Telefon ve GSM şirketleri krize inat eleman alıyor
Küresel kriz bilişim sektörünü de etkiledi. Aslında sektör 2008'e hızlı bir giriş yapmış, çıtayı yüksek tutmuştu. Fakat hem AK Parti hakkındaki kapatma davası hem de küresel krizin yankıları bilişim ve telekomun mayıs ayından itibaren yavaşlama sürecinin içine girmesine sebep oldu.
CEBİT Bilişim Eurasia'da açıklanan raporlar da bu durumu teyit ediyor. Geçen yıl yüzde 10,8 büyüme hedefleyen sektör yüzde 9'da kaldı. Krize rağmen Türkiye büyüme rakamlarının üzerine çıkan bilgi ve iletişim şirketleri, bu yıl yüzde 10 büyüme hedefliyor. Diğer sektörlerin aksine yenilikler sebebiyle bilişim sektörü hareketli bir yıl geçirecek. Bu yılın haziran ayında uygulanmaya başlayacak cepten görüntülü konuşma ve hızlı veri akışı imkanı sağlayan 3N alanındaki yenilikler ve yatırımlar yeni istihdamı da beraberinde getiriyor. Türk Telekom, Turkcell, Avea ve Vodafone, artan rekabet şartlarında pazar paylarını artırabilmek için insana yatırım yapıyor. Turkcell yetkilileri, abone bazında büyümeye odaklanarak yatırımlara devam edeceklerini açıklarken, özellikle Doğu Anadolu'da yatırım ve istihdama katkı sağlayacaklarını söylüyor. Ekim ayında açılışı yapılan Global Bilgi Çağrı Merkezi'nde 2009 sonunda 1.000 kişi istihdam ediliyor olacak. Geçen yıl 4 bine yakın kişiyi işe alan Türk Telekom 2009'da binin üzerinde çalışanı da bünyesine katmayı planlıyor. Sektör kasım ayında başlayan numara taşınabilirliği uygulamasından umutlu. Telefon görüşmelerini rekabete açacak olan Sabit Telefon Hizmetinin yasal prosedürü tamamlandı. Sabit Numara Taşınabilirliği uygulamasının ise 2009 Mayıs ayında başlatılması bekleniyor. Sanal cep telefonu işletmeciliği ruhsatlarının verilmesiyle birlikte de, cep telefonu alanında hizmet çeşitliliğinin ve rekabetin artması öngörülüyor. Aynı zamanda Kablo TV şebekesinin özelleştirilmesi bekleniyor. Yeni yılda iletişim vergilerinde indirim bekleniyor. Şehiriçi görüşmelerin özel telekom şirketlerine açılması da sektörü heyecanlandırıyor. Sektörle ilgili dernekler ve temsilcileri sık sık bir araya gelerek bilişimle kalkınmanın yollarını araştırıyor. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (Tübisad)'nin içinde komisyonlar oluşturuldu. Ortaya çıkan ilk projelerden biri bilişim ürünlerini yeterince tanımayan KOBİ'lere yönelik çalışmalar. Öyle görünüyor ki yakında KOBİ pazarına yönelik yoğun çalışmalar gündeme gelecek. Tübisad Başkanı Tuğrul Tekbulut'a göre, 3N ihalesinin gerçekleşmesi ile telekom sektörü yeniden yatırım dönemine girecek. Yaşanacak yoğun rekabet nedeniyle hem BT ürün ve hizmetlerinde hem cihaz alımlarında iyi bir pazar olacak. Tekbulut, "2009'u bizim sektörümüz açısından telekom yatırımları kurtaracak gibi görünüyor. Bu yıl serbestleşme de hız kazanacak. Alternatif telekomcular büyüyerek pazarı canlandıracak. Hem ADSL'de hem de özel telekom hizmetlerinde artış gözlenecek." diyor.
Krizden olumsuz etkilenen sektörlerden birisi de beyaz eşya. Son iki yıldır hesap defterlerini daralmayla kapatan sektör, 2008'de yüzde 11 geriledi. Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (Beysad) Başkanı Murat Önay daralmanın otomotiv sektörü kadar ciddi boyutlara ulaştığını, 2009'da küçülmenin yüzde 30'lara kadar çıkmasını beklediklerini kaydediyor.