sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > SAĞLIK - KADIN-ERKEK-CİNSELLİK > Sağlık - İlgili Haberler ve Son Gelişmeler > Aile ve Çocuk
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-27-2009, 16:47   #1
Kullanıcı Adı
Hasret
Standart Çocukları önlem alınmayan zatürre öldürüyor

Zatürre 5 yaş altındaki çocuk ölümlerinin yüzde 20'sinin nedeni iken, Türkiye'de çocuk ölümlerinin en başında seyrediyor.

Çocuk öl cresel ısınmayla birlikte yaşacağını iklim deümlerine neden olan, ancak önlenmesi ve tedavi edilmesi mümkün olan hastalıklar içinde en başta gelen zatürre, akciğer dokusunun iltihabı dolarak tanımlanıyor. Araştırmalara göre 5 yaş altındaki çocuk ölümlerinin yüzde 20'sinin nedeni zatürre olarak belirlenirken, dünyada her yıl 2 milyondan fazla çocuk bu hastalık yüzünden ölüyor. Türkiye'de 5 yaşından küçük çocuklarda ölümlerin başta gelen nedeni zatürre olarak gösteriliyor. Pek çok virüs, bakteri veya mantar zatürreye neden olurken, ancak bunlar içinde en çok rastlanan etken pnömokok ismi verilen bakteriler olarak tanımlanıyor.

Samsun Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapdoğlu, zatürrenin klinik tablosu çocuğun yaşına ve zatürreye neden olan mikroplara göre farklı olduğunu, ancak yüksek ateş ve öksürük temel belirtiler arasında sayıldığını söyledi.
Küçük bebeklerde öksürük olmadan da zatürre olabileceğinin unutulmaması gerektiğini ifade eden Kasapoğlu, "Zatürrenin çok önemli bulguları, nefes alırken kaburga aralıklarının içeriye doğru çekilmesi ve çocuğun solunum zorluğu içinde olmasıdır. Solunum hızının 1 yaşın altındaki bebeklerde 50'nin, 2-5 yaş arasındaki çocuklarda 40'ın ve 5 yaşından büyüklerde de 30'un üzerinde olması zatürre veya başka bir ciddi solunum yolları hastalığının işaretidir" dedi.
Burun kanadı solunumu, solunumun hırıltılı olması, dudakların morarması da zatürreye ait belirtiler arasında yer alabileceğini vurgulayan Kasapoğlu, "Zatürre, küçük çocuklarda ateşle beraber uyuklama veya huzursuzluk, karın ağrısı, kusma, ishal veya beslenme bozukluğu gibi belirtilerle de çıkabilir. Zatürre tanısı çoğu zaman klinik belirti ve muayene bulgularına dayanılarak konur. Her hastaya akciğer röntgeni çektirilmesi gerekli değildir" diye konuştu.

Zatürre riskini artıran risk faktörlerine değinen Kasapoğlu, düşük doğum tartısı ve prematürelik, anne sütü almama, beslenme bozuklukları, D vitamini eksikliği, evde sigara içilmesi, kalabalık evlerde yaşama, kızamık ve boğmaca aşılarının yapılmamış olması, ailenin sosyoekonomik düzeyinin düşük olması gibi nedenler olduğunu kaydetti.

Zatürrenin tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Kasapoğlu, "Zatürre, özel durumlar dışında ev şartlarında da tedavi edilebilir. 2 aylıktan küçük bebekler, ağır zatürre belirtileri gösteren çocuklar, tekrarlayan zatürresi olanlar, altta yatan kalp veya diyabet gibi hastalığı olanlar ile iki günlük antibiyotik tedavisine cevap vermeyenlerin mutlaka hastanede yatırılarak tedavileri gerekir. Genel durumun düzelmesi, ateşin düşmesi gibi iyileşme belirtileri ilk 48 saat içinde görülür. Antibiyotik
tedavisinin süresi 7-10 gündür" diye konuştu. Kasapoğlu, bebeklik dönemi aşılama takviminde konjuge pnömokok aşısı (KPA) uygulaması olduğunu da hatırlattı.
Hasret isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 18:41


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog