02-22-2009, 03:49 | #1 |
Borçluya mühlet vermek
Sual: Borcunu ödeyemeyene mühlet vermek gerekir mi?
CEVAP Borcunu gerçekten ödeyemeyenlere mühlet vermek farzdır çok sevabdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Kıyamet gününün dehşetinden kurtulmak ve Allahü teâlânın himayesine sığınmak isteyen darda kalan borçluya mühlet versin!) [Taberani] (Darda olanı feraha kavuşturan veya böyle bir kimsenin borcunu ödeyeni Allahü teâlâ kıyamet gününün dehşet korku ve sıkıntılarından kurtarır.) [Müslim] (Fakir borçluya borcunu ödemesi için kolaylık gösterene her gün o borç miktarı kadar sadaka sevabı yazılır.) [İ.Ahmed] (Bir kimse borcunu ödeyebileceği vakte kadar fakire mühlet verse günahlarından tevbe etmesi için Allahü teâlâ da ona mühlet verir.) [Taberani] (Musibetten kurtulmak istediğine kavuşmak ve Arşın gölgesine sığınmak isteyen eli darda olanın borcunun vâdesini uzatsın veya o borcu bağışlasın!) [Abdürrezzak] (Kıyamette günahı çok bir müslümanı hesaba çekerler. O kimse de (Benim hiç iyiliğim yoktur. Sadece çırağıma "Fakir olan borçluları sıkıştırma ne zaman ellerine geçerse o zaman vermelerini söyle bir şey isterlerse yine ver boş çevirme!" diye söylerdim) der. Allahü teâlâ da o kimseyi affederek buyurur ki: (Ey kulum bugün sen fakir muhtaçsın. Sen dünyada benim kullarıma acıdığın gibi bugün biz de sana acırız.) [Buhari] Sual: Bazı kimselerde alacağım var. Verecek güçleri yok. Vermeleri için sıkıştırsam günah olur mu? CEVAP Evet borcunu veremeyen fakirleri sıkıştırmak haramdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Kıyamet gününün sıkıntılarından kurtulmak isteyen eli darda olana alacağını tehir etsin veya bağışlasın!) [Müslim] (Bir müslümana Allah rızası için ödünç verene her gün için sadaka sevabı verilir. Fakirden alacağını çabuk istemeyene her gün için malın hepsini sadaka vermiş gibi sevap verilir.) [Hakim] (Kim fakirdeki alacağını tehir eder veya bağışlarsa Allahü teâlâ da kıyamet günü onu kendi himayesine alır.) [Taberani] |
|
|
|
02-27-2009, 01:08 | #2 |
Kıyamet gününün sıkıntılarından kurtulmak isteyen, eli darda olana, alacağını tehir etsin veya bağışlasın!
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|