01-18-2009, 05:11 | #1 |
Gidalarin tazeligi için
Gidalarin tazeligi için
Yaslilik alametleri Istakoz alirken kabuguna biraz daha yakindan bakin. Eger kirçillasmissa, bu onun yasli oldugunu gösterir. Baligin tazesi parlak gözlerinden, koyu kirmizi süzgeçlerinden anlasilir. Bir de pullari gevsek olmamalidir. Midye istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerini, elinizle söyle bir tartin. Ne kadar agirsa o kadar tazedir. Taze fasülyeyi, enginarin çanak yapragini, kirmadin almayin. 'çat' diye kirilmiyorsa zaten hiç almayin. Brokoli alirken lekesiz ve canli yesil olanini tercih edin, ve bekletmeden tüketin. En dikkatli seçilmesi gereken gida mantartir. Unutmayin lekesiz olanini ve renginin beyaza yakin ya da hafif bej olanini seçin. Dana eti alirken bilmeniz gereken en önemli nokta; yaglarinin dokununca sanki bir mermerin damarlari gibi simsiki olmasi. Bir de beyaz olmali. Hayvan yaslandikça yagi sari bir renk alir. Bayatindan kaçin Yumurtalarinizin taze mi bayat mi oldugunu anlamak istiyorsaniz, onlari içine biraz tuz katilmis suya atin. Günlükler suyun dibinde 3-5 günlükler ortasinda, bayat olan yumurtalarda yüzünde dururlar. Yumurtanin taze olup olmadigini, onu kirarak da anlayabilirsiniz. Kirdiginizda sarisi yayiliyor, dagiliyorsa, bayat, bombeli bir sekilde duruyorsa taze demektir. Bu yüzden onlari teker teker bir kaba kirin, bayatlari yemege karistirmadan atma sansiniz olsun. Patatesler Uzun süre kullanmak için fazlaca patates alirsaniz zamanla kabuklarinda göz göz tomurcuklar belirir. Onlari tirnaginizla kaziyarak almaniz gerekir. Aksi halde patatesin özüyle beslenen tomurcuklar, kisa zamanda burusmalarina yol açarlar. Yesil sebzelerin canliligini korumak için Satin aldiginiz maydanoz, kivircik, marul, dereotu gibi sebzeler buzdolabinda bir süre beklediginde canliliklarini yitirirler. Servis yapmadan önce tekrar diri hale getirmek için, yikayin ve 2 lt. Suya 1 yemek kasigi limon suyu koyarak hazirlayacaginiz karisimda 10-15 dakika kadar bekletin. Uzun süre dolapta kalip pörsüyen salataliginizi diriltmeniz mümkün. Salataliginizi yikadiktan sonra 10-15 dakika limonlu suya yatirirsaniz yine o eski taze görüntüsünü elde edebilirsiniz. Hatta ayni yöntemi maydanoz için de uygulayabilirsiniz |
|
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Stil | |
|
|