sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞİTİM - ÖĞRETİM - KARİYER > Kitap Dünyası
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Kitap Dünyası Kitaplarla ilgili tüm paylaşım burada.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 04-01-2010, 11:45   #1
Kullanıcı Adı
denizci
Standart Türk Devlet Felsefesi (Mehmed Niyazi) Özeti, Konusu, Karakterleri

Türk Devlet Felsefesi
Yazarı: Mehmed Niyazi
Türü: araştırma - inceleme
Yayınevi: Ötüken Neşriyat A.Ş
Basım Yeri/Tarihi: İstanbul 1993
Sayfa Sayısı: 296
ISBN 975-437-108-3
1. Basım :1993
2. Basım : 1996
3. Basım : 1999


Önsöz :

Türk milleti kadar kaderini devletiyle bir görmüş başka millet yoktur. Ne yazık ki Türk devletinin analizi yeterince yapılamamıştır. Kutadgu Bilig'in yanısıra sayabileceğimiz devletiyle ilgili eserler, daha ziyase devlet adamlarına öğütlerden ibarettir. Son dönemlerde yazılan, üniversitelerde okutulan kamu hukuku ile ilgili kitaplar da Batıda geliştirilen teorileri ve Batı devletlerine ait bilgileri ihtiva etmektedirler.
Türkler yeni bir devlet kurarlarken, eski devletlerinden intikal eden tecrübelerden faydalanmaya dikkat etmişler, devletin bilgi, birikim ve tekâmül işi olduğunu gözden kaçırmamışlardır. Türk devlet hayatını bütünleştiren bu telâkki, her konunun tahlilinde bizi ilk Türk devletlerine götürmektedir.
Kitabımızı Türk-İslâm Devlet Felsefesi olarak plânlamıştık. Fakat İslâmî dönemdeki Türk devletlerinin anlaşlılabilmesi için, parantez açıp, genel anlamda İslâm devletini anlatmamız icap ediyordu. Kitabın bütünlüğünü zedeleyebileceğinden parantez içindeki bölümü "İslâm Devlet Felsefesi" adıyla yayınladık. Türk Devlet Felsefesi'ni incelerken de kitabımıza atıflarda bulunduk ve ondan alıntılar yaptık.
Devlet kaideler ve müesseseler manzumesidir; bu manzumeye ruh veren aydınlardır. Aydınların başarılı olmaları da bünyesinde görev aldıkları devleti tanımaları, fonksiyonunu idrak etmeleriyle mümkündür. İnşallah çalışmamız hayıra vesile olur.

Mehmed Niyazi


Arka Kapak Notu :


Her milletin "devlet" e bakışı farklıdır. her şeyin fânî olduğuna inanan Türk Milleti ise, sâdece "devlet"ini "ebed müddet" devam edecek bir varlık olarak görürdü.
Osmanlı kadar insanlığı etkileyen başka bir devlet yoktur. Osmanlı Devleti ile bir tek Roma mukayese edilebilir. Fakat Roma'nın perspektifinde insan yer almamıştır. Bilindiği gibi Karahalla zamanında yaygınlaştırılan vatandaşlık, "medenî olamazlar" gerekçesiyle bazı milletlerden esirgenmişti. Osmanlı için ise, insanların farklılıkları önemli değildi; hepsi Allah'ın kuluydu.
Ne yazık ki, devletimizin analizi yeterince yapılamamıştır. Belki geçmişte buna ihtiyaç duymuyorduk; çünkü bir cihan devletimiz tarih sahnesinden çekilirken, bir yenisi doğuyordu... Ama bugün devletimizi tanımaya muhtâcız; ancak onunla mazimize lâyık bir yere gelebiliriz. Bu yüce ideale yardımcı olabilecek inancıyla "Türk Devlet Felsefesi"ni yayınlıyoruz.


Yazarın Hayâtı :
(1942- ): Yazar. Akyazı`da doğdu. Soyadı Özdemir`dir. İstanbul Haydarpaşa Lisesi`ni ve İ.Ü. Hukuk Fakültesini bitirdi (1967). Almanya`da Marlburg, Bonn ve Köln üniversitelerinde Türk Kamu Hukukunda Temel Hürriyetler konusunda doktora yaptı. Uzun yıllar Almanya`da kaldı. Türkiye`de Zaman ve Tercüman gazetelerinde yazdı. Ufuk Çizgisi, Bayrak, Genç Akademi, Türk Yurdu, İnsan ve Kainat dergilerinde makaleleri yayınlandı. Mehmet Niyazi tezli romanlarıyla tanınır. Eserlerinde millî konuları ön plana çıkarmıştır. İncelemelerinde Türkiye`nin sosyal yapısı üzerine görüşlerini açıklar. Hikâyeleri: Bayram Hediyesi (1971 Yeniden gözden geçirilerek 2001). Romanları: Var Olmak Kavgası (1969. Yeni düzenlemeyle, 1988), Çağımızın Aşıkları (1977. Konusu değiştirilerek yeniden yazıldı ve İki Dünya Arasında adıyla yayınlandı, 1992), Ölüm Daha Güzeldi (1980), Yazılamamış Destanlar (Balkan harbini konu edinir, 1991), Çanakkale Mahşeri (Belgesel roman), Dahiler ve Deliler (2001). Araştırmaları: Millet ve Milliyetçilik (1979), İslam Devlet Felsefesi (1988), Medeniyet Ülkesini Arıyor (1990), Türk Devlet Felsefesi (1993). Medeniyetimizin Analizi ve Geleceği (2000), Millet ve Türk Milliyetçiliği (2000), Makaleleri: Türkiye`nin Meseleleri I Kültür (1992), Türkiye`nin Meseleleri II Devlet (1992)



Genel Anlamda Devlet Felsefesi, Türklerde Devlet Kavramı, Türk Devletinin Unsurları,Türk Devleti Hakkında Yanlış Değerlendirmeler, Türk Devletlerinde Fermanlar ve Anayasalar Devri, Türk Devletinin Amacı, Türk Devletinin Özellikleri, Bugünkü Türk devletinin Sistemi, Bugünkü Türk Devletinin Amacı gibi konuları barındıran kitap; devlet deyince ne anlamamız gerektiğini bizlere açıklıyor. Her Türk entellektüelinin elinde bulunması gereken bir kaynak. Altı çizilecek çok şey var. Muhabbetle.
denizci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 20:35


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog Snus Satın al düşmeyen takipçi satın al