ÜNİVERSİTE HASTANELERİ BUNALDI
Paran varsa, hizmet de var, paran yoksa 2 yıl bekle.
SSK, Bağkur ve Yeşil Kartlı, hastaların üniversite hastanelerine gidişinin önünün açılmasıyla zor durumda kalan Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastaneleri, yaşanan yoğunluk nedeniyle bazı görüntüleme tetkikleri için aciller dışında 2010 yılına randevu vermeye başladı
2007 yılı Haziran ayından itibaren başlanan uygulama sonucunda, üniversite hastaneleri adeta kilitlenme noktasına gelirken, MR, mamografi, kemik dansitomtrisi gibi çekimler için çok ortalama 1 yıl sonraya randevular veriliyor. Hastanelerin acil servisleri ise yaşanan yoğunluk nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. Personel sıkıntısı had safhaya olaşmış durumda.
Sağlık Yayıncılık
Sağlık Dergisi Muhabiri’nin Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastaneleri’nde yaptığı araştırmada, sadece acil servisler değil, hastanelerin görüntüleme merkezlerinin de felç olduğu dikkat çekti. Yıllık ortalama 25 bin görüntüleme ve tetkikin yapıldığı Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanelerinde, bu rakam Haziran 2007’den sonra üç katına yani 75 bin seviyesine çıktı. Durum böyle olunca, MR, mamografi, kolonoskopi, kemik dansitimetrisi gibi tetkikler için ortalama 1-2 yıl sonraya gün verilmeye başlandı.
Ege Üniversitesi'nde MR'a 1 yıl, mamografiye ve kolonoskobiye 2 yıl sonrasına gün verilirken, Dokuz Eylül'de MR'a Kasım 2008, mamografiye Şubat 2009, kolonoskobiye ise Aralık 2008'e sıra veriliyor. Polikliniklerde muayene olmak isteyenler, sıra için büyük mücadele veriyor. Gece yarısı hastaneye gelip kendi aralarında liste hazırlıyorlar. Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin özellikle MS, endokrin, göz, kulak burun ve boğaz polikliniklerinde muayene olabilmek için saatler öncesinde sıraya girmek gerekiyor.
Paran varsa bir gün sonra MR
Ege Üniversitesi’nde 1-2 yıl sonraya görüntüleme ve tetkik sırası verilirken, parasını peşin ödeyenlere kısa sürede tetkik yapılması da hastaları isyan ettiriyor. “Primli Çekim Sistemi” denilen bu yöntemle, 60 YTL’yi peşin ödeyenlerin görüntüleme ve tetkik hizmetleri daha kısa sürede karşılanıyor. Hafta için 08. 00-16. 00 saatleri arasında ücretsiz olan görüntüleme hizmetleri, hafta içi 160. 00’dan sonra ve hafta sonu günlerinde ücretli veriliyor. Mesai saatleri içinde MR için gelen hastaya 1 yada 2 yıl sonraya gün verilirken, “Beklemek istemiyorsan 60 YTL yatırıp MR hizmetini bir gün sonra alabilirsiniz” deniyor. Gastroentroloji Ana Bilim Dalı'nda kolonoskopinin primli çekimi için 400 YTL, endoskopi için 200 YTL isteniyor. Parası olmayana her iki tetkik için en yakın tarih olarak 2009 Ekim ayına randevu veriliyor. DEÜ'de ise primli kolonoskopi çekimi için 210 YTL istenirken, MR'ın primli çekimi yapılmıyor.
İyi bir mesai planlamasıyla sorunlar aşılabilir
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne kısa süre önce Başhekim olarak atanan Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, iyi bir planlama ile bu sıkıntılara son vermeyi hedeflediklerini belirterek, bu sorunların aşılamayacak sorunlar olmadığını söyledi. Mesai saatlerini yeniden planlayarak işe başlayacaklarını belirten Astarcıoğlu, bu konuda Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışacaklarını ifade etti.