Abdurrahman Kızılay Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Yaşamı Hakkındaki Yazılar
Kurtlar Vadisi Irak filminin "Altın Hızma" isimli türküsüyle ünlü, Kerkük Türkmenleri'nin sevilen ozanı Abdurrahman Kızılay, 46 yıldır Ankara'da yaşıyor. Halkının sesini tüm dünyaya duyurmasına rağmen Ankara'yı terk etmeyen Kızılay, Kültür Bakanlığı ya da TRT'de de hiç çalışmamış
Kurtlar Vadisi Irak filmi, 40 yıldır bilinen ve sevilen bir Türküyü yeniden gündeme getirdi. "Altın hızma mülayim / Seni haktan dileyim" diye başlayan türkü, yeniden radyolarda çalınmaya dinlenmeye başladı. Bu türkünün hikayesi ise 17 yaşında bir Türkmen gencinin delikanlılığında yatıyor.Kerkük Türküleri, folklorik müzik içinde apayrı bir yere sahip. Kendine has şivesiyle söylenen bu türkülerin yasayan en büyük ozanı olan Kızılay, 1940 yılında Kerkük'te doğdu. Küçük yastan itibaren müziğe olan yeteneğiyle dikkati çeken Abdurrahman Ömer ibrahim'in yaptığı besteler, 1959 yılında Bağdat Radyosu'nda "Türkmence Kısmı" kurulunca burada çalınmaya başladı. Ahdurrahman Ömer İbrahim de bir anda bilinen, tanınan bir isim haline geldi. Türk¬men nüfusun yaşadığı Kuzey Irak'tan, Türkiye'ye kadar bir anda türküleriyle tanındı.
EĞİTİME GELDİM, DÖNEMEDİM
1960 yılında ilk ve ortaöğretimimi Kerkük'te tamamladıktan sonra müzik eğitimi için Ankara’ya geldiğini belirten sanatçı, kendisine yeni bir soyadı alımış ve "Ömer ibrahim" yerine "Kızılay"ı kullanmaya başlamış, "6 yıl boyunca Ankara'da Devlet Konservatuvarı’nda Batı Müziği eğitimi aldım diyen Kızılay, "Irak'tan sonra Türkiye'de bulduğum demokrasi ve özgürlük ortamı hoşuma gitti. O zaman Irak'ta ne demokrasi ne de özgürlük vardı ihtilal üstüne ihtilal oluyordu Türkiye'de kendimi daha iyi tanıtırım diye düşündüm ve eğitime geldiğim Ankara’dan dönmedim dedi.
Kendisinin kalıcı olarak Ankara’ya yerleşmesinin hemen ardından BAAS partisinin iktidara geldiğini ve Saddam Hüseyin döneminin başladığını belirten Kızılay'ın, bundan sonraki hikayesi ise hü¬zün dolu."Türkçe türkü söylüyor" diye BÂAS tarafından kara listeye alınan Kızılay, 35 yıl boyunca Irak’a girememiş. Orada kalan ailesine baskı yapıldığını, kendi muhalif görüldüğünü ve dönüp teslim olunmasının istendiğini belirten kızılay, “Dönseydim sonum ne olurdu tahmin ediyorum. İnsan hakları, özgürlük gibi kavramların olmadığı bir dönem yaşandı. Başta orada bulunan Türkmenler olmak üzere herkes zulüm altında, zor yıllar geçirdi. Ailemde çok baskı gördü” diye konuştu.
TRT’de TURİST OLDU
Irak’ta 3 milyondan fazla Türkmen olmasına rağmen nüfus ve tapu kayıtlarının yağmalanmasının ardından kesin sayının bilinemeyeceğini savunan Kızılay, “1957 yılında yapılan sayıma göre nüfusun %12’si Türkmen’di. Bugün ise tek milletvekili ile temsil edliyorlar. Ben Altın Hızma Türküsünü o günlerde bir aşk şarkısı olarak yazdım” dedi. 1958’de TRT’ye Turist olarak geldiğini ve konuk sanatçı olarak ilk kez bu türküyü seslendirdiğini dile getiren Kızılay, “Yine de türkülerimizde aşktan çok acıyı çileyi görürsünüz” diyor.
NURİ SESİGÜZEL’İ ŞÖHRETE KAVUŞTURUP, MEŞHUT ETTİ
Abdurrahman Kızılay aynı zamanda bir ud virtüözü. Bunun nedenini ise kendi yaşadığı dönemde Kerkük’te Klasik Türk Müziği sazları dışında sazların bulunmamasıyla açıklıyor ve şunları söylüyor:
“O dönemde bağlama yoktu. Biz bütün çalıp söylemeyi, ud, kanun, kemanla yapıyorduk. Türkiye’ye geldikten sonra bana Kültür Bakanlığı 6 tane bağlama verdi. Onları götürdüm ve ilk olarak Kerkük’e bağlama öyle girdi. Daha sonra yaygınlaştı ama o dönemde yoktu.” Nuri Sesigüzel’i şöhrete kavuşturan “Aynaya baktım şaç beyaz olmuş” şarkısı da yine onun bestesi. “Altın Hızma” yanında “Esmerim Güzel Esmerim” , “Güler Oynarım”, “Yazmalı Gelin Yazmalı”, “Evlerinin Önü Boyalı Direk”, “Hergün Akşam Olur”, “Altın Tabakta Bal Var” gibi ünlü pek çok şarkısı var Kızılay’ın. Bu şarkıları söyleyenler arasında İbrahim Tatlıses, Ahmet Kaya gibi isimlerde var.
KERKÜK TÜRKLERİ’NİN KÜLTÜR ELİÇİSİYİM
1970 yılında yine Ankara’da evlenen, Beste ile Burcu isimli iki kız çocuğu sahibi olan Kızılay, Başkent’ten konserler dışında hiç ayrılmıyor. Günlerini yine müzikle geçiren Kızılay “Kerkük Türkleri’nin kültür elçisiyim” diyor ve bir noktanın altını çiziyor:1974 yılından beri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Herkes beni TRT ya da Kültür Bakanlığı sanatçısı zanneder ama bu kurumlarda hep konuk olarak bulundum. 6 ay önce emekli olduğum Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nde Ticaret Ateşe Yardımcısı olarak çalıştım. ABD’de üç ayrı eyalette ve Avrupa’da bir çok ülkede konserler verdim.
|