Marmara faylarından ****n çıkıyor
DOKUZ Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırma gemisi ‘Koca Piri Reis', Marmara Denizi'ndeki fay hatlarında yoğun ****n gazı çıkışlarına rastladı
Marmara Denizi'ndeki fay hatlarının haritasını çıkartmak amacıyla 2 Temmuz'dan bu yana ‘Koca Piri Reis Araştırma Gemisi'nde bulunan sismik laboratuvarda araştırma yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Bölümü, ABD Columbia Üniversitesi Lamont Doherty Zemin Araştırmaları Merkezi uzmanları fay hatlarında yoğun ****n gazı çıkışlarına rastladı.
Yarın sona erecek çalışma kapsamında Marmara Denizi'nin bütün noktalarında sismik hatlar atıldığını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof.Dr. Günay Çifçi, şu bilgileri verdi:
“Enstitümüze bağlı ‘Koca Piri Reis Araştırma Gemisi' sismik laboratuvar, akustik ve jeofizik çalışmaları yapabilecek kapasiteye ulaştı. Şu ana kadar 3 bin kilometrelik alanda sismik veriler toplandı. Toplanan verilerden elde edilen en önemli veri ****n gazı çıkışlarının yoğun olmasıdır. Marmara'da gaz çıkışlarının olması, burada hareketlenme olduğunu göstermektedir. Bunlar daha önceden de olmuş olabilir şu an fayların hareketlenmesi sonucu da ortaya çıkmış olabilir. ****n gazı çıkışı her zaman riski işaret eder. Ancak, bu aşamada bu konuda yorum yapmak yanlış olur. Ancak, elde edilen veriler işlendikten sonra bu konuda bir şeyler söylenebilir. Tek veri setimiz yok, değişik veri setleri burada alınmakta ve işlenmektedir. İlk bulgular, deprem açısından daha olumsuz veriler işaret etmektedir” dedi.
Marmara Denizi'nin tektonik çalışmalar açısından canlı laboratuvar olduğunu, elde edilen 3 bin kilometrelik verinin işlenmesinin 5- 6 ay süreceğini anlatan Prof.Dr. Çiftçi, “Her gün 150 kilometrelik veriler toplandı. Bu veriler 2- 3 yerde işlenecek. Daha sonra birlikte yorumlanacak ve deprem açısından, tektonik yapı açısından analiz edilecek” diye konuştu.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne ait Koca Piri Reis Araştırma Gemisi'nin, üniversitenin olanaklarıyla 2005 yılında gelişmiş sismik, tektonik ve jeolojik araştırmaları yapacak laboratuvar haline dönüştürüldüğünü vurgulayan Prof.Dr. Günay Çiftçi, geminin Marmara Denizi'ndeki çalışmalarını bitirmesi ardından 2 gün boyunca Karadeniz’de deniz tabanına yönelik çalışmalar yapacağını, ardından TÜBİTAK destekli çalışma için Akdeniz'de çok uzun yıllar önce meydana gelmiş deprem sonrası tsunami ile ilgili araştırma yapacağını söyledi.
hürriyet
|