sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > GÜNCEL HABERLER - SİYASET > Köşe Yazıları
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Köşe Yazıları Beğendiğimiz yada kendi yazdığımız köşe yazılarını paylaşabiliriz.


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-29-2011, 21:38   #1
Kullanıcı Adı
Melancholy
Question Yoksulluk artıyor, AK Parti’nin oyları da... Bu millet mazoşist mi?

Hürriyet yazarı İsmet Berkan: Millet mazoşist mi

Yoksulluk artıyor, AK Parti’nin oyları da... Bu millet mazoşist mi?




Türkiye'de yoksul sayısının artmasıyla beraber Ak Parti'ye olan desteğin de arttığına işaret eden Hürriyet Gazetesi yazarı İsmet Berkan, 'Yoksulluk artıyor, AK Parti’nin oyları da... Bu millet mazoşist mi?' diye soruyor.
İşte Berkan'ın o yazısı

FAİK Öztrak benim saygı duyduğum bir iktisatçı. Türkiye’nin belki de tarihindeki en zor dönemlerden birinde, 2001 ekonomik krizinde Hazine Müsteşarı olarak çok önemli bir görev yaptı. Daha sonra Kemal Derviş’le birlikte yazdığı bazı makalelerle akademik tarafını da herkese bir kez daha gösterdi.
TAKILDIĞIM NOKTALAR VAR

Bugün Faik Öztrak, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili olarak görev yapıyor. Öztrak’ın, benim geçen hafta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bazı rakamlarından hareketle yazdığım yazılara cevabını dün yayımladım. Öztrak’ın cevabının hem bir akademik temeli vardı hem de bazı bakımlardan çok doğru noktalara temas ediyordu. Evet o cevabın böyle hasletlerini teslim edelim ama benim yine de takıldığım noktalar oldu.
* * *
GÖRELİ YOKSULLUK

Öztrak, yayımladığım ‘mutlak yoksulluk’la ilgili rakamları reddetmiyor ama orada dünya çapında standart bir ölçüm yapabilmek için kullanılan ‘Satınalma Gücü Paritesi’nin (SAGP) çevrim oranlarındaki bir tutarsızlığa dikkat çekiyordu. Ve devamında, ‘mutlak yoksulluk’ kavramının yerini yavaş yavaş daha fazla parametreyi ölçüp endeksleyen ‘göreli yoksulluk’ kavramının almakta olduğunu söylüyor, bu kavram uyarınca Türkiye’de ‘göreli yoksul’ kapsamına girenlerin genel nüfusa oranını bir grafik olarak veriyordu.



Öztrak’ın TÜİK verilerinden derlediği ‘Harcama Esaslı Göreli Yoksulluk’ rakamlarına göre Türkiye’de 2002’den bu yana yoksulluk azalmamış, tersine artmıştı. Öztrak bu durumu desteklemesi için yeşil kart sahiplerinin sayısındaki artışı da örnek veriyordu.
* * *
Bu yoksulluğun azalmıyor, aksine artıyor olması benim geçen hafta yazdıklarımın temelini yok eden bir iddia. Öte yandan Öztrak temelli bir itiraz getirmediğine göre, ‘mutlak yoksulluk’taki azalmayı da bir veri olarak kabul edeceksek, iki cümle birbiriyle açıkça çelişiyor.
İktisadın ve istatistiklerin alanından siyasetin alanına geçtiğimizde de çelişkiler sürüyor, hatta daha da çarpıcı hale geliyor:
Millet kendine eziyet edeni daha mı çok seviyor

Bir yandan ülkede yoksulluk artıyor ama bir yandan bu sorunu çözme vaadiyle (‘Yoksulluğa yolsuzluğa son’ sloganını unutmadık) iktidar olan partinin oyları artıyor, azalmıyor. Bu durumu nasıl açıklayacağız? Milletimizin kendine eziyet etmeyi sevdiği ve kendine eziyet edenleri daha da çok sevdiği sonucunu mu çıkaracağız?


ensonhaber
Melancholy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Okunmamış 01-29-2011, 23:52   #2
Kullanıcı Adı
NOYAN
Standart

yoksulluk artıyor ama devlet kömürü dağıtıyo. e zaten kaçak elektrik kullanımı (yani hırsızlık!) had safhada. yeşil kartı önüne gelene veriyolar. bazı bölgelerde çocuk parası, hamile parası, öğrenci parası diye para saçıyo devlet. yoksulluk artıyo ama devlet iyi bakıyo insanlara. nasılsa vergisini ödeyen enayiler(!) var.
NOYAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 09:01


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



webmaster blog boşanma avukatı istanbul
Snus Satın al çarşamba pasta çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım düşmeyen takipçi satın al