01-17-2012, 23:56 | #1 |
İktisat 7. Ünite Özeti
Tam rekabet piyasasını tanıyabilmek bu piyasanın özelliklerini ve sonuçlarını açıklayabilmek
• Tam rekabet hiçbir firmanın sattığı ürünün fiyatı üzerinde tek başına kontrol gücünün olmadığı özel bir piyasa yapısıdır. Tam rekabetçi firma fiyat belirleyici değil fiyat kabullenicidir. • Tam rekabet piyasasının dört adet varsayımı şunlardır: Piyasada çok sayıda alıcı ve satıcı vardır mallar homojendir piyasaya giriş ve çıkışlar serbesttir alıcı ve satıcılar tam bilgiye sahiptirler. • Tam rekabet koşullarında faaliyet gösteren bir firma piyasada oluşan fiyatı esas alarak bu geçerli piyasa fiyatından istediği kadar mal satabilir. Bu nedenle tek bir firmanın ürününe olan talep eğrisi geçerli piyasa fiyatında tam esnektir (sonsuz esnektir) ve eğri yatay eksene paralel bir doğru biçimdedir. Kısa dönemde firmanın kârını maksimize eden üretim düzeyinin nasıl belirlendiğini farklı yöntemlerle açıklayabilmek • Tam rekabet piyasasında faaliyette bulunan bir firmanı n marjinal geliri ve ortalama geliri malın piyasadaki satış fiyatına eşittir. Kârını maksimize etmek isteyen firma toplam geliri ile toplam maliyeti arasındaki farkı en yükseğe çıkarmayı amaçlar. • Firma marjinal maliyetin marjinal gelire eşit olduğu üretim düzeyinde ve marjinal maliyetin arttığı üretim düzeyinde kârını maksimum düzeye çıkartır. • Firmanın kârını maksimize eden çıktıyı üretmesi firmanın mutlaka ekonomik kâr elde edeceği anlamına gelmez. Eğer satış fiyatı ortalama toplam maliyete eşitse firma ancak normal kârla çalışıyor demektir. • Piyasada gerçekleşen fiyat firmanın ortalama değişken maliyetini karşılama konusunda yetersiz kalıyorsa firma üretimini durdurmalıdır. Bu nedenle firmanın kısa dönem arz eğrisi marjinal maliyet eğrisinin ortalama değişken maliyet eğrisinin üzerinde kalan kısmıdır. Uzun dönemde kâr maksimizasyonu sağlayan üretim düzeyinin nasıl belirlendiğini açıklayabilmek • Uzun dönem piyasa (endüstri) dengesinde ekonomik kâr söz konusu olmaz ve ürünün fiyatı minimum ortalama maliyet düzeyine kadar iner . • Firmalar minimum ortalama maliyette üretimde bulundukları için toplumun bütün kaynakları tam olarak kullanılır. Yani tam rekabet piyasasında uzun dönemde atıl kapasite oluşmaz. |
|
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|