Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet vücuttaki pankreas organının insülin üretmemesi ya da üretilen insülinin etkin bir şekilde kullanılamaması sonucunda meydana gelir. Diyabet hastalığının birçok farklı türü olsa da en çok bilinen tip 1 ve tip 2’dir.
Metabolik Cerrahi ameliyatı tip 2 diyabetli bireylere uygulanabilen bir operasyondur. Şeker hastalığı için uygulanan metabolik cerrahi ameliyatlarında, midenin yaklaşık 4’te 3’lük kısmı alınarak mide küçültme işlemi yapılır. Bu yöntem sayesinde kilo verimi de sağlanır. İnce bağırsak belirli uzaklıkta olan mideyle birleştirilerek gıdaların ince bağırsağın bölgeleri ile erken buluşması sağlanır. Bu işlemle kan şekeri düzeylerini normale düşüren insülin hormonunun aktive edilmesi sağlanır.
Metabolik Cerrahi ameliyatları, laparoskopik ameliyat yani kapalı ameliyat tekniği kullanılarak, robot kollar yardımı ile karın bölgesinden 1er santimlik küçük boyutlarda 5 delik açılarak gerçekleştirilir. Kullanılan bu yöntem sayesinde ameliyat sonrası iyileşme süreci hızlandırılmış olunur. Ayrıca bu yöntem ile ameliyat yaklaşık 1 saat içerisinde gerçekleştirilir. Hasta ameliyat sonrasında 3-4 gün içerisinde taburcu edilir. Ameliyattan sonra uyulması gerekilen bir beslenme planı vardır. Bu plan bariatrik diyetisyen tarafından hazırlanılarak hastaya bildirilir.
Tip 2 diyabetli bireylerde hastalık, orta ve büyük ölçekli damar hasarı hastalıkların tanısı konmadan önce başlar. Hastaların büyük bir kısmının tanısı konulduğunda zaten 2-3 yıllık bir hastalık geçmişi olduğu bilinmektedir. Komplikasyonların büyük bir kısmı yavaş yavaş kendini belli eder. Bu sebeple “sinsi” hastalık olarak da tanımlanabilir. Tip 2 diyabet hastasının ortalama 10 yıllık bir süre içerisinde vücutta bulunan insülin rezervlerini tükettiği kabul edilir ve bu dönemden sonra organlarda oluşan hasarlar belli olmaya başlar. Hastaların çoğu hasarların belli olmaya başladığı zaman bu ameliyatı olmak için başvuruda bulunurlar. Çoğu hasta, organ hasarının olmadığını düşünerek ameliyat olmak istemez. Diyabetli bireylere, metabolik cerrahi ameliyatı ile yardımcı olunabilmesi, normal tedavilerle şeker seviyelerinin kontrol altına alamıyor olması ya da organ hasarı bulguları olması lazım. Aslında organ kaybı olmadan ve insülin rezervlerinin tamamı tükenmeden ameliyatın gerçekleştirilmesi büyük oranda daha etkili sonuçlar ortaya çıkartacaktır