sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞİTİM - ÖĞRETİM - KARİYER > Liseler ve Üniversiteler
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi

Liseler ve Üniversiteler Lise ve üniversite ilgili her paylaşım burada.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-20-2010, 12:00   #1
Kullanıcı Adı
denizci
Standart Şebinkarahisar Kız Meslek Lisesi

Okulumuzu Egitime 1947 yilinda Aksam Sanat Okulu olarak Egitim ve Ögretime baslamistir. Açildigi günden itibaren ilçemiz ve yöresine genç kiz ve kadinlarina açtigi kurslarla hizmet vermistir.
Mezun Ögrencileri Giyim ile ilgili çesitli kurumlarda ögretmenlik ,usta ögreticilik ve Halk Egitim Merkezlerinde ve çesitli Kurslar açmislardir. Pratik Kiz Sanat Okulu bünyesinde Çesitli kurslarla Egitim ve ögretime devam etmektedir.
Kiz Meslek Lisesi 1994-1995 Ögretim yilinda Egitim ve Ögretime başlamıştır.Kiz Meslek Lisesi Çocuk Gelisim ve Eğitimi Alanı , Giyim Üretim Teknolojileri Alanı ve Bilişim Teknolojileri Alanı ile Egitim ve Ögretime devam ediyor. Okulumuzun bünyesinde Uygulamalı Anaokulumuz mevcuttur.
1865'TEN BERI... ....Kiz Çocuklarina Sanat Ögretme Düsüncesini Ilk Ortaya Koyan Mithat Pasa, 1865 Yilinda Ruscuk'ta ilk Kiz Sanayi Mektebini Açarken, Hem Kimsesiz Kiz Çocuklarina Is Bulmayi, Hem Ülkenin Bazi Küçük Sanat Ihtiyacini Karsilamayi, Hem De Orduya Gerekli Olan Kumas Ve Giysileri Temin Etmeyi Amaçlamisti. 1869 yilinda da Istanbul Yedikule'deki baruthane binasinda askerlerin çamasir ve sargi ihtiyacini karsilamak üzere ilk Kiz Sanayi Mektebi'ni yine Mithat Pasa açmistir ....1879 yilinda Ahmet Vefik Pasa tarafindan Üsküdar Kiz Mektebi adiyla bir okul açilmistir. Üç sinifli olan bu okul, bir yandan Türk kadinini giyim konusunda baskalarina muhtaç olmaktan kurtarmayi, bir yandan da Kizlarimiza hem okuma hem de çalisarak para kazanma imkânlarini saglamayi amaçliyordu. Bu okul, 1881 yilinda Suphi Pasa tarafindan Üsküdar Kiz Sanayi Mektebi haline dönüstürülmüstür. Ayni yil bugünkü Istanbul Çapa'daki Selçuk Kiz Teknik ve Meslek Lisesi binasinda Kiz Sanayi Mektebi olarak faaliyete geçirilmistir.
1912 yilinda, Valilikçe Avrupa'daki okullara benzer nitelikteki Istanbul Kiz Sanayi Mektebi açilmis, daha sonra Üsküdar Kiz sanayi Mektebi ile birlestirilmis, 1913 yilinda yeniden açilarak benzerleri ile birlikte 4 yillik sanat okulu haline getirilmistir. 1914 yilindan itibaren Kiz Sanat Mekteplerine önem verilmeye baslanmistir. ....Avrupa'dan getirilen uzmanlarla, ülkemize yeniliklerin girmesi saglanmistir. Bu okullardaki ögrencilere sahsi giyim ihtiyaçlarinin yani sira, baskalarinin isteklerini de karsilayabilecek nitelikte siparise dönük çalisma yapabilecek bilgi ve beceriler kazandirilmistir.
Cumhuriyetle birlikte özellikle meslege ve ev kadinligina yönelik meslek okullarinin açilmasina baslanmistir. 1927 yilinda Ankara'da açilan Ismet Pasa Kiz Enstitüsü'nü, 1928 yilinda açilan diger Kiz Enstitüleri izlemistir. 1929 yilinda ilk defa Istanbul Beyoglu'nda açilan Terzilik Okulu ile özellikle, azinliklarin hakim oldugu terzilik meslegine, Türklerin de sahip çikmalari amaçlanmistir. 1931 yilinda ise, ev kadinligina ait pratik bilgilerin verildigi Aksam Sanat Okullarinin açilmasina baslanmistir. Ilkokula dayali 5 yil süreli olan Kiz Enstitülerinde ilk meslek programlari uygulanmasina 1933-1934 ögretim yilinda Moda-Çiçek ve Biçki-Dikis bölümleriyle baslanmistir.
Kiz Enstitülerine ortaokul mezunu ögrencilerin alinmasi ve ögrenim süreleri 2 yil olan özel bölüm açilmasi 1935-1936 ögretim yilinda gerçeklesmistir. 1963-1964 ögretim yilina kadar devam eden 2 yil özel ve 5 yil esas bölümlerle faaliyetlerini sürdüren Kiz Enstitüleri, bu tarihten itibaren 3 yil süreli meslek okullari haline getirilmistir. 1974-1975 ögretim yilindan itibaren Kiz Meslek Liseleri adini alan bu okullarin yani sira, Kiz Teknik Liseleri de faaliyete geçirilmistir. 1938-1939 ögretim yilindan itibaren, ilki Bursa'nin köylerinde olmak üzere, küçük kasaba ve köylerdeki genç Kiz ve kadinlar için gezici kurslar açilmistir.
Kiz Teknik Ögretim Olgunlasma Enstitülerinin ilki olan Istanbul Beyoglu Olgunlasma Enstitüsü 1946-1947 ögretim yilinda açilmistir. Kalkinma plan hedeflerinin gerçeklestirilmesi ve Sura kararlarinin uygulamaya konulmasi ile, Kiz Teknik Ögretim bünyesindeki okul türlerinde, okul sayilarinda ve uygulamaya konulan program çesitlerinde artislar olmus; egitimde endüstri ve hizmet sektörleriyle isbirligi çalismalari yogunlastirilmistir. 1983-1984 ögretim yilinda, bir kisim derslerin ögretiminin yabanci dille yapildigi, hazirlik sinifi dahil 4 yil süreli egitim-ögretim verilen,Anadolu Kiz Meslek Liseleri, 1988-1989 ögretim yilinda ise hazirlik sinifi dahil 5 yil süreli egitim-ögretim verilen, Anadolu Kiz Teknik Liseleri faaliyete geçirilmistir. 1989-1990 ögretim yilindan itibaren, çalisan annelerin ilkokula giden çocuklarinin bos zamanlarini degerlendirmek ve derslerine rehberlik etmek amaciyla, Çocuk Kulüpleri açilmaya baslanmistir. Günümüzde Kiz Teknik Ögretim Okullari, çagin ve teknolojinin geregi olarak, is hayatinda ihtiyaç duyulan yeni meslek alanlariyla zenginlestirilmektedir. ....Mevcut örgün ve yaygin egitim kurumlarina ilaveten açilan, Anadolu Kiz Meslek, Kiz Teknik, Anadolu Kiz Teknik Liseleri gibi yeni tür ve düzeydeki okullarin yayginlastirilmasiyla; Kiz Teknik Ögretim Kurumlari yeni is sahalarinda duyulan nitelikli ve kaliteli eleman ihtiyacini karsilamakta önemli bir görev üstlenmektedir.
Okulumuzun tarihçesine gelince; Okulumuz 1947 yılında Egitim ve Ögretime "Sebinkarahisar Aksam Kiz Sanat Okulu" olarak baslamistir. Daha sonra "Pratik Kiz Sanat Okulu" uzun yıllar eğitim ve öğretim vermiştir.
Okulumuz 1994-1995 Eğitim ve Öğretim yilinda "Şebinkarahisar Kiz Meslek Lisesi" olarak açilmistir. Okulumuz da Çocuk Gelisim ve Eğitimi Alanı , Giyim Üretim Teknolojileri Alanı ve Bilişim Teknolojileri Alanı bulunmaktadır. Okulumuz bünyesinde Pratik Kız Sanat Okulu, Uygulamalı Anaokulumuz bulunmaktadır. Bünyemizde bulunanan Pratik Kız Sanat Okulu ile yaygın eğitim ve öğretim yapılmaktadır.Pratik bünyesinde Giyim Alanı,Bilişim Teknolojileri Alanında çeşitli kurslar verilmektedir.Tam Gün Tam Yıl kapsamında çeşitli Bilgisayar kursları,Stajlar,Çocuk ve Gençleri Risklerden koruma,Anne Baba Çocuk eğitimi kursları verilmektedir.
Okulumuzda iki adet bilgisayar atölyesi,iki adet giyim atölyesi ve uygulamalalı anaokulumuz bulunmaktadır.Okulumuz çağın gereklerine uygun modern techizat ve donanımına kavuşmuştur. Her yıl yapılan iyileştirmelerle ülkemizin en modern okullarından biri haline gelmiştir.

Adres : Sebinkarahisar Kiz Meslek Lisesi
Telefon : 0454 711 40 68
Fax : 0454 711 40 68
E-Posta : [email protected]
denizci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)