sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > TARİH - KÜLTÜR ve SANAT > Türkler'in ve Yabancıların Biyografileri
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Türkler'in ve Yabancıların Biyografileri Ünlüler, Artistler, Aktörler, Sanatçılar , Rektörler, İş Adamları, Gazeteciler, Kaşifler, İdoller, Örnek Alınacak Kişiler - Biyografi

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 02-20-2010, 11:28   #1
Kullanıcı Adı
prensisa
Standart Edgard Varese Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Yaşamı Hakkındaki Yazılar

1920'li yıllarda Amerikan müziğinin en önemli öncüsü Edgard Varese'dir. Varese, 22 Aralık 1883'te Fransa'da, Paris'te doğar; Politeknik Okulu'nda matematik ve doğal tarih eğitimi görür. On dokuz yaşında müziği meslek olarak seçmeye karar verir, 1904-1906 arasında Schola Cantorum'da okur. 1907'de Paris Konservatuvarı'na girer.

1908-15 arasında Berlin'de yaşar. 1914'te Prag Filarmoni Orkestrası'nın konuk şefi olur. Fransa'ya dönüp orduya katılır, rahatsızlığı nedeniyle kısa sürede terhis edilir. Besteci 1916'da New York'a gider ve 6 Kasım 1965 tarihindeki ölümüne dek orada yaşar. Varese Amerika'da çeşitli besteci örgütlerinin kuruculuğunu yapmış, çağdaş müziği yayma ve güçlendirme amacıyla genç müzikçileri bu örgütlere çağırmıştır.

Ses birleşimlerinde geleneksel çeşitleme ve gelişme olayından kaçınır. Offrandes (1921), Hyperprism (1922), Octandre (1924) ve Integrales (1924) gibi oda orkestrası için yazılmış dizi yapıtlarında; Ameriques (1922) ve Arcana (1927) gibi büyük orkestra için çalışmalarında Varese, kendini her türlü tema gelişmesinden arındırmış, duruk bir yapı kurar. Melodik içeriği, kendini yineleyen notalar grubuna indirger. İkili ve üçlü nota grupları, değişik ritmik kalıplar içinde üst üste yinelenirken disonant akorların salkımları oluşur.

Armonisel içeriğin akor oluşumuyla ya da geleneksel anlamdaki yürüyüş ile ilgisi yoktur. Bu tür müzikte en önemli öğeler, çalgı renkleri ses gürlüğü, vurgu ve ses dokusudur. Vurma çalgıların ritmi, melodiye dönüşür; melodi, vurgu ve sonoriteyi doğurur. Bu kavramlar, Birinci Dünya Savaşı sonrasında giderek önem kazanan vurma çalgıların müziğe egemen olmasını sağladığı gibi teyp müziği ve elektronik müziğe de kapıları açar. lonisation (1931), tümüyle vurma çalgılardan oluşurken siren sesinin inatçı özelliği, piyano ve çanların katkıları, yapıta ****lik bir karakter verir.

Density 21.5, solo flüt için anlatımcı bir yapıttır. 1953'ten sonra elektronik ve teyp müziği ile deneyler yapar. Çöller (1954) adlı yapıtı, teyp ve akustik çalgıları birleştiren ve somut müziğe kapıları açan ilk çalışma olmuştur. Elektronik Şiir (1958) ise, Brüksel Fuarı'nda, tasarımcının, Le Corbusier'nin yaptığı pavyon için bestelenmiş bir başka somut müzik örneğidir.
prensisa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 00:10


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı