Kot kumlama yöntemi tamamen yasaklanmalı
Kotların beyazlatılmasında kullanılan ve çalışanlarda "slikozis" hastalığına yol açan "kum püskürtme" yönteminin tamamen yasaklanması ya da kumun suyla birlikte püskürtüldüğü tekniğin uygulanması gerektiği bildirildi.
Uzmanlar, kot kumlama sektöründe çalışanlara, koruyucu maske kullanılmasını hatta astronot kıyafetlerine benzer tüm vücudu kaplayan özel kıyafetler giyilmesini öneriyor. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Akgün, son yıllarda kotlara eskimiş, ağarmış görünümü vermek için uygulanan kumlama (kuvars tozu püskürtme) yönteminde çalışanların, tedavisi mümkün olmayan ve ölümle sonuçlanan "slikozis" hastalığına yakalanmalarının "kaçınılmaz" olduğunu bildirdi. Kotlara kumlama yapılırken yüksek oranda "silika" içeren "kuvars kristallerinin" kullanılması sonucu, çalışanların akciğerlerinde slikozis hastalığının geliştiğini ifade eden Akgün, hastalığın, öksürük, nefes darlığı, gözlerde kızartı-kaşıntı, göğüs ağrısı şeklinde belirtilerle kendini gösterdiğini, bunlardan birinin görülmesi halinde vakit kaybetmeden hastaneye gidilmesi gerektiğini söyledi.
Akgün, "Kot kumlama işlemi Avrupa'da 1949'dan bu yana yasak. En kısa zamanda Türkiye'de bu konuya ilişkin yasal düzenleme yapılmalı." dedi. Akgün, 2000'li yıllardan bu yana fason imalat yapan ve "merdivenaltı" denilen işyerlerinin sayısında ciddi artış olduğunu ve sadece İstanbul'da yüzlerce benzer vasıfta yer bulunduğunu belirtti.
Metin Akgün, "Çoğu kaçak olan ve sigortasız işçi çalıştıran bu işyerleri, denetimden uzak bir şekilde faaliyetlerini sürdürmekte ve bir çeşit 'ölüm imalathanesi' olarak taşlanmış kot üretmeye devam etmektedirler. En ürkütücü yanı ise, sorunun boyutlarını henüz tam olarak bilmiyoruz." diye konuştu. Ankara, aa
|