Şeker ve çikolataya soğuk bölgelerde daha çok rağbet var
Şeker ve çikolataya soğuk bölgelerde daha çok rağbet var
Pazar büyüklüğü yaklaşık 550 milyon YTL'ye ulaşan ikramlık çikolata ile ikramlık ve anlık tüketilen şekerlemenin daha çok İç Anadolu ve Doğu-Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketildiği ortaya çıktı.
Ülker Çikolata Pazarlama Genel Müdürü Şebnem Nasi, ikramlık çikolatanın kişi başına en çok İç Anadolu Bölgesi'nde tüketildiğini söyledi. Bu bölgede nüfusun yüzde 59'u çikolata tüketiyor. İç Anadolu'yu yüzde 49 ile Ege, yüzde 47 ile Marmara, yüzde 46 ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu, yüzde 43 ile Akdeniz ve yüzde 36 ile Karadeniz takip ediyor. Satış dağılımında ise nüfus fazlalığından dolayı yüzde 56 ile Marmara birinci sırada geliyor. Şekerleme tüketim oranları ise İç Anadolu ile Doğu-Güneydoğu bölgelerinde çok yüksek. Satış dağılımında ise nüfus fazlalığından dolayı Marmara birinci sırada yer alıyor. İç Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketimin fazla olmasında kışların uzun ve soğuk geçmesinin etkili olduğu belirtiliyor.
Çikolata ve şekerleme pazarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında Ülker Grubu temsilcileri sektörle ilgili açıklamalarda bulundu. Ülker Çikolata Pazarlama Genel Müdürü Şebnem Nasi, Türkiye'de ikramlık çikolatanın cirosal büyüklüğünün 150 milyon yeni lira olduğunu, bunun yüzde 80'inin bayramlarda yapıldığını ve bayram döneminde tüketimin 3 kat arttığını bildirdi. Ülker'in toplam çikolata pazarındaki payının yüzde 65 olduğunu, çikolatalı ürün yaptıkları 4 fabrikada yıllık 100 bin tonu aşan üretim gerçekleştirdiklerini vurgulayan Nasi, şirketin 2007 itibarıyla ikramlık çikolatada yüzde 41 ile lider olduğunu açıkladı. Nasi, bu alanda 24 marka ve 68 çeşit ile müşterilere hizmet verdiklerini ifade etti. Türkiye'de ailelerin yılda iki kez ikramlık çikolata satın aldıklarını ve çikolata tüketiminin bayramlarda üç kat arttığını anlatan Nasi, bayram dönemlerinde ikramlık çikolata satışlarının yüzde 60'ının Ramazan Bayramı'nda, yüzde 40'ının Kurban Bayramı'nda gerçekleştiğini kaydetti.
Ülker Çikolata Genel Müdürü İrfan Demiryol da, hammaddeden paketlemeye kadar her safhada kendi bünyelerindeki firmalar ile üretimde entegrasyonu sağladıklarını ve bunun rakiplerine göre maliyet avantajı getirdiğini, üretimin 626 ayrı aşamasında kalite kontrolü yapıldığını ifade etti. Giresun'daki fındık işleme tesislerinin açılışını ekim ayının sonunda gerçekleştireceklerine değinen Demiryol, fındık prosesini içeren tesiste yılda 25 bin ton civarında iç fındığın işleneceğini söyledi. Türkiye'de yıllık çikolatalı ürünler tüketiminin 1,7, Avrupa'da ortalama 5,6, İsviçre'de 11 ve Rusya'da 3 kilogramın üzerinde olduğuna işaret eden Demiryol, Türkiye'de pazarın büyüyeceğine inandıkları için yatırımlarına devam ettiklerini ifade etti. Ülker Baycan Genel Müdürü Turgut Ziyal ise Türkiye'de anlık tüketime yönelik şekerleme pazarının bu yıl geçen yıla göre yüzde 14 artarak 17 bin 700 tona ulaştığını, ikramlık ürünler pazarının da 17 bin ton olduğunu anlattı. Türkiye'de yaklaşık 39 milyon kişinin değişik aralıklarla, 3 milyon kişinin ise hemen her gün şekerleme tükettiğine dikkati çeken Ziyal, hiç şekerleme tüketmeyenlerin oranının yüzde 45 olduğunu belirtti.
|