sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > SONFORUM BÜYÜK ATLAS - ŞEHİR REHBERİ > Akdeniz ve Ege Bölgesi > Diğer Akdeniz ve Ege Bölgesi İlleri
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 02-19-2009, 12:41   #1
Kullanıcı Adı
Fırtına_
Standart Osmaniye Doğal Güzellikleri

Sülemiş Çamlığı (Kadirli)

Osmaniye ili Kadirli ilçe merkezine hakim Sülemiş Tepesi’nde bulunan Sülemiş Çamlığı yörenin mesire yerlerinden birisidir. Bu ismin Selçuklu komutanlarından Sülemiş Bey’den mi yoksa XVI.yüzyıl Vakıf kayıtlarında ismi geçen Sülemişli topluluğundan mı geldiği bilinmemektedir. Bazı söylentiye göre Selçuklu komutanı Sülemiş Bey otağını burada kurmuştur.

Sülemiş Tepesi 1976 yılında Belediye Başkanı Kamil Kara tarafından kamulaştırılarak ağaçlandırması yapılmış ve çevresine de turistik tesislerin temelleri atılmıştır. Bu tesisler 1987 yılında hizmete açılmıştır.


Şarlak Şelalesi (Kadirli)

Osmaniye ilinin Kadirli ilçesi ile Sumbas ilçesi sınırında bulunan Şarlak Şelalesi her iki ilçenin de önemli mesire yerlerinden biridir.

Şelalenin çevresi maki ormanları ve bahçelerle çevrilidir. Şelalenin suyu Balıklar Deresi’nden gelmektedir. Şelale önünde bir de doğal gölet bulunmaktadır.



Karatepe-Aslantaş Milli Parkı (Kadirli)

Osmaniye ili Kadirli ilçesinin 11 km. doğusunda Karatepe Köyü’nde bulunmaktadır. Anadolu’da Kızılırmak kavisi içerisine M.Ö. 2000 yıllarında yerleşen Hititler, M.Ö. 1750’de krallık kurmuşlar ve M.Ö. 1450’de doğunun en önemli İmparatorluklarından biri olmuşlardır. M.Ö. 1200 yıllarında Deniz kavimleri tarafından yıkılan Hitit İmparatorluğu’nun merkez Hattuşaş (Boğazköy) ‘ı terk ederek güneydoğuya çekilen Hititler MÖ.VIII. yüzyılda Kilikya Bölgesine hakim olan Kral Asitowada tarafından Karatepe - Aslantaş yöresinde bir Hitit Krallığı kurmuşlardır. Sınır kalesi olan Karatepe - Aslantaş ile Ceyhan Nehri’nin karşı yakasındaki Domuztepe ‘de görülen harabeler ve özellikle kuzey-güney kapıları ile kapı aslanları, kalıntılarının en ilginç olanlarıdır. Ortaya çıkarılan eserler modern müzecilik anlayışına uygun olarak tarihi çevreleri içinde onarılarak açık hava müzesi haline getirilmiştir.

Karatepe - Aslantaş’ın en önemli özelliklerinden biride yapılan kazılarda bulunan Fenike alfabesi ile yazılmış olan yazıtın aram diline çevrilmesi, Hitit hiyeoglif yazısının çözülmesine yardımcı olmuştur.

Kızılçam, ılgın, meşe türleri ve maki florasının meydana getirdiği bitki örtüsü, karaca, domuz, çakal, tavşan, tilki, turaç, keklik gibi yaban hayvanlarının toplulukları ile Ceyhan Nehri’nde yayın ve sazan balıkları bulunmaktadır.


Osmaniye Yaylaları

Maksutoğlu Yaylası (Kadirli)

Osmaniye ili Kadirli ilçesi, Kadirli-Andırın-K.Maraş karayolunun 12. km.den sonra 33 km kuzeyde Maksutoğlu Yaylası bulunmaktadır.

Yöre halkının mesire ve dinlenme yerlerinden biri olan bu yaylanın çevresi sedir ve köknar ormanları ile çevrilidir. Ayrıca çevresinde ahşap yayla evleri bulunmaktadır. Çok sayıda kuş türü burada barınmaktadır.

Maksutoğlu Yaylası’nın çevresinde Çardak, Gürlevik, Turna, Söğütoluğu, Dokurcun, Beyoluğu ve Çığsar yaylaları ile Savrun Çayı’nın kaynadığı Yedi gözler bulunmaktadır.
Bu yaylalar Yaşar Kemal'in İnce Memed romanına da konu olmuştur.


Bağdaş ve Almacık Yaylası (Kadirli)

Osmaniye Kadirli ilçesinden 57 km. uzaklıkta bulunan Bağdaş ve Almacık Yaylası çam, ardıç, köknar ve sedir ormanları ile kaplıdır. Yörede doğaya uygun ahşap ve taş yayla evleri bulunmaktadır.


Beyoğlu-Savrungözü-Dokurcun ve Çığşar Yaylaları (Kadirli)

Osmaniye ili Kadirli ilçesi sınırları içerisinde, Toros Dağları’nın kuzeydoğu uzantısı olan Dibek Dağları’nın eteklerinde Beyoğlu-Savrungözü-Dokurcan ve Çığdar yaylaları bulunmaktadır. Bu yaylalar ardıç, köknar, sedir ağaçları ile kaplıdır. Ayrıca bu yaylalarda kayalık alanlar da bulunmaktadır.


Zorkun-Olukbaşı ve Ürün Yaylaları (Merkez)

Osmaniye ilinin güneydoğusundaki Nur Dağı eteklerinde bulunan bu yaylalar sayfiye yeri olarak kullanılmaktadır. Çam ağaçları arasındaki yaylalarda ahşap yayla evleri yapılmış ve bunlar doğa ile bütünleşmiştir.

Yaylalarda çeşitli gereksinimi sağlayan tesisler bulunmaktadır.




Alman Pınarı Yaylası (Hasanbeyli)

Osmaniye ili Hasanbeyli ilçesine 4 km. uzaklıkta bulunan Alman Pınarı Yaylası bağlık ve bahçelik bir alandır. İlçenin mesire yeri olarak kullanıldığından yaylada gereksinimi sağlayacak lokanta ve dükkânlar bulunmaktadır.
Fırtına_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 12:08


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog