sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞİTİM - ÖĞRETİM - KARİYER > Liseler ve Üniversiteler
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi

Liseler ve Üniversiteler Lise ve üniversite ilgili her paylaşım burada.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-22-2010, 12:21   #1
Kullanıcı Adı
denizci
Standart Ayvalık Lisesi

Okulun Adı:Ayvalık Lisesi

Açılış Tarihi:1963-1964 Öğretim Yılı

Adresi:Kemal Paşa Mahallesi Barbaros C. No :135 10400 Ayvalık

Tel:0266 312 16 72

Fax No:0266 312 30 44

Öğrenim Süresiört yıl

Okuldaki Yabancı Dil:İngilizce ve Fransızca

Değerlerimiz:
1-Biz kalabalık ve saygın bir ailenin fertleriyiz.

2-Okulumuzda paydaşlar arasında açık ve etkili bir iletişim vardır.

3-Bu okuldaki her birey birbirinden öğreneceği çok şey olduğunu bilir.

4-Okulumuzda karşısındakinin düşüncesini saygı ve hoşgörü ile dinleme öğretilir ve uygulanır.

5-Okulun tüm süreçlerine paydaşların katılımı sağlanarak, kurum ile özdeşim kurmaları sağlanır.

6-Okulumuzda öğrenmeyi öğrenme hedef alınır.

7-Okuldaki her bireyin ilgi ve yeteneğine göre sürekli gelişim ve değişim esas alınır.

8-Tüm paydaşlar okul malını kendi malı bilir,kollar ve korur.

9-Öğrenci merkezli eğitim ve okul merkezli yönetim anlayışı benimsenir.

10-Öğrenci başarısı temel alınır.

Binanın Özellikleri :765 m 2 inşaat 716 m 2 kullanım ve 2295 m 2 bahçe alanına sahip olan okulumuz ana binası 1969 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nca yaptırılmış; 13 derslik, 3 laboratuvar (Fizik,Biyoloji-Kimya,Bilgisayar),1 teknoloji sınıfı ,1 müzik odası,1 resim atölyesi,1arşiv,1 kantin 1rehberlik odası ve 4 idari odasından oluşmaktadır. 6 derslik ve 1 öğretmenler odasından oluşan İhsan Eşiz Derslikleri,okul kütüphanemiz ve spor odası ve soyunma odaları ayrı binalar halinde bahçede bulummaktadır.

Aydınlatma:220 v şehir cereyan şebekesine bağlı floresant aydınlatma sistemidir.

Isıtma:Okulumuz kaloriferli olup fuil-oil ile ısıtılmaktadır.

Spor Salonu:Okulumuzda kapalı spor salonu bulunmamaktadır. Okul bahçesinde 1 basketbol ,1hentbol sahası vardır.

Arşiv:Okulumuz arşivi yeterli mekan ve düzene sahiptir.

Depoepo okul bahçesinde bulunmaktadır.

Bahçe:3295 m2'lik bahçeye sahip olan okulumuzun bulunduğu kampüsün etrafı ihata duvarı ile çevrilidir.

Öğretmen ve Personel Durumu:Okulumuzda 3 idareci, 44 öğretmen mevcut olup, bunların 25' i bayan, 22'i erkek olmak üzere toplam 47 öğretmen mevcudu ve 2 bayan memur ve 2 erkek hizmetli çalışmaktadır.

Öğrenci Sayısı:Genel lisede 199‘u kız,187'i erkek toplam 386, Y.D.A lisede 130'u kız,53'ü erkek toplam 183 öğrenci vardır. Genel toplam: 329 ‘i kız, 240'ı erkek toplam 569 öğrenci mevcudu vardır.

Araç ve Gereç Durumu:Okulumuzda 600 adet tek kişilik öğrenci masa ve sandalyesi bulunmaktadır. 9 bilgisayar,1tarayıcı ,1fax,4 laser yazıcı,1adet deskjet renkli yazıcı,2 adet nokta vuruşlu yazıcı,1adet data –show, 2 adet fotokopi makinası, 1adet laptop bilgisayar,5 adet tepegöz,7 adet vcd,13 adet televizyon,1 mikro kamera bulunmaktadır.

Okulumuzun Tarihçesi

Günümüzde öğretim kurumları ilk ,orta ve yüksek öğretim kurumları olarak üçe ayrılmakta ve liseler ortaöğretim kurumu olarak geçmektedir. İlköğretim okulları ikinci kademesini oluşturan sınıflar yakın bir zamana kadar ortaokul olarak liselerin bünyesinde bulunmakta ve orta öğretim kurumu sayılmaktaydı.Bu nedenle okulumuzun tarihçesinin temeli, ayvalık ortaokulu (1933) ile başlar. Bu tarihçe aynı zamanda Ayvalık ‘ta Cumhuriyet dönemi ortaöğretimin tarihçesini de oluşturmaktadır.

1925 yılında Ayvalık Türk Ocağı kimsesiz ve fakir çocukların yiyip içmelerini aynı zamanda öğrenimlerini sağlamak düşüncesiyle öksüz yurdu açmayı kararlaştırdı. Bu fikrin en hararetli savunucusu Dr Fazıl Doğan Bey'in girişimleriyle aynı yıl “Ayvalık Türk Ocağı Öksüz Yurdu Sanat Mektebi “ adı altında özel yatılı ilkokul açıldı. Hamdibey mahallesi altı numaralı evde öğretime açılan okulun yirmi yatılı, kırkyedi gündüzlü olmak üzere altmışyedi öğrencisi vardı. Okulda öğrencilere kültür derslerinin yanı sıra marangozluk, terzilik, demircilik meslekleri de öğretiliyordu. 1926'da ilkokullarda meslek derslerinin kaldırılması üzerine mevcut öğrenci ve malzeme Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi.

Kurucu Dr Fazıl Doğan Bey ilkokul eğitimlerini tamamlayıp başka okula gidemeyen öğrencileri meslek sahibi yapmak ve eğitimlerini ilerletmek amacıyla,1927'de aldığı izinle,okulun adını “Muhtelit İkmal Meslek Mektebi” ne (karma olgunlaşma meslek okulu)çevirdi.1927-1928 öğretim yılına bu isimle başlayan okula ticaret meslek eğitimi de ilave edildi.okulun ortaöğretim seviyesinde hizmet vermesi için dr fazıl doğan ve tüccardan Sadık Bigat, avukat Hilmi İsmail,belediye başkanı Namık Esmer, Dr Seyfettin ve Muhip Özyiğit'ten oluşan idare heyetinin üstün çabaları ile 1929'da okulun adı “Ayvalık Türk Ocağı Muhtelit Orta Mektebi “ne çevrildi ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan resmi ortaokul programını takip etmesi izni alındı.1931 yılında Türk Ocakları kaldırılınca “Ayvalık Hususi Orta Mektebi” adı ile okul müstakil kaldı.Yönetim ve öğretimdeki ciddiyet, kuruluşundan beri Milli Eğitim Bakanlığı 'nın takdirini kazandığından ortaokul 1933 yılında resmi oldu. Özel olduğu dört yıl boyunca kırıkdokuz mezun verdi. İlerleyen yıllarda mevcut binanın yetersizliği üzerine o zamana kadar askeri hastahane ve askerlik şubesi olarak kullanılan bina (sakarya i.ö.o. ikinci kademe binası) onarılarak ortaokul haline getirildi.1936 –1937 senesinde yeni binada ikiyüzaltmışdört mevcutla öğretime başlandı.

1954 yılında ayvalıkta bir lisenin kurulması için “Lise Yaptırma ve Yaşatma derneği” kuruldu.Ayvalık belediyesi, buna bir katkıda bulunmak amacıyla eski garaj yerini (bugünkü öğretmen evi ve arkasındaki dersliklerin bulunduğu alan) bu derneğe bağışladı.

Zamanın kaymakamı Zekai Gümüşdiş ile belediye başkanı Faruk Saylam ve belediye meclisinin gösterdiği çabayla ofis unlarına çuval başına bir lira , sinema biletlerine de yirmibeş kuruş ilave edildi. İyilik sever halkımız bunu anlayışla karşıladı.

Dernek Ahmet Cemil Erener'in başkanlığında,gerek yönetim kurulunda görev alarak gerekse önceleri özel olduğu için liseyi kendi adına tescil ettirerek büyük çaba gösteren eczacı Niyazi Üke , Faruk Saylam, Mustafa Karal ve Emin Süner ‘in olağanüstü çabalarıyla okulun ilk binasını (bugünkü öğretmenevi) tamamladı.

Üç derslik ve bir idare odasından oluşan okul seksendört öğrenci ile 1959-1960 öğretim yılında sayın İclal Erman'ın müdüreliğinde “Ayvalık Özel Lise'si “ olarak eğitime başladı . Derslere ilk başlarda ortaokuldan gelen öğretmenlerde girdiyse de daha sonra bu öğretmenlerin çoğunun geri çekilmesiyle okulun eğitim kadrosu; müdüre İclal Erman (felsefe , mantık , edebiyat , fransızca ) ve öğretmenler Zeki Önen (kimya), Mevlüt Karakaş (beden eğitimi), Celal Olgaç (beden eğitimi), Cafer Cengiz (matematik), Dr Yalçın Sağun (biyoloji), avukat Mustafa Karal (tarih, psikoloji), Feridun Onursal (fizik) , Muhittin Abbas (resim –iş),Yılmaz Gültekin (resim, sanat tarihi), Faik Karaözbek (askerlik)'ten oluşmaktaydı.

Ayvalık'ta bir lisenin gerektiğine inananların başında gelenlerden İhsan Eşsiz dörtyüz ağaçlık zeytinliğini bağışladı. Bu bağış ile lisenin arka kısmına altı sınıflık “ İhsan Eşsiz pavyonu” yapılarak şubat 1963'de hizmete girdi.

Zamanın Balıkesir milletvekili Vacit Asena ve ortaokul müdürü Kemal Demirer'in çabalarıyla özel lisenin denkliği tasdik ettirildi. Daha sonra zamanın Milli Eğitim Bakanı Ahmet Tahtakılıç'ın katkılarıyla 1963 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanarak resmi lise oldu. Okulun resmi olmasıyla Ayvalık Ortaokulu müdürü Salih Şahin , müdürlüğe getirilerek lise ve ortaokul birleşti. 1963 eylül mezunları resmi lise diploması ile ilk mezunlar oldular.

1963-1969 yılları arasında ortaokul ve lise arasında kalan özel mülkiyete ait arazi ve evler kamulaştırılarak bugünkü lise binası tamamlandı. Bina 1969-1970 yılı ikinci döneminde hizmete girdi.

Zorunlu ilköğretimin sekiz yıla çıkarılması ile 1993 – 1994 öğretim yılında ortaokul kısmı liseden ayrılarak Sakarya İlkokulu ile birleştirildi.

1994-1995 öğretim yılında yabancı dil öğreniminin yaygınlaştırılması amacıyla oluşturulan “Yabancı Dil Ağırlıklı Lise” lerden birisi de okulumuz bünyesinde açıldı.

Ayvalık lisesi kuruluşundan günümüze cumhuriyet ve ilkeleri ile özdeşleşmiş , Türk milli eğitiminin gözde okullarından biri olarak milli eğitimdeki yeni gelişmelere her zaman rehber olmuştur. Bugünde Öğrenci Merkezli Eğitim modelinde Türkiye'nin seçilmiş otuz lisesinden biri olarak gelecek yıllarda eğitimdeki gelişmelere yön verecektir.

Vizyonumuz-Misyonumuz

Vizyonumuzeğişen ve gelişen dünyada bilgi topluluğunun insanını yaratmak.
Misyonumuz:Sağlıklı ve güvenilir bir ortamda bir üst kuruma öğrenci hazırlamanın yanında , milli ve ahlaki değerleri benimsemiş her alanda sorumluluk alabilen bilim ve teknolojiye açık çalışkan ve topluma yararlı bireyler yetiştirmek.

Adresi:Kemal Paşa Mahallesi Barbaros C. No :135 10400 Ayvalık

Tel:0266 312 16 72

Fax No:0266 312 30 44

E-mail:[email protected]
denizci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)