Batıl inançlarımız olsun olmasın, bir yonca tarlası gördüğümüzde içimizden kaç kişinin gözleri o dört yapraklı şans sembolünü aramaz? Ancak milyonlarca üç yapraklının arasında hedefi bulmak neredeyse imkansız.Artık şans getiren dört yapraklı yoncayı sipariş edebilir ya da kendiniz üretebilirsiniz...
Batıl inançlarımız olsun olmasın, bir yonca tarlası gördüğümüzde içimizden kaç kişinin gözleri o dört yapraklı şans sembolünü aramaz? Ancak milyonlarca üç yapraklının arasında hedefi bulmak neredeyse imkansız. Bu konuya uzun süredir odaklanan bir grup genetikçi, sonunda bunu başarmışa benziyor.
Genetikçiler içinse yoncaya böylesine ender dört yapraklı formu sağlayan geni bulmak daha da zor . Nedeni, çiçeğinin renginden dolayı “beyaz yonca” diye adlandırılan türün, melezlenerek kendisini ortaya çıkaran iki ayrı atadan miras aldığı iki tam genoma sahip olması. Bir başka neden de dört yaprak eğilimi veren genin çekinik olması ve bazı mevsimlerde ifade edilmesi (faaliyete geçerek işlevini yerine getirmesi).
Şimdiyse, Georgia Üniversitesi’nden Rebecca Tashiro yönetimindeki bir ekip, uzun hibritleştirme deneyleri sonunda dört yaprak genini yalıtmayı başarmış ve “şans yoncası”nın gen haritasını yayımlamış bulunuyor. Keşfin, batıl inançlar üzerinden zengin olmayı hedefleyen üreticileri heyecanlandıracağı kuşkusuz.
Daha “dünyevi” bir yararsa, yoncanın yakın akrabası olan ve hayvan yemi olarak yaygın kullanıma sahip kaba yoncanın (alfalfa) kalitesinin ve besleyiciliğinin artırılmasına olanak sağlaması.
(ntvmsnbc)
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü
sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.