![]() |
![]() |
#1 |
![]() Tüketim harcamalarını ve tasarrufları belirleyen faktörleri açıklayabilmek
• Vergilerin olmadığı bir ortamda tüketim ve tasarruf harcamalarının toplamı gelire eşit olacaktır. Belirli bir dönemde yapılacak tüketim harcamalarını belirleyen temel faktör gelirdir. • Gelirle tüketim harcamaları arasındaki bu ilişki tüketim fonksiyonu olarak bilinirken tasarruflarla gelir arasındaki ilişki de tasarruf fonksiyonu olarak adlandırılmaktadır. • Gelir değişikliklerinin tüketim harcamaları üzerindeki etkisi marjinal tüketim eğilimi tasarruflar üzerindeki etkisi ise marjinal tasarruf eğilimi ile belirlenebilir. • Tüketimi etkileyen temel faktörler arasında gelir servet bekleyişler ve demografik unsurlar sayılabilir. Yatırım harcamalarını belirleyen faktörleri açıklayabilmek • Yatırım harcamaları işletmelerin sermaye mallarına ve stoklara yaptıkları harcamalardır. Ele alınan modelde yatırımlar gelirden bağımsız yani otonom kabul edilmektedir. • Yatırım harcamaları temel olarak faiz oranı beklenen kâr teknolojik değişim sermaye mallarının maliyeti ve kapasite kullanım oranı tarafından belirlenmektedir. Kamu harcamalarının analize nasıl dahil edildiğini açıklayabilmek • Kamu kesiminin mal ve hizmet alımı için yaptığı harcamalar kamu harcaması olarak adlandırılır. Ele alınan harcama modelinde kamu harcamaları gelirden bağımsız yani otonom bir bileşen olarak ele alınmıştır. Net ihracatı belirleyen faktörleri açıklayabilmek • Net ihracat ülkenin ihracatı ile ithalatı arasındaki farktır. • İthalatı ve ihracatı belirleyen faktörler arasında hem yerli ülkenin hem de yabancı ülkelerin gelir düzeyleri zevk ve tercihleri ticarete getirdikleri kısıtlamalar ve döviz kurları sayılabilir. • İthalat hacmi ülkedeki gelir düzeyi ile birlikte arttığı için gelir arttıkça net ihracat miktarı azalmaktadır. Toplam harcama fonksiyonunu açıklayabilmek • Toplam harcama fonksiyonu her bir harcama bile- şeninin topl******* oluşmaktadır. • Toplam harcama fonksiyonunun eğimi tüketim fonksiyonunun eğiminden daha düşüktür zira toplam harcamalara dahil edilen net ihracat fonksiyonu negatif eğime sahiptir. |
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|