçısı imtihanını kazanarak İstanbul Radyosu'na alınmış ve programlara kanun san'atçısı olarak katılmaya başlamıştır.
[font=Verdana][size=2]İstanbul Belediyesi Konservatuarı İcra heyeti Santur san'atçısı Hüsnü TÜZÜNER'den aldığı feyizle 1967 yılında İran'dan bir Santur getirtmiştir. Bu enstrümanın Türk Musikîsine uyumunu sağlamak için akord düzenini değiştirmiş, kanunda olduğu gibi mandal ilavesiyle Türk Musikîsinin tüm seslerini çıkarabilen bir enstrüman meydana getirmiştir.
Konservatuar eğitimi sırasında enstrüman öğreniminde metot eksikliğini gören Ümit MUTLU, hazırladığı 75 sahifelik Kanun metodunun basımını 1985 yılında gerçekleştirebilmiştir. Bu metot üzerinde makamsal olarak, egzersiz yönünden ve eser analizleriyle genişletici çalışmalar yapmış 1998 yılında yeniden basılmıştır.
İhtisas amacıyla 1975 yılında Almanya'ya giden Ümit MUTLU 5 yıllık ihtisas süresinden sonra Şef yardımcısı olarak 1989 yılına kadar hastane çalışmalarına devam etmiş ancak müzikle olan ilişkisini kesmemiştir ve Almanya'da kaldığı süre içinde Köln Türk Evi korosu konserlerine kanunuyla katılmış, Essen şehrinde koro kurarak 3 sene yönetmiştir. Avrupa'da çalınan, memleketlerine göre değişik isimlerdeki (Hackbrett, Cimbalom, Tambal gibi...) santurları inceleyerek bunların Türk Musikîsine uyumunu araştırmış, akord sistemini değiştirmiş ve mandal tatbik ederek Türk Müziği icrasına tamamen uygun hale getirmiştir.
1991 yılından beri Kültür Bakanlığı İzmir Devlet Klâsik Türk Mûsikîsi Korosu'nda kadrolu olarak Kanun ve Santur san'atçısı olarak çalışmaktadır.
Türkiye'ye döndükten sonra da Almanya'nın Köln ve Münih şehirlerinde kanun ve santurla pek çok konsere katılmış olan Ümit MUTLU, 1999 yılında Dünya Santur Birliği'ne (Cimbalom Welt Assosiation) üye olmuş ve bu yıl Ukrayna'da yapılacak olan Dünya Santur Kongresi'ne davet edilmiştir.
|