sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > TARİH - KÜLTÜR ve SANAT > Türkler'in ve Yabancıların Biyografileri
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Türkler'in ve Yabancıların Biyografileri Ünlüler, Artistler, Aktörler, Sanatçılar , Rektörler, İş Adamları, Gazeteciler, Kaşifler, İdoller, Örnek Alınacak Kişiler - Biyografi

 
 
Seçenekler Stil
Okunmamış 02-22-2010, 00:30   #1
Kullanıcı Adı
prensisa
Standart Kerem Görsev Hayatı, Biyografisi ve Yaşamı Hakkındaki Yazılar

28 Haziran 1961'de İstanbul'da doğdu. 1967 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı'na girip Rana Erksan'dan piyano dersleri aldı. 1972 yılında İstanbul Devlet Konservatuarı açılınca bu okulda Gönül Gökdoğan'la keman, Prof. Özer Sezgin'le viola çalıştı.

1981 yılında askerlik görevini yaparken tanıştığı arkadaşı gitar sanatçısı Ercüment Ateş ile Ankara'da Kızılay Orduevi'nde dans ve yemek müziği çalan bir grupta ilk caz denemelerine başladı. Daha sonra yurt dışından gelen pek çok müzisyenlerle çalma imkanına kavuştu. Ed Howard, Rubin Kanyata, Doris Troy, Steve Hall, Vinnie Night, Kenny More, LaVerne Butler, bu sanatçılardan bazılarıdır.

İlk beste denemelerine 1990 yıllarında başlayan Görsev, 1994 yılında ilk albümü olan "Hands and Lips" in kayıtlarını bitirdi. Kerem Görsev'in hayatında yeni bir sayfa sanatçı Eric Revis ile tanışınca açıldı. 1996 yılında ikinci albümü "I Love May", 1997 yılında üçüncü albümü "For Murat'" an sonra dördüncü albümü "Relaxing" 1998 yılında tamamladı.. Bu yıllarda Kerem Görsev, Eric Revis ve Can Kozlu'dan oluşan üçlü konserler ve festivallerle geniş kitlelere ulaşmaya başladı. Bu dönem içerisinde çalıştığı sanatçılar; Allan Harris, La Verne Butler, Harvey Tompson, Clifford Jarvis, Bob Demeo, Eric Revis, Can Kozlu, Ateş Tezer ve Volkan Hürsever oldu.

Kerem Görsev - Allan Harris ortak çalışması "Laid-Back" 1950 ve 1960'ların Broadway film müzikleri ve Amerika'nın caz standartlarından oluşan beşinci albümü olarak 1999'da bitirdi. 1998 yılında kendi adını taşıyan caz kulübünü açan Görsev 2001 yılına kadar burada Steve Kirby, Keith Hall, Alvester Garnett, Russel Gunn, Anna Lisa, Ron Affif, Claudia Acuna gibi sanatçılarla birlikte çaldı. Wynton Marsalis,Joshua Redman, Kenny Garret, Pat Metheny, Ralph Moore gibi bir çok değerli müzisyenle bir çok defa jam sessionlarda çalan Kerem Görsev, Eskişehir Festivali'deki iki konserde Elvin Jones Jazz Machine grubunda çaldı.

1999 yılında St. Petersburg'a giden sanatçı St. Petersburg Philarmonic Orchestra ile kendi bestelerinden oluşan "November in St. Petersburg" albümünün kayıtlarını yaptı. Orkestrayı Erol Erdinç yönetti, orkastra düzenlemelerini Kamil Özler yaptı. Bu albüm 2000 yılında çıktı. Bu albümün ilk konseri 7. İstanbul Caz Festivali'nde St. Petersburg Philarmony Orchestra ile birlikte gerçekleşti. Daha sonra bir çok konserde farklı orkestralarla sergilenen eserin konserleri devam etmektedir.

Kerem Görsev 2001 yılının sonbaharında çıkan yedinci albümü "Warm Autumn"un kayıtları New York'da yaptı. Müzikal danışmanlığını Eric Revis'in yaptığı albümde Russell Gunn, JD Allen, Jason Jackson, Eric Revis, Alvester Garnett, Kahlil Kewane Bell çaldılar

Haziran 2002'de Kerem Görsev, sekizinci albümü olan "Existence"ı tamamladı. Bu albümde Reyent Bölükbaşı çellosuyla, Volkan Hürsever kontrabasta ve Ateş Tezer davulda yer aldılar. 9. İstanbul Caz Festivali'nde ki "Existence " konseri gerçekleşti. Kerem Görsev'in kendi bestelerinden oluşan bu albümün teması klasik müzik ile caz müziklerinin buluşması oldu.

Kerem Görsev, son projesi "Meeting Point"i 18 Kasım 2003'te New York'da kaydetti. Albümdeki dokuz beste de sanatçıya ait. Albümde Eric Revis kontrabas, Alvester Garnett davul, Russell Gunn trompet, Marcus Strickland tenor ve soprano saksafon ve Kerem Görsev piyano çaldı

Meeting Point

Kerem Görsev

Meeting Point
Existence
Warm Autumn
Hands and Lips
I Love May
For Murat
Relaxing
Laid-Back
November in St.Petersburg

"Meeting Point", Kerem Görsev'in dokuzuncu albümü. 1994'ün sonbaharında başladığı serüvenin ilk albümü "Hands and Lips"ti. Şimdi geldiği nokta müthiş etkileyci. Daha sağlam basan akorlar, müzik cümlelerindeki melodik altyapının zevkle dinlenen düzeni, guruptaki müzisyenlerin birbirini takip eden tatlı geçişleri ve parçalara katkıları keyifle dinleniyor. Kerem Görsev, müzisyen arkadaşlarını ateşlemeyi bilen, her geçen gün daha fazla öğrenip, kondüsyonu ve disiplini daha da artan bir caz gönüllüsü. O, hiç bir zaman tam profesyonel olmadı. Bir yanı hep amatör kaldı. Hayatının en mutlu anları, akşamları yaptığı kulüp çalışmaları ve hayatın akışı içinde esinlenerek yarattığı yepyeni caz besteleriyle uğraştığı saatler olageldi. Kulüp çalışmalarına, özellikle çok önem verdi. Caz'ın kulüplerde yaşandığına ve paylaşmanın gücüne hep inandı.

Bugün 43 yaşında. 1967'de Konservatuar'a girdiği günden beri müziğin içinde. Caz'la bütünleşip, profesyonel olduğu 1983'ten beri sürekli çalıyor, tekniğini geliştiriyor ve sürekli dinliyor. Hayranı olduğu müzisyenlerin CD'lerini ve DVD'lerini doymak bilmez bir iştahla takip ediyor. Arkadaşlarıyla tartışıyor, yorumluyor.

Yüzyılın ikinci yarısındaki akımlar caz tutkusunu sürekli ateşlemişti. Parker ve Miles hayranlığıyla başlayan süreçte, bop ve be-bop akımlarını hep sevdi. Bu etkilenme profesyonelliğinde de devam etti. Bill Evans'ı dinlerken kendini çok iyi hissetiğini söyler her defasında.

İyimser, yeni besteler yapabilmek için duyarlı, istekli ve üretken. Herkesle barışık. Eşi Pınar ve 4 yaşındaki güzel kızı Nisan , O'nun esin kaynağı. Nisan evde oynarken, piyanosunun başında sürekli çalışıyor.

Uzun yıllar gece kulüplerinde ABD'li pek çok vokaliste piyanosuyla eşlik etti. Hem onlardan çok şey öğrendi, hem de Berklee'de alamayacağı pratiğe ulaştı. Soliste eşlik etmenin sırlarını öğrendi. Genelde haftada 6 gece çalıştı. Birikimleriyle ilk albümünü çıkardı.

Garanti sponsorluğundaki İstanbul Jazz ve Akbank Jazz Festivalleri'ndeki konserleri önemliydi. 3 sene, Teşvikiye'deki kendi kulübünde önemli cazcıları ağırladı. New York'taki kayıtlar sırasında Branford Marsalis gurubunun basçısı, yakın arkadaşı Eric Revis, bu kadar uzun müzik cümlelerini uyum içinde nasıl besteleyebildiğini sordu. Kayıt öncesi , stüdyoda küçük düzenlemeler yaptılar. Tüm müzisyenler eserleri sahiplendi. Partisyondaki uzun sololar, müzisyenler arasında paylaşıldı. Kerem'in müziği daha da dinamizm kazandı.

Ve sonuç... Birbirini tamamlayan 9 romantik beste. Cazseverler bu melodik parçalara bayılacak. Ülkemizin en üretken bestecisi New York'ta müziğin kalbinde, günümüzün önemli caz yıldızlarıyla birlikte çalıyor. Russell Gunn, Eric Revis, Alvester Garnett ve Marcus Strickland, Kerem'e severek eşlik ediyorlar.

Bu CD, Kerem Görsev'in müzik yaşamında da önemli bir yere sahip olacak.

Kenan Onuk


All compositions by Kerem Görsev
Kerem Görsev Piano & Fender Rhodes
Russell Gunn - Trumpet
Marcus Strickland Tenor & Soprano Saxophone
Eric Revis - Bass

Alvester Garnett - Drums

Meeting Point

1. Happiness On My Mind 8:40
2. Akbük (Gökova) 6:07
3. Meeting Point 6:33
4. Simple Life 6:31
5. Innocence 6:08
6. Personal Balance 5:46
7. Honesty 6:14
8. Black Sea 6:16
9. Rough Skin 6:12

Existencenedir ve nasıl oluştu?

10 Nisan 2000 yılında kızım Nisan doğduğu zaman yakın çevrem ve arkadaşlarım Ne zaman kızına bir albüm yapacaksın? diye sorular yönelttiler. Bu beni son derece rahatsız ediyordu. Bundan önceki çalışmalarımda yaşamadığım ve hissetmediğim hiç bir düşüncemi müziğe yansıtmamıştım. Ne zaman ki biraz ele avuca gelip, benimle diyaloğa girmeye başlayınca aramızda keyifli bir bağ oluşmaya başladı. "Existence" beş ay içinde oluşuverdi.

Sadece "Flying Notes" benim eski bestelerimden biri ve "Back Home" zehirlenen köpeğim Bebop;a hastaneden çıktıktan sonra evdeki koltukta hüzünlü yatışını gördükten sonra 10 dakikada yazdığım bir parçadır. "Friend;s Daughter" ise dostum Hakkı Mısırlıoğlu&;nun kızı Kiraz;ın mini fotoğraf albümündeki siluetlerinden çıkartarak yaptığım bir kolaj parçası.

Diğer parçaların hikayeleri kızımla benim aramdaki diyaloglar.

"Be-Be-Be", Nisan;ın kelebeği anlatırken çıkartığı ses. "Who Knows?", Nisan'ın ne olacağını kimse bilmiyor belki bir müzisyen ? "Existence", varoluş hikayesi "Gak-guk", kızıma taktığım lakap "Tea Party", oyun arkadaşları Zeynep ve Lal'le azıp, gürültülü bir çay partisi "Dreams with Barney, BJ and Baby Bop", Nisan'ın akşam uyurken yatağına aldığı arkadaşları

Bu albümde Ateş'in dışında ben, Reyent ve Volkan klasik kökenli müzisyenlerdik. Fakat içimizde klasikle hala yoğun bir şekilde ilgilenen Reyent albümdeki pek çok sihirli nuansı, koşmayı,çekmeyi; viyolonselin nerede nasıl daha iyi sound çıkartacağını kendisi buldu. Çok değerli bir vitüozite sergiledi. Volkan emin,sağlam, kendine özel tınılarıyla ve özlediğim arşe soundunyla albüme çok şey kattı. Ateş, November in St.Petersbourg albümünden sonra aynı formatın quartet oluşumunu çalarken Rusya'da ki lezzeti yineledi.

Albüm provaları bizim evde oldu. Kayıtlar ise İTÜ MİAM stüdyolarında yedi saatte gerçekleşti.

Çok mutluyum. Hepsi bu kadar!

Kerem Görsev

All compositions by Kerem Görsev
Kerem Görsev ; Piano
Reyent Bölükbaşı ; Cello
Volkan Hürsever ; Bass
Ateş Tezer - Drums

Cover Girls:
Nisan Görsev
Zeynep Saatçi
Lal Gülçelik
Kiraz Mısırlıoğlu

EXISTENCE

1. Be-Be-Be 6:03
2. Who Knows? 3:32
3. Flying Notes 7:11
4. Existence 8:01
5. Gak-Guk 4:33
6. Friend's Daughter (Kiraz) 5:20
7. Tea Party 5:03
8. Dreams with Barney, BJ and Baby Bop 6:12
9: Back Home 3:24

Ruhta çoğalır çocuklar

Caz alemi, içinde zıtlıkları da barındırır. Kimi müzisyenler Jim Hall, Lester Young, Paul Bley, Bill Evans, Keith Jarrett, Woody Shaw, Ahmad Jamal.. dikey arayışın simgesi gibi dururlar: Değişim derinliktedir; format arka planda kalır. Kimi müzisyenler için ise sanatın sırları yatay olandadır: Serüvenlerini alabildiğine geniş bir düzleme yaymak, onlar için varlık nedenine dönüşür. Biçim söylemi etkiler. Anlatımın nasılı, nesi kadar önem taşır. Sun Ra, Herbie Hancock, Charlie Mariano, John McLaughlin, Chick Corea, Wayne Shorter... bu tavrın izini sürmüşlerdir.

Hangisi doğru? Hangisi caz ruhuna daha yakın, yatkın?

İkisi de. Esas olan, cazın müzisyenden temel beklentisi: Kendini ısrarla ara, ve özgürlüğün sesinin kalbinden gelmesini sağla. Özgürlük derinlik de olabilir, enginlik de.

Kerem Görsev, sekiz yıldır albümler silsilesi halinde sergilediği müzik arayışında, ikinci gruba yakın durdu. Kıpırdak ruhu, onu sürekli olarak yeni etkilere açık kalabilen bir antene dönüştürdü. Kimi meslektaşlarının aksine, iç sesi yakalamak için kendini dışa kapalı tutmanın ödüllerine asla paye vermedi. Müzik, onun için cömert bir alışverişti: Her işlemde biraz daha geleneklere ait değerleri katlayan, kişiliğin kafeslerini kıran...

Sınırsız bir etkileşimden söz etmiyoruz elbette. Zaman zaman elektrik akımına ilgi duysa da, akustiği esas kulvar seçti Görsev. Bunun içindeki anlatımın sınırlarıyla oynayageldi. Çalgıların bileşimini seçerken, hedeflediği sentezin o zaman dilimine ait arayışlarını katışıksız bir dille anlatmasını istedi. Beşliler, altılılar, düet, triolar ve dev bir orkestra formatı içinde şekillenen söyleyişte, başkaları belki beklese de, o çok saygı duyduğu ana gelenekten kopuş, Görsev'e yabancı kalacaktı. Çünkü onun hayatla olan kıpır kıpır ilişkisi yerleşik değere bir meydan okuyuştan değil; gelenekle bütünleşmiş romantizmde hala pek çok keşfe açık alan bulabilmesinden besleniyor.

Olgunlaşma, her sanatçı için terzi işi, tekdüze bir süreç değil. Kimini her bulduğu kusursuzluğa ihanette olgunlaşmış sayarız; kimini ise sadakatte. Kolay gibi görünen bir şey, en zoru olabilir.

Görsev'in sekizinci albümü, bu açıdan önemli bir hamle. Albümün adı, pek çok ipucu verebilir. Existence, Görsev'in seçtiği bir başlık değil. Tersine, Görsev'i gelip bulan bir sözcük. Açtığı pencereden baktığınızda, varoluş üzerine sorular sorma noktasında, melankoliye kollarını açan bir müzisyenle yüzleşiyorsunuz.

Bu, onun bir yenilikle yüzleşmesiyle bağlantılı. Albümün çıktığı anlarda iki yaşını yeni doldurmuş olan sevgili kızı Nisan'ın, beraberinde Görsev'in iç evrenine getirdiği pek çok, birbirinden cazip soru var çünkü. Ruhundaki çocuğu kutsamış, canlı ve özgür tutabilmiş, onunla kendini yeniden, defalarca üretebilmiş bir sanatçının masumiyetle randevusunda, imrenilesi bir bereket var.

Görsev'de esen rüzgarların sesi, ifadesini viyolonselde buluyor bu kez. Şaşırtıcı olmayan bir tercih: Onun trombonlarla flörtünde de ruhunun iyi sakladığı hüzün kendini belli ediyordu. İnsan sesine en yakın çalgı olan viyolonsel, bu kez, artık olgunlaşmayla köşe kapmaca oyununu sevinçle yenik kapatmış bir sanatçının en isabetli tercihi olarak albüme damgasını vuruyor.

Bu topraklardan yetişerek sivrilen ama ne yazık ki virtüözitesi henüz tam olarak anlaşılamamış en önde gelen müzisyenlerden biri olan Reyent Bölükbaşı ile Görsev'in ittifakı, zamana meydan okuyucu çapta yorumları sunuyor bizlere. Existence, Who Knows veya Back Home adlı Görsev bestelerini özellikle dinleyin. Viyolonsel sesinin, Görsev'in solo sesine dönüştüğünü çok geçmeden farkedebilirsiniz.

Dörtlü formatında yeni isim Bölükbaşı. Ama diğer iki isim çok tanıdık. Tıpkı Görsev gibi, cazla tutarlı bir ilişki içinde kalıp da kendini yeniliklere sürekli açık tutabilen usta davulcu Ateş Tezer, müzik tuvalinin fonunda fırçasıyla belli belirsiz vurgular yaparken, ışıkla gölgenin sırlarını tevazuyla aklında gizleyen Zen bilgelerini anımsatıyor. Müzisyenliğinde kesintisiz bir tırmanış çizgisi sergileyen Volkan Hürsever'in güvenilir, ölçülü ve koyu tınılı kontrabası yorumlara klasik bir kalite katıyor.

Melankoli, biraz da geleceği okuyabilmekle ilgili bir hal. Bu albümde hüzünle buluşurken, bir önemli değişimi farkedeceksiniz: Görsev'in ruhundaki çocuk, artık izdüşümünü buldu. Existence ile bizlere yansıyan ise, varoluşun asla peşimizi bırakmayacak olan soruları.

Yavuz Baydar

Kayıtta çalan müzisyenler: Kerem Görsev - Piano
Russel Gunn - Trumpet
J.D. Allen - Tenor Saxophone
Jason Jackson - Trombone
Eric Revis - Bass
Alvester Garnett - Drums
Kahlil Kwame Bell - Percussions

Cazın Sesi Kerem Görsev Warm Autumn'u New York'ta kaydetti.Albümde çalan müzisyenlerin hepsi Amerikalı, ama ev sahibi Kerem.
Caz, New York'un sesi.Kerem bu sesi iyi tanıyor.Bu albümdeki parçaları İstanbulda yazdı.
Kerem İstanbl'da oturuyor. Ama cazın sesini çok iyi duyabiliyor. Duyargaları güçlü...
Sürekli araştırıyor, düşünüyor ve üretiyor.Warm Autumn cazın sesi. Doğrudan; hiç bir yan ya da alt bildirisi yok. Keremin caz duygusunu taşıyor. Bazen günlük yaşamından yansımlara öne çıkıyor. Ama hiçbir kişisel meselesi yok Keremin .
Hiç birşeyi yeniden keşfetmeye ya da altını çizmeye kalkışmıyor.Yerel sorunları yok. Müziğin kendisi ile uğraşıyor.
Uzun süredir birlikte çalıştığı Erci Revis, genç kuşağın en parlak basçılarından.Trompetçi Russel Gunn, Tenorcu J.D. Allen, Troımboncu Jason Jackson, Davulcu Alvester Garnett ve perküsyonda Kahlil Kwame Bell ise; New York'un bugünkü sesleri.
Kerem'in geniş, hem çalanlara, Hemde dinleyenlere soluk aldıran besteleri içinde rahatça geziniyorlar. Caz elden el, kuşaktan kuşağa akıp gidiyor. Kerem Görsev'in İstanbulda duyduklarını nNew Yorkta paylaşabileceği müzisyen dostları var. Ama onun müziğini paylaşabilmek için müzisyen ya da New York'lu olmak gerekmiyor. Soluk almak yeterli.

Sadettin Davran


Warm Autumn

1. Ecorah
2. His name is Bebop 102nd
3. Sailor Longed for
4. There is no greater love
5. Mango
6. Wild Flowers
7. Strollin-Horace Silver
8. Warm Autumun
9. I'll remember April

İMER DEMİRER TRUMPET & FLUGELHORN
HAKAN BEŞER PERCUSSION
CAN KOZLU DRUMS & PERCUSSON
ÇINAR APAY SAXSELLO
VOLKAN HüRSEVER BASS
OĞUZ DURUKAN BASS
HAKAN ÇİMENOT TROMBONE
RICARDO MOYANO ACOUSTIC GUITAR
NEŞET RUACAN ELECTRIC GUITAR

"94 yılının Haziran ayında, bir CD yapmaya karar verdim. Bu projede kendi kompozisyonlarımı çalmak istiyordum. Ancak Piano, Kontrabas, Davul ve nefesli sazların canlı kaydı beni fazlasıyla düşündürüyordu. Bütün bu sorunlarla uğraşırken Koral Sarıtaşla tanışıp, studio RAKS & Marşandiz'in Dünya standartlarındaki imkanlarını görünce, bu albümün gerçekleşeceğine inandım. Ve küçük gruplar halinde provalara başladık..."


Hands and Lips

1 Gloves
2 Sound of Nightingale
3 Hands and Lips (Take 2)
4 Green Sea
5 Sir Ali
6 Mistake
7 Dream of Saxsello
8 Baroness
9 Hands and Lips (Take 1)
10 A.G. Blues

Hands and Lips'ten yaklaşık bir sene sonra özlemler, süprizler ve tabiat olayları "I Love May" adlı bu albümü ortaya çıkardı. Albümümdeki kompozisyonlarımı; ıhlamur ağaçlarından, kırçiçeklerine, Karadeniz'e... Pınar'ın Mart deyip Mayıs'ta Türkiye'ye dönmesine, on senedir yüzünü görmediğim babama, Yavuz'un evinden, gökyüzüne, değerli ressam Argun Okumuşoğlu ile müzikli Fethiye gecelerine ve bir takım tabiat olaylarına borçluyum. Geçen bir sene içinde yazdığım melodiler, beni, İmer Demirer'i, Neşet Ruacan'ı, Volkan Hürsever'i, Murat Yeter ve Emre Kayhan'ı bir araya getirdi. Çok eğlenceli ve kısa provalardan sonra (Dolapdere'de bir işhanının 9 no'lu odasında) kayıtlarımızı Raks Marşandiz Stüdyoları'nda gerçekleştirdik. İmer Demirer'in çaldığı mükemmel yorum ve sololara, Neşet Ruacan'ın eşikteki sihir ve müzik kalitesine, Volkan Hürsever, Emre Kayhan ve Murat Yeter'in dinamizm ve renklerine, Eric Revis ve Dana Murray'ın sihirli dokunuşlarına ne söylesem azdır.

Kerem Görsev

I Love May

1 I Remember Your Face
2 Jumping to the Void
3 Black Sea
4 I Love May
5 Painter
6 Seems so far
7 Linden
8 Wild Flowers

Modern Bir Romantik

"For Murat'ı aldınız. Dinliyorsunuz. Ya da henüz dinlemediniz. Önce bu yazıyı okuyorsunuz. 4 yıl sonra M.S. 3üncü binyıla giriyorsunuz. Bizi yeni binyıllara kimler taşır. Sanatçı sanatçının kurdudur. Bu dünyayı sanatçılar döndürür.

Bu Kerem Görsev'in üçüncü CD'si. Hülyası. Sanatçıları yaşatan hülyalarıdır. Kerem Görsev hülyalar kuran, hülyalarının peşinden giden, sonunda onları gerçekleştiren bir müzisyen. 3üncü binyıla kimler kalacak? Ömrü olan görecek.

Müzik dünyanın uydusu. Kerem müziğin peşini bırakmıyor. Cazın dipsiz kuyusuna daldı. Ama tutunacağı yerleri biliyor. Sizi de bu kuyuya çekebilir. Dikkatli olmalısınız. Ama Kerem iyi bir klavuz. Ona güvenebilirsiniz. Sizi cazın en güzel koylarında geceletir. Ay ışığında yıkanırsınız.

Kerem Görsev modern bir romantik. Yaylıların üzerinde "yaylanmak" hülyasıydı. Hep, "Boğaz Köprüsü'nden pamuk balyalarının üzerine atlamak istiyordu. Yaylıları pamuk balyalarına benzetiyordu. Sonunda atladı.

Kerem Görsev sürprizleri seviyor. Hayali geniş. Üretken. Cazı tanıyor. Ama şimdiden sorumlulukları büyüdü. Sürekli çalışıyor. Araştırıyor. En önemlisi hülyalar kuruyor. Kerem Görsev cazın dilini konuşuyor. Geçirdiği uzun kulüp deneyimi boyunca çok sayıda Amerikalı caz müzisyeniyle çaldı. Birlikte çaldığı müzisyenler onun için çok önemli. Basçı Eric Revis'le çok iyi anlaşıyor. Revis çok özel bir deneyimden geçti. Betty Carter'la çalıştı. Piyano, bas, davul üçlülerinde basın, eklemler arasındaki kıkırdak kadar yaşamsal bir önemi var. Bunu çok iyi bilen bir üçlü çalıyor "Murat İçin". Can Kozlu ülkemizde sayıları çok fazla olmayan caz adamlarından. Yaşam biçimi, dünya üzerindeki duruşu ile de yaptığı işin adamı. Davulların üzerinde iken de, aşağıya indiğinde de beyni hiç durmaz.

"For Murat'ta saksofoncu İlhan Erşahin, gitarcı Kamil Özler ve Önder Focan, tromboncu Levent Çoker, Emre Kayhan ve Hakan Çimenot'un yanısıra kornocu Hüseyin Coşkun da konuk olarak duyuluyorlar. Alan Harris ise Kerem Görsev'in For Murat'tan önceki CD'si Hands & Lips'e de adını veren şarkıya sürpriz bir nefes veriyor.

"Bütün besteler Kerem Görsev'e aittir". Bu beş sözcük gerçekten önemli. Kerem bu beş sözcüğü üçüncü kez bir araya getiriyor. Ama Kerem'i tanıdığım kadarıyla, bu sadece bir başlangıç. Bunu Kerem de biliyor. Hülyaları sürdükçe, CD'lerin sayıları da artacak.

Sadettin Davran


For Murat

1 White Sea
2 For Murat
3 Baroness
4 Dance of Clouds
5 Abacco
6 Mistake
7 Waltz for Bill (Evans)
8 Hands & Lips
9 Color of Change
10 Expectations


Musicians:
Kerem Görsev, Piano
Can Kozlu, Drums
Eric Revis, Bass
Kamil Özler, Aranjör (Mistake, For Murat), Elect. Guitar (Mistake)

Guests:
Allan Harris, Vocal (Baroness, Hands & Lips)
İlhan Erşahin, Tenor Sax. (Abacco)
Önder Focan, Elect. Guitar (Dance of Clouds)
Ricardo Moyano, A. Guitar (For Murat, Mistake)
Jozi Levi, Percussion (For Murat)

Strings Group:
(For Murat, Mistake)
Violins: Yusuf Güler Aksöz, Saim Perker, Gülden Turalı, Ülkü Kopel, Serap Demirel, Gülnür Kızılçay, Metin öztan
Violas: Mustafa Süder, Hakkı Çakar
Cellos: Saim Erkol, Ali Aslan Kızılçay
Acrobass: Engin Titiz

Brass Group
(For Murat, Mistake)
Trombones: Ali Emre Kayhan (White Sea), Hakan Çimenot (White Sea)
Bass Trombones: Levent Çoker
Frenc Horn: Hüseyin Coşkun

All Music Composed by Kerem Görsev
(For Murat and Mistake Arranged by Kamil Özler)
(Hands & Lips, Baroness Lyrics: Allan Harris)

Production: Marş Müzik Yapım
(Kadri Önel, Koral Sarıtaş ve Tanju Arıkan'a teşekkürlerimle)

Executive Producer: Kerem Görsev

Recording Date: 7-8-9-10-11-12-13 July 1996, İstanbul

Recording and Mixing by: Martin Cru Spencer

Assistant Engineer: Murat Uncuoğlu

Mastered by: Duyal Karagözoğlu

UZUN YAŞANMIŞLIKLAR Bir Kerem Görsev CD'niz daha oldu. Ya da onu ilk kez dinleyeceksiniz. Yine de, Kerem Görsev'i daha önce dinlemiş olduğunuz duygusuna kapılmanız kaçınılmaz. Çünkü, Kerem Görsev sizin istediğiniz gibi çalar. Kimseyi memnun etme kaygısı taşıdığından değil, böyle çalmak istediği için. "Relaxing", Kerem Görsev'in dürdüncü albümü. Bu kez bazı "Standarlar" da çalıyor. Standartlardan çalındıkça daha çok sevilen, eskimeyen caz şarkıları. Kerem uzun yoldan geliyor. Yıllarca ve yıllarca, gecelerce ve gecelerce standartları çaldı. Standart çalmakta geniş bir deneyimi vardır. Caz kulüpleri birer dergahtır. Caz kulübü sahnesi müzisyenlerin gerçek anlamda iletişim ve etkileşim içinde oldukları tek yerdir.

Kerem'in uzun caz kulübü yaşamı onu çok erken yaşta olgunlaştırdı. Bu kez yazdığı bestelerin arasına yıllar boyunca birer arkadaş gibi olduğu bazı caz standartlarını da alması, onun bu yanını belgeliyor. Kerem Görsev romantik bir besteci. Bu yanı her bestesinde daha öne çıkıyor. Ama bu romantizm; edinilmiş değil, kazanılmış bir romantizm. Arkasında uzun yaşanmışlıklar var. Kerem Görsev yaşamı göğüslüyor. Her seferinde caza inatla sarılıyor. Ödülünü de alıyor.

Kerem ile Amerikalı basçı Eric Revis ve davulcu Bob Demeo uzun süredir sık sık biraraya geliyorlar. İkiside bugünün müzisyenleri. Usta, bilgili ve duyarlılar. Eric Revis şimdiden ABD'deki çok rekabetçi akustik bas çevrimi içinde anılıyor. "Conversations with the Bass" a kulak verin. Kerem Görsev ve Eric Revis size çok yaklaşıyorlar. Kerem ve arkadaşlarının "Konuşmaları" albüm boyunca sürüyor. Kimseden bir şey saklamıyorlar. Relaxing albümündeki "Caz" beni hiç şaşırtmıyor. Bunu bekliyordum zaten. Ama Yaşanmışlıkların müzisyeni Kerem Görsev, her seferinde dinleyenleri mutlu edecek sürprizler yaratabiliyor.

Saadettin Davran

[Kerem Görsev'in albüm hakkındaki düşünceleri]


Relaxing

1 - Secret Love
2 - Conversations With The Bass
3 - Emily
4 - Four Days
5 - Sunset
6 - Gloves
7 - Soul Eyes
8 - Relaxing
9 - Lady Bird
10 - Emily "Take 2 Duo"
11 - Sunrise
12 - Voyage




Kerem Görsev: PIANO
Eric Revis: BASS
Bob Demeo: DRUMS
Production: Marş Müzik Yapım
Executive Producer: Kerem Görsev
Recording Date: January 17-18 1997, Istanbul
Recording and Mixing By: Hakan Kurşun
Mastered By: Muammer Tokmak

"Olmakla yetinmemek, olmaktan yapmaya geçerek, yapmayla olmaya başlamak."Kerem için böyle demişti Yavuz Baydar yıllar önce."Laid-Back"in, Kerem'in 5 yıldan az bir sürede yaptığı 5.cd'si olduğunu düşününce, zamanında Yavuz'un onun hakkında ne kadar doğru bir saptama yaptığını daha iyi anlıyoruz.Gerçekten "üreterek varoluyor" Kerem ve her ürettiğinde de kendini biraz daha aşıyor .Aşıyor çünkü sürekli yeni hedefleri var.Olağanüstü bir iştah, gusto ve enerjiyle cazın bütün köşelerini ziyaret etmeyi; vardığı her durağa, durağı yeniden tarif etme kompleksine kapılmadan güçlü bir imza bırakmayı amaç edinmiş uzun bir caz serüveni demek mümkün buna.

"Laid-Back"te Kerem, uluslararası caz literatüründe kendine haklı bir yer edinmeye başlamış vokalist Allan Harris'in güçlü standart yorumlarını renklendiren bir müzik platformu oluşturmayı amaçlamış. 1960'larda ününün doruğunda iken John Coltrane'in Johnny Hartman'la yaptığı albümler gibi. O, Be-Bop dönemi topluluklarının 'Büyük'sesli vokalist geleneğini ve ölümsüz caz standartlarını 1960'ın kuşaklarına taşıyordu.Kerem ve Allan daha şanslılar.Önlerinde yeni bir millenium var.

Yolun açık olsun Kerem.Seni bu serüvenin'de izlemek olağan üstü keyifli.
ATİLLA AKSOY


Laid-Back

1. They Say It's Wonderful
2. Polkadots And Moonbeams
3. Have You Met Miss Jones?
4. Moon River
5. These Foolish Things
6. The Nearness Of You
7. Ballad Medley
8. Smoke Gets In Your Eyes
9. Like Some One In Love
10. What A Wonderful World

Produced By : Kerem Görsev
Recording Date : 25 August 1997
Recording and Mixing : Martin Cru Spencer
Mastered By : Muammer Tokmak
RMS STUDIOS - İSTANBUL - TÜRKİYE
Photography : Eyüp Görgüler
Graphic Design : Hakkı Mısırlıoğlu
Print By : A4 Ofset
Piano Technician : Cemil Koral
UNIVERSAL 1999

BİR ADIM ÖTEDE...HER NASILSA, BÖYLE OLCAĞINI SEZMİŞTİM.1995 YILININ ÜRPERTİCİ BİR AKŞAMI, BALTALİMANI'NDA YENİ TAŞINDIĞIM MİNİK DAİREMDE, KEREM'LE MÜZİĞİN OKYANUSUNA AÇILMIŞTIK.DAHA YENİ RAFLARA YERLEŞTİRDİĞİM ALBÜMLERİN İÇİNDEN SEÇTİKLERİMİZ, RUH PUSULAMIZI ÇILGINA ÇEVİRMİŞTİ.KEREM2İN ENERJİSİ, HER ALBÜMDE BİRAZ DAHA DÜZEYE ÇIKIYOR, YELKENLERİ BİRAZDAHA ŞİŞİYORDU. BENİM DE:ONUNLA, UZUN SÜREDİR DİNLEMEDİĞİM YORUMLARA KULAK VERİRKEN, JAZZ SÖYLEMİNİN ZENGİNLİĞİ, ROTAMIZDA GÖKKUŞAĞI GİBİ,CÖMERTÇE AÇILIYORDU.
HEP PİYANİSTLERİ DİNLEDİK O AKŞAM, KONUŞA KONUŞA:RED GARLAND, BOBBY TIMMONS, BUD POWELL, AHMAD JAMAL, HORACE PARLAN, TETE MONTOLIU, GEORGE SHEARING, MONK, ERROL GARNER, WYNTON KELLY, ZAWINUL, RICHIE BEIRACH, KENNY DREW JR, GEORGE CABLES, KENNY BARRON...ÖTEKİLERİ HATIRLAMIYORUM. KEREM'İN ELİNİZDEKİ ALBÜMDE YER ALAN BESTESİ "JUMPING TO THE VOID" O GECE DOĞMUŞTU.MÜZİĞİN RÜZGARINDA...DRAMATİK JESTLERE BAYILAN, FİKİRDEN FİKİRE ATLAYAN KEREM, BÜYÜK RÜYALARIN PEŞİNDE OLDUĞUNU HİSSETTİRDİ: YALIN FORMATLARLA BÜYÜK ORKESTRA FORMATI ARASINDAKİ MESAFE ÇOK KÜÇÜKTÜ ONUN İÇİN. BEŞİNCİ YILINDA, KEREM O LİMANA VARMIŞ DURUMDA.ALLAN HARRİS'LE YAPTIĞI "LAID BACK" DÜETİNİN HEMEN ARDINDAN, YAYLILARLA IŞILDAYAN BİR ZENGİN SESİ PEŞİNDE SÜRÜKLEYİP AKAN BİR KUYRUKLU YILDIZ GİBİ, SEMALARDA.
ONU TANIYANLAR İYİ BİLİRLER: HER ANINI HEYECANLA YAŞAYAN BU "KOCAMAN ÇOCUĞUN" HAYATA İRİ GÖZLERLE BAKIŞININ DERİNLİKLERİNDE ROMANTİZMİN AKINTILARI VARDIR.BİR DİP AKINTISI DİYELİM, DİLERSENİZ.KEREM, GELENEĞİN KULVARINDAN SAPMADAN, ONUN BİZE KAZANDIRDIĞI ESTETİĞİ YENİDEN TARİF ETMENİN PEŞİNDEDİR.YENİDEN TARİFİ YAPARKEN, GELENEĞE SADAKATİNİDE ASALA UNUTMAZ.ROMANTİZM, "YETİNMEYİŞİN" ÇİZGİSİDİR ASLINDA:KİŞİNİN VAROLUŞUNA DUYDUĞU HAYRANLIĞI BİR ORTAK GÜZELLİK ÜLKÜSÜNDE ERİTİLMESİ...YAŞANAN HER ANIN, KAYBOLUP GİDEN ÜTOPYA VE HÜLYALARIN PARÇASI OLDUĞUNU BİLMENİN HÜZNÜDE AYNI ZAMANDA . VE, ÇOĞUNLUĞU KENDİSİNE ÇEKEBİLEN BİR GÜZELLİĞİN TARİHİN KAYDINA GEÇİRİLMESİNİN MUTLULUĞU.CHARLIE HADEN'İN QUARTET WEST KAYITLARI BENİM GİBİ KEREM'İDE ÇOK ETKİLEMİŞTİ.KAYBOLUP GİTMİŞ BİR DÖNEMİN - BESTELERİNİ BİR YANA BIRAKALIM - ANLATIM BİÇİMİ , İÇİNDE HER ZAMAN "KITSCH" RİSKİ TAŞIR; AMA, GÜNÜMÜZE DEK
REMBRANT'IN ÖZGÜN TEKNİĞİNİN, ONUN KADAR USTA BİR MODERN MESLEKTAŞI TARAFINDAN, ESKİ USTAYI ORTAYA ÇIKARAN DÖNEMİN DUYARLILIKLARIYLA YARATILMASI GİBİ BİR ŞEY... KEREM BİR GÜN BENİ ARAYIP, SHIRLEY HORN'UN MUHTEŞEM YAPITI éHERE'S TO LIFE" I TELEFONDA DİNLETİNCE, ARTIK BİLİYORDUM.JOHNNY MANDEL USTANIN TÜYLER ÜRPERTEN DÜZENLEMELERİ - DOĞAL OLARAK - BÜYÜLÜYORDU ONU.YAPACAKTI.SON YILLARDA İLGİSİ BÜYÜK BİR HIZLA YAYLILAR VE PİYANO İLİŞKİSİNE YÖNELMİŞTİ.TRIO, QUARTET, QUINTET, SEXTET VE DUET DENEMİŞTİ.FORMATLAR ÖYKÜLERİNE YENİ DEKORLAR SAĞLIYORDU; BESTELERİNDE IŞIK - GÖLGE OYUNLARINI BU SAYEDE DAHA DERİNLEMESİNE İNCELEME OLANAĞI BULUYORDU BELKİDE.

BİR GÜN ARADI, "GİDİYORUM" DEDİ.HEM ŞAŞIRTICI, HEM DEĞİL.NEW YORK'TAKİ SERÜVENİ ONUN İÇİN JAZZ'IN MERKEZİNE SEYAHAT GİBİYDİ; AMA "ST PETERSBURG'DA FİLARMONİ ORKESTRASI..." DEYİNCE, KEREM'İN NİYETİDE ANLAŞILDIANDEL USTAYA, ONU DA YARATAN AVRUPA'NIN HÜZÜNLÜ KENTİNDEN, KASIM ŞARKILARIYLA SELAM ETMEK.
BUNU YAPARKEN DE, BELKİ YENİ DÜNYA KARŞISINDA ESKİ DÜNYAYI YENİDEN YARATMAK.
BU ALBÜMDE KEREM'İN ÜRETKEN BESTECİLİĞİNİN SON BEŞ YILA DOĞRU BİR "UÇAN HALI" YOLCULUĞUNA ÇIKACAKSINIZ.TOPU TOPU İKİ GÜNDE BU KADAR TEMATİK BÜTÜNLÜK, MÜZİKSEL TUTARLIK GÖSTEREN BİR YAPITIN ÇIKMASI ELBETTE ÇOK ŞAŞIRTICI AMA; MÜZİSYENLİK ÇİZGİSİ, PROJEYE KATILAN HERKESİN PROFESYONELLİĞİ AÇISINDAN BAKARSANIZ HİÇ DEĞİL.BENİ EN ÇOK SEVİNDİREN NOKTAYA DEĞİNMEDEN GEÇEMEYEYİM, BU ARADA:SANIYORUM BU "YOĞUN FORMATIN" ETKİSİYLE, KEREM, ÖNCEKİ ALBÜMLERİNDEN ÇOK DAHA TASARRUFLU BİR ANLATIMA YÖNELMİŞ. AYIKLANMIŞ SESLER, SESSİZLİKLERİN DAHA İYİ KULLANILMASI VE DUPDURU BİR KARANLIK... 41 KİŞİLİK ST PETERSBURG FILHARMONIC ORCHESTRA EŞLİĞİNDE SÜKUNETLE, ACELEYE YER VERMEDEN, NOTALARLA İŞTAHLA YAKLAŞARAK YORUMLANAN 13 BESTEYİ, DİNLERSENİZ BİR SOUNDTRACK OLARAK DA DİNLEYEBİLİRSİNİZ.KEREM'İN HER BESTESİNDE BİR ÖYKÜ VAR .AÇILIŞ PARÇASI "A MORNING IN NEW YORK", BAŞLIĞIYLA KENDİSİNİ ANLATIYOR; "I LOVE MAY", KEREM'İN SEVGİLİ EŞİ PINAR'LA TANIŞMASINA İTAF...
TEKRAR TEKRAR DİNLEDİĞİM "PAINTER", "SAILOR LONGED FOR" VE "SUNSET"İN DE GİZLİ ÖYKÜLERİ VAR.AMA BUNLARI KEREM'DEN SÖZLÜ OLARAK DİNLEMEYE HİÇ GEREK YOK. BU ALBÜMÜ KENDİ GİZLİ ÖYKÜLERİNİZE LAYIK BİR SOUNDTRACK OLARAK DİNLEMEK, RUHUNUZDA GEZİNDİRMEK EN DOĞRUSU GİBİ GELİYOR BANA.
YAVUZ BAYDAR



"November In St.Petersburg"

1. A Morning In New York
2. I Love May
3. Relaxing
4. Hands And Lips (Solist : Alexander Shustin)
5. November In St.Petersburg
6. Painter
7. I Remember Your Face
8. Linden
9. Sailor Longed For(Solist : Sergey Petchatin)
10. Sunset
11. Jumping To The Void
12. Seems So Far
13. Expectations

All Compositions By : Kerem Görsev
All Arrangements By : Kamil Özler
Conductor : Erol Erdinç
Produced By : Kerem Görsev
Recording Date : 8-9 November, 1999, St.Petersburg
Recording Place : Petersburg Recording Studio
Sound Director : Gerhard Tses
Sound Operator : Alexander Gerutsky
Piano Tuner : Michael Yabukovich
Orchestra Manager : Edward Sorin (Universal 2000)
Photography By : Eyüp Görgüler
Graphic Design : Hakkı Mısırlıoğlu
Piano : Kerem Görsev
Bass : Valentin Malinev
Drums : Ateş Tezer
prensisa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 18:42


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı