sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞİTİM - ÖĞRETİM - KARİYER > Kitap Dünyası
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Kitap Dünyası Kitaplarla ilgili tüm paylaşım burada.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 04-01-2010, 11:35   #1
Kullanıcı Adı
denizci
Standart Zaman Yönetimi (Ray Josephs) Özeti, Konusu, Karakterleri

Yayınevi : Epsilon Yayınevi
Yazarı : Ray Josephs
Çevirmen : Özlem Koşar
Basım Yeri / Tarihi : İstanbul / 1994 - Kasım
Sayfa Sayısı : 248

KİTAP HAKKINDA
Özel ve iş hayatımızda başarılı olmak için zamanı nasıl verimli kullanabiliriz? Bunun için çeşitli tavsiyeler içeren bu kitap, 6 bölümde zamanı nasıl kullanacağımızı ve zaman yönetimini nasıl yapacağımızı anlatmaktadır.
"Az Bulunan Bir Kaynak: Zaman" ismini verebileceğimiz 1' nci bölümde, hepimizin sahip olduğu zamanın aynı olduğu, ama bunun pek az insan için yeterli olduğu, öyleyse sorunun zamanda değil bizde olduğu, yani sorunun ne kadar vaktimiz olduğunda değil, sahip olduğumuz süre içinde neler yaptığımızda olduğu anlatılmıştır. Ayrıca, zamanı nasıl harcayabileceğimize kendimizin karar verebileceği, tıpkı öteki kaynaklar gibi zamanı da etkili biçimde değerlendirebilir veya boşa harcayabilir bir kaynak olarak düşünülebileceği bu kitapta yazar ve danışman Drucker tarafından şu sözleri ile açıkça ortaya konmaktadır : "Zaman en az bulunan kaynaktır. Eğer doğru yönetilmiyorsa, hiçbir şey yönetilmiş sayılmaz." Buradan şu değerlendirmeye ulaşılıyor: Aslında insan zamanı yönetmez, yönetemez! Çünkü, akrep ile yelkovanın hareketi bizim yönetimimizin dışındadır. Bunlar, durmaksızın hareketlerini devam ettirirler ve zaman daha önceden kararlaştırılmış bir hızla akıp gider. Önemli olan husus, zamanı yönetmek değil, kendimizi zaman içerisinde yönetebilmektir.

"Kendimizi Yönetebilme" olarak adlandırabileceğimiz 2 nci bölümde, zaman yönetiminde asıl geçerli olanın, insanın kendi kendisini yönetmesi olduğu, bunun için de zaman içerisinde kendisine yol gösterecek aracın bir zaman programlama çizelgesi olduğu, yani, sabah yataktan kalkışı dahil, akşam o yatağa tekrar girene kadar yapacağı ve hatta karşılaşabileceği tüm hususların yer aldığı bir zaman çizelgesi yapması gerektiği anlatılmıştır. Bir yönetici kendisine zaman kaybettirdiğini düşündüğü alışkanlıklarından vazgeçmek için, yani, zamanı doğru olarak yönetmek için bir zaman çizelgesine şu basit kuralları sıralamış :

1. İşleri sürüncemeye bırakan nedenleri tespit edip, her bulduğun nedeni bertaraf et.
2. İşleri önem sırasına göre düzenle ve problemleri sırayla hallet.
3. Kendine zaman sınırı koyma.
4. Zor problemlerden kaçınma.
5. Emin olana kadar erteleme huyundan vazgeç. Mükemmelliği ara.
"Planlama" olarak isimlendirebileceğimiz 3' ncü bölümde, Victor Hugo'dan alınan şu alıntı, planlamanın zaman yönetiminde oynadığı rolü çok güzel anlatmaktadır :" Her sabah o günün işlerini planlayan ve bu plana uyanlar, yoğun bir günün labirenti arasında kendilerine bir yol bulup geçmiş olurlar. Ama bir plan yapılmadan zamanın düzenlenmesi sadece şansa bırakıldığında kaos yavaş yavaş egemenliğini kurar." Planlama; nereye gitmek istediğini ve oraya nasıl ulaşacağını mantıklı bir biçimde önceden kararlaştırmaktır. Ayrıca, bu bölümde insan doğasının planlama kavramı ile bağdaşmadığı, ancak planlama yapmadan da aceleye getirilen bir işten istenen verimin alınamayacağı anlatılmıştır.

"Kendimizi ve İşlerimizi Düzenleme" olarak isimlendirebileceğimiz 4' ncü bölümde, yöneticinin verimini artırabilmek için kendisinin çalışmasını engelleyecek sesleri asgari düzeyde tutacak şekilde denetim altına alması, bir başka deyişle düzenlemesi gerektiği, çalışma ortamında kendisini rahatsız eden fiziki etkenleri de (rahatsız eden koltuklar, loş ışıklar,...gibi) denetim altına alması, ayrıca zaman yönetimini okuması gereken dosyalar, notlar için aşağıdaki unsurları yerine getirdiği takdirde düzenleyebileceği anlatılmıştır :

1. Her satırı okurken başınızı soldan sağa çevirmeyin,
2. Sözcükleri okurken ağzınızı oynatmayın, yüksek sesle söylemeyin,
3. Tekrar tekrar okumayın,
4. Okuma açınızı sözcük gruplarına genişletin,
5. Kitabı okurken, içindekiler bölümüne göz atmayı unutmayın,
6. Yazarı ve üslubunu tanımaya çalışın

"Çalışmamızı Aksatan Dış Etkenler" olarak adlandırabileceğimiz 5'nci bölümde, çalışma yaparken hata oranımızı asgari seviyede tutmak için bizi engelleyebileceğini düşündüğümüz dış etkenleri ve bunları zamanı boşa harcamadan nasıl bertaraf edebileceğimiz anlatılmıştır. Örneğin, ziyaretçiler için, bir randevu saati planlamasının olması, ziyaret saatinin sınırlı olması; yönetici mutlaka telefona hükmetmeli, onun kölesi olmamalıdır, bir sekreter en uygun çözümlerden birisidir; toplantıların sonuçlarının kısa zamanda hayata geçirilmesi, toplantıların verimli birer uygulama olmasında en önemli etkenlerden birisidir.

Sonuç olarak 6' ncı bölümde, karar vermenin zaman yönetiminde en güçlü silah olduğu, bu silahın ne kadar doğru kullanılırsa o kadar etkin olacağı Charles Flory'nin " En büyük zaman hırsızı, kararsızlıktır " sözüyle açıkça belirtilmiştir. Yazarın kitabı, okuyanlarda her zaman kullandıkları, ama bu kitabı okuduktan sonra bir daha kullanmıyacakları bir sözcük grubuyla ilgili iddiasıyla sona eriyor. "Eğer zamanım olsaydı...
denizci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 02:20


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog