Yazlık sebzelerin kışın tüketilmesinde sağlık riski ne kadar yüksek?
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin

ilaç ve hormon denetimlerinin artması nedeniyle domates

salatalık

biber

patlıcan gibi yazlık sebzelerin kışın tüketilmesinde sağlık riskinin giderek azaldığını söyledi.
Gezgin

yaptığı açıklamada

Türkiye'nin tarımsal faaliyetlerini AB kriterlerine uydurmak için başlatılan girişimlerin hayata geçirilmesinde önemli mesafe alındığını belirtti.
Çiftçilere

bitkilerde kullandıkları ilaçları

ziraat mühendisleri tarafından yazılacak reçeteyle alma zorunluluğunun getirilmesinin
sağlıklı bitki yetiştiriciliği için önemli bir adım olduğunu dile getiren Gezgin

böylece belli standardın altında ilaç kullanımının önlenmeye başlandığını vurguladı.
İhracata yönelik sebze ve meyve üretiminin teşvik edilmesi nedeniyle

ürünlerin üretimden tüketim aşamasına kadar sıkı şekilde denetlenmeye başladığını ifade eden Gezgin

şöyle konuştu:
"İlaç ve hormon denetimlerinin artması nedeniyle domates

salatalık

biber

patlıcan gibi yazlık sebzelerin kışın tüketilmesinde sağlık riski giderek azalıyor. Artık

güvenilir yerlerde satılan

nerede ve kim tarafından üretildiği belli olan yazlık sebzeleri güvenle tüketebiliriz. Çünkü yeni yeni

bazı firmalar ürünle ilgili üretim bilgilerini ambalajların üzerine yazmaktadır. Eskiden kışın aldığımız domateslerin çoğunda çekirdek bulunmazdı. Bu kış yediğimiz domateslerin büyük bölümünde artık çekirdek var. Bu durum artık çiftçilerimizin bilinçli tarım yaptığını

hormon ve ilaç kullanımını kurallara uygun şekilde yaptığını gösteriyor. Bu kış yediğimiz çekirdekli domatesler

artık insana zarar verecek şekilde hormon kullanılmadığını gösteren