Adabank davasında Bahattin Uzan'a 5 yıl 10 ay hapis
http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...il-10-ay-hapis
Adabank'ı teminat mektupları ve zimmet yoluyla 15 milyon YTL zarara uğratmakla suçlanan yöneticiler hakkındaki yargılama tamamlandı. İddianamede 12 yıla kadar hapsi istenen 14 sanıktan Bahattin Uzan 5 yıl 10 ay hapisle kurtuldu.
Davada en yüksek cezayı 8 yıl 9 ay hapisle bankanın genel müdürü İhsan Canarslanlar aldı. Halen yakalanamayan gıyabi tutuklu sanıklar Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve Özlem Hanife Uzan'ın dosyası ise savunmaları alınamadığı için ayrıldı.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına sanıklar Tacettin Pak, Mustafa Akar ve Bahattin Uzan ile tutuksuz yargılanan Ali Cenap Ermutlu, Nurettin Sivlim, Okay Öztürk, Kemal Erdem, Enis Zaimoğlu ve İhsan Canarslanlar katıldı. Duruşmada son savunmaları sorulan sanıklar, suçsuz olduklarını belirterek beraatlerine karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, sanıkların savunmasını yapmasının ardından kararını açıkladı. Kararda Petkim'in özelleştirilmesi ihalesine katılan Standart Kimya ve Doğalgaz AŞ lehine Başbakanlık Özelleştirme İdaresi'ne Adabank'tan 10 milyon dolar karşılığı 14 milyon 29 bin 190 YTL'lik teminat mektubu verildiği hatırlatıldı. Heyet, Bahattin Uzan'ı suç tarihinde hissedarı olduğu Adabank AŞ'den yönetim kurulu üyesi olduğu Standart Kimya ve Doğalgaz AŞ'ye verilen teminat mektuplarıyla şirket lehine mal varlığı artışı meydana getirecek şekilde "zimmet" suçu işlediğini belirterek, 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Bankanın genel müdürü İhsan Canarslanlar "zimmet" suçundan 8 yıl 9 ay; yönetim kurulu başkanı Ali Cenap Ermutlu da Standart Kimya ve Doğalgaz AŞ'ye verilen teminat mektubu sebebiyle yine aynı suçtan 7 yıl 6 ay hapse mahkûm edildi. Tacettin Pak, Mustafa Akar, Nurettin Sivlim ve Orhan Atabay'ın banka yönetim kurulu üyesi, Okay Öztürk'ün de banka krediler müdürü olduğunu belirten mahkeme, bu sanıklara ise yine aynı suçtan 6 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Krediler Genel Müdür Yardımcısı olan Kemal Erdem'e ise 5 yıl 5 ay hapis cezası verildi. İhsan Hasan Pilav ve Enis Zaimoğlu ise "zimmette iştirak" suçundan beraat etti.
Bankanın zararını sanıklar ödeyecek
Mahkeme heyeti ayrıca bankanın toplam zararı olan 15 milyon 93 bin 817 YTL'den, Ali Cenap Ermutlu ile Bahattin Uzan'ın 14 milyon 29 bin 190 YTL, Kemal Erdem'in ise 1 milyon 64 bin 627 YTL'lik kısmından sorumlu olduklarını belirterek, zararın sanıklara birlikte ödettirilmesini karara bağladı. Atasu Emlak Ticaret AŞ'ye ait işlemlerle 1 milyon 64 bin 627 YTL'lik banka zararının oluştuğunun kabul edildiğini belirten heyet, Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Özlem Hanife Uzan, Nurettin Sivlim, Tacettin Pak, Orhan Atabay, İhsan Canarslanlar, Okay Öztürk ve Kemal Erdem'in mal varlıklarına ihtiyati tedbir konulmasına hükmetti. Bülent Ceyhan, İstanbul