01-25-2009, 06:08 | #21 |
Turunç Reçeli Tarifi
Malzemeler 6 su bardağı Şeker 3 bardak Su 1 yumurtanın akı 1 çay kaşığı Limon tuzu 1 adet Limon 1 kg. Turunç Yapılışı Büyükçe bir tencerede şekeri, suyu, limon suyunu karıştırın. Tencereyi ateşe koyun. Yumurta akını bir fincan su ile çırpın. Tencereye ilave edin. Tencerenin üzerine biriken köpüğü, delikli kepçe ile alın. Bu arada, turunç kabuklarını rende ile iyice alın. Büyükçe bir tencerede bolca su ile beş dakika kaynatın. Süzün. Tekrar sıcak suyla ateşe koyup beş dakika daha kaynatın. Tekrar süzün. Yine sıcak su ile yumuşayıncaya kadar kaynatın. Süzüp beş dakika soğuk suda bekletin. Turunçları kuşbaşı ve yuvarlak istediğiniz şekilde doğrayın. Kıvamı gelmiş şuruba atın. Şurubun kıvamı şöyle anlaşılır. Şuruptan bir kaşık alın, ılıtın. Parmağınızla bir miktar alın. İki parmağınızın arasındaki şurup, parmağınızı açıp kapatırken tel tel oluyorsa kıvama gelmiş demektir. Turunçlar şurubun içinde bir süre kaynatılıp kıvama gelince ateşten alınır. Köpüğü temizlenir. Ilıyınca kavanozlara doldurulur. Kavanozlarda hiç boşluk bırakılmaz. |
|
01-25-2009, 06:09 | #22 |
Frambuaz Reçeli Tarifi
Malzemeler 1 adet büyük portakal 1 kilogram frambuaz 1 kilogram tozşeker 50 gram badem 1 çay kaşığı tereyağı 1 adet limon suyu Yapılışı Portakalı soyun. Ardından minik minik doğrayın. Frambuazları ayıklayıp, süzün. Genişçe bir tencerede frambuazları, şekeri ve portakalı karıştırın ve orta ateşe pişirin. Şeker eridikten sonra tereyağını ilave edin. Çok kısık ateşte fazla kaynatmadan 10-15 dakika kadar pişirin. Limon suyunu ekleyin. Bademleri suya koyun ve bekletin. Kabuklarını soyup mutfak robotundan geçirin. Tencereyi ocaktan almadan önce bademleri ilave edin. Reçeli bir taşım kaynatın ve soğumaya bırakın. NOT: Frambuaz çok dayanıksız olduğu için alınır alınmaz kullanılması gerekmektedir. Bu reçeli taze frambuaz bulamadığınız aylarda donmuş frambuaz kullanarak da hazırlamanız mümkün. |
|
01-25-2009, 06:09 | #23 |
Yeşil Erik Reçeli Tarifi
Malzemeler 1 kg yeşil erik 2 kg toz şeker 2 bardak su 2 çorba kaşığı limon suyu Yapılışı Toz şeker, limon suyu ve suyu tencereye koyup bir taşım kaynatın. Yıkanmış yeşil erikleri ilave edin. Hafif ateşte erikler yumuşayıncaya kadar pişirmeye bırakın. Şurubun koyulaşıp koyulaşmadığını ara sıra kontrol edin. Eğer kaşık ucuyla alınıp, su dolu çay bardağına damlatılan reçel top olup camlaşıyorsa, kıvama geldi demektir.reçelin üzerindeki köpüğü delikli kepçe ile temizledikten sonra, tencereyi ateşten alın. Soğuduktan sonra kavanozlara boşaltın. |
|
01-25-2009, 06:09 | #24 |
Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi
Malzemeler * 1,5 kg. (7-8 adet) yafa portakal * 1500 gr. tozşeker (6 su bardağı) * 625 ml.su (2,5 su bardağı) * 1 adet limonun suyu ya da 1 gr. limon tuzu Yapılışı 1. Portakalların kabukları bir parmak kalınlığında soyululur. İçlerindeki beyaz kısım bir bıçakla alınır (çok alırsanız kabuk pişerken sertleşir). 2. Uzun bir ip iğneye geçirilir. Her şerit içeri doğru resimdeki gibi sarılır (gül gibi). İğneyle delerek ipe dizilir. İpin ucu düğümlenir. 3. Portakal kabuklarını büyük bir kaseye koyup üzerine su doldurulur. Bir kaç saatte bir suyu değiştirerek bir gün suda bekletilir (acılarını atmaları için). 4. Bol suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Süzüp sudan alınır. 5. Şeker ve su tahta bir kaşıkla karıştırarak kaynatılır. Biraz kaynayınca kabukları içine atılır. Kısık ateşte köpüğünü alarak reçel kıvamını buluncaya kadar kaynatılır. 6. Limon suyunu veya limon tuzunu ilave edip bir taşım kaynatarak ocaktan alınır. Bir bıçakla ipi kesip kabuları sıyırarak iplikten çıkarılır. Ilınınca kavanozlara alıp serin bir yerde saklanır.Afiyet Olsun... |
|
01-25-2009, 06:10 | #25 |
Mandalina Reçeli Tarifi
Malzemeler 5 adet büyük mandalina, 1 kg. şeker, 500-750 gr. su, 1 limon suyu veya 1 gram limon tuzu hesap edilir. Yapılışı Mandalinalar önce yıkanır, kabukları soyulur, dilimlere ayrılır. Dilimlerin şekli bozulmadan çekirdekleri çıkarılır. Çekirdeksiz mandalinalar daha elverişlidir. Dilimler üzerinde kalan beyaz lifler iyice temizlenir. Ayrı bir yerde mandalina kabukları, az bir su içinde 5-10 dakika kaynatılarak haşlanır. Sonra kabukları ezilerek kevgirden geçirilir veya varsa et makinasında kıyılır. Bir kg. şeker 500-750 gram su içinde kaynatılarak şurup hazırlanır. Şurubun köpükleri alınır, sonra mandalina dilimleri, kıyılmış kabuklar şurup içine atılarak hep birlikte istenilen kıvama gelinceye kadar pişirilir. Pişirmenin sonuna doğru limon suyu veya limon tuzu ilave edilerek 1-2 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir ve sıcak sıcak temiz kaplara doldurulur. |
|
01-25-2009, 06:10 | #26 |
Kabak Reçeli Tarifi
Malzemeler 1 kg. kabak, 1 .5 kg. şeker, 750 gram su, 1 limon suyu veya 1 .5 gram limon tuzu. Yapılışı Helvacı kabağının iri, derin dilimli olanı iyidir. Kabuğu soyulmuş veya çekirdeği çıkarılmış kabak dilimleri 4-5 mm. derinlikte kesilir. Bu dilimleri 4 kg. su içinde 250 gr. sönmüş kireç eritilmiş ve durulmuş kireç suyuna konarak 6 saat veya daha fazla bekletilir. Sonra kabaklar duru suda yıkanıp suyu süzüldükten sonra şeker ve sudan yapılmış kaynar şurup içine konarak pişirilir. Reçel kıvamını bulunca limon suyu veya limon tuzu ilave edilerek 1-2 dakika daha kaynatıldıktan sonra ateşten indirilir. Sıcak sıcak temiz ve kuru kaplara doldurulur. |
|
01-25-2009, 06:10 | #27 |
Karpuz Reçeli Tarifi
Malzemeler 1 kg. karpuz kabuğu, 1.5 kg. şeker, 750 gram su, 1 limon suyu veya 1 .5 gram limon tuzu hesap edilir. Yapılışı Karpuz reçeli yapımı için yeşil kısımları temizlenen kabuklar küp şeklinde parçalara ayrılır. Karpuz reçeli yaparken, küp şeklinde parçalara ayrılmış karpuz kabukları kireç suyuna konur ve bir gece bekletildikten sonra şurupla pişirilir. Bunun için 250 gr. sönmemiş kireç 4 litre suda karıştırılarak söndürülür. Kireçli su bir müddet kendi halinde bırakılarak durulması beklenir. Üst kısımda toplanan duru kireç suyu karpuz kabukları üzerine dökülür. Bir gece bekletildikten sonra kaynamakta olan şurup içine atılarak pişirilir. Şurup içinde pişen karpuz kabukları şeffaf bir durum alır. Şurup koyulaşmış, istenilen normal kıvama gelmişse limon suyu veya limon tuzu ilave edilip 1-2 dakika daha kaynatılarak pişirmeye son verilir. Sıcak olarak temiz ve kuru kaplara doldurulur. |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|