Konu başlığını her ne kadar basitleştirmeye çalışsamda, aslında olayın ismi Cpanel full backuplarınızı nasıl başka bir sunucuda veya aynı sunucuda eski yedeğinizi tekrardan yüklemek istiyorsanız, işte tam ihtiyacınız olan sayfadasınız. O kadar aradım taradım bir allahın kulu adam akıllı anlatmamış, deneye deneye öğrendim ve vatana millete hayırlı bir mikro-pc makalesi yazmaya karar verdim.
- Elinizde full backup varsa, uzantısı backup-8.31.2009_16-00-11_siteadi.tar.gz şeklindedir genelde. Bu yedeğimiz, hem sitenin ftp dosyalarını, hem bütün databaselerinizi, hem mail hesaplarınızı içeriyor. Yani yedeği başarılı şekilde kurduğunuzda herşeyiniz çalışıyor olacak.
- Full Backup yükleyebilmeniz için sunucunuzda en üst seviye kullanıcı adı ve şifreye sahip olmalısınız. Root hesabını kullanarak WinSCP den sunucunuzun dosyalarına erişiceksiniz.
- WinSCP ‘yi buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
- Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi sunucu bilgilerinizi giriyorsunuz (sunucunuzda bulunan bir domain, root user ve root password)
WinSCP Kullanımı
- “Login” butonuna bastıktan sonra açılan ekranda sitenizin normal FTP dosyalarını görüceksiniz. Bu durumda bir üst dizine çıkmanız gerekiyor. Bkz: WinSCP Dosyalar Ekranı
WinSCP Dosyalar Ekranı
- Bir üst dizine çıktığınızda karşımıza çıkan dosyalar arasından Backup/cpbackup/monthly klasörlerine giriyorsunuz. Karşınıza gelen dosyalar sunucunuzun aldığı aylık backup dosyalarınız. Buraya kadar herşey tamamsa, hemen WHM ‘ ye girip yeni sitenizin hesabını açıyorsunuz. Size verilen hesap kullanıcı adı genelde “www.mikro-pc.com” için “mikro” oluyor. Örnekte olduğu gibi, yeni sitemizi yükleyeceğimiz tar.gz dosyamızın ismini mikro.tar.gz diye değiştirip sürükleyerek Backup/cpbackup/monthly klasörü içine sürükleyin. Size bir soru sorabilir. Evet diyerek upload’ı başlatabilirsiniz.
- Yükleme işlemi tamamlandığında WHM’ye giriyorsunuz. Örn: http://www.mikro-pc.com/whm tekrar root ve şifrenizi giriyorsunuz. Sol menüden Restore Backups (www.mikro-pc.com:2086/scripts5/backuprestore) ‘a giriyorsunuz ve karşımıza sunucumuzun yedek alma periyodları geliyor.
WHM - Restore Backups
- mikro.tar.gz dosyamızı yüklediğimiz “monthly” klasörümüze giriyoruz. Karşımıza çıkan, sunucumuzda bulunan diğer sitelerin “username” leri. Bunlar arasından Mikro-pc.com için açmış olduğumuz “mikro” user’ını seçiyorsunuz. Dikkat edin! Eğer farklı bir user seçerseniz, o hesabın aylık yedeğini restore (yeniden yüklemek) etmiş olursunuz.
- Aşağıdaki seçeneklerden 2 tanesi default olarak seçilmiş oluyor. Onlara dokunmayın.
- Eğer başarılı olursanız, sayfanın en altında “Account Restore Complete” gibi bişeyler yazıyor. Yani yedeğinizi yüklemiş oluyorsunuz. (: Eğer dnsleriniz de yönlenmişse, www.mikro-pc.com diyerek girin ve herşey eskisi gibi çalıştığını görebilirsiniz.
cpanel backup restore, backup restore, backup yüklemek, backup almak, restore, winscp indir, winscp kullanımı, görsel SSH programı