Yazlık sebzelerin kışın tüketilmesinde sağlık riski ne kadar yüksek?
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin
ilaç ve hormon denetimlerinin artması nedeniyle domates
salatalık
biber
patlıcan gibi yazlık sebzelerin kışın tüketilmesinde sağlık riskinin giderek azaldığını söyledi.
Gezgin
yaptığı açıklamada
Türkiye'nin tarımsal faaliyetlerini AB kriterlerine uydurmak için başlatılan girişimlerin hayata geçirilmesinde önemli mesafe alındığını belirtti.
Çiftçilere
bitkilerde kullandıkları ilaçları
ziraat mühendisleri tarafından yazılacak reçeteyle alma zorunluluğunun getirilmesinin
sağlıklı bitki yetiştiriciliği için önemli bir adım olduğunu dile getiren Gezgin
böylece belli standardın altında ilaç kullanımının önlenmeye başlandığını vurguladı.
İhracata yönelik sebze ve meyve üretiminin teşvik edilmesi nedeniyle
ürünlerin üretimden tüketim aşamasına kadar sıkı şekilde denetlenmeye başladığını ifade eden Gezgin
şöyle konuştu:
"İlaç ve hormon denetimlerinin artması nedeniyle domates
salatalık
biber
patlıcan gibi yazlık sebzelerin kışın tüketilmesinde sağlık riski giderek azalıyor. Artık
güvenilir yerlerde satılan
nerede ve kim tarafından üretildiği belli olan yazlık sebzeleri güvenle tüketebiliriz. Çünkü yeni yeni
bazı firmalar ürünle ilgili üretim bilgilerini ambalajların üzerine yazmaktadır. Eskiden kışın aldığımız domateslerin çoğunda çekirdek bulunmazdı. Bu kış yediğimiz domateslerin büyük bölümünde artık çekirdek var. Bu durum artık çiftçilerimizin bilinçli tarım yaptığını
hormon ve ilaç kullanımını kurallara uygun şekilde yaptığını gösteriyor. Bu kış yediğimiz çekirdekli domatesler
artık insana zarar verecek şekilde hormon kullanılmadığını gösteren