![]() |
![]() |
#1 |
![]() Tarımda Tohumluğun Önemi Ve Tarımsal Üretimi Artırmanın Yolları Tarımda üretimi arttırmanın iki önemli yolu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi tarım yapılan ekiliş alanlarını arttırmak, ikincisi de birim alandan alınan verimi arttırmaktır. Ülkemizde özellikle çiftçilerimizin traktör kullanmaya başlamaları ile birlikte tarla arazisi olarak kullanılan alanlarda büyük artışlar olmuştur. Günümüzde tarla alanları artık son sınıra ulaşmış hatta tarla tarımına uygun olmayan alanlar bile bu amaçla kullanılmaya başlanmıştır. Bu nedenle ülkemizde tarla tarımı yapılan yerlerde üretimi arttırmanın sadece bir tek yolu kalmıştır. O da birim alandan alınan verimin arttırılmasıdır. Yapılan bilimsel araştırmalar birim alandan alınan verim artışına çeşitli faktörlerin etki ettiğini göstermektedir. Tarımla uğraşan üreticilerimiz bitkisel üretimde birim alandan arzulanan yüksek ve kaliteli verime ulaşabilmek için;
Üreticilerin uyguladıkları modern yetiştirme tekniği yöntemleri ile arzulanan yüksek verim ve kaliteye ulaşabilmeleri daha işin başında iyi çeşit ve iyi tohumluk seçimine gereken önemi vermeleri ile mümkündür.
Tohumluklar seçilirken tohumların;
Tohumluğun genetik değeri denince söz konusu tohumluğun genetik olarak belirlenen kapasitesini ifade eder. Tohumluğun genetik değeri o tohumluğun sahip olduğu kapasiteyi gösterdiği için tohumluk seçiminde mutlaka göz önüne alınması gereken bir özelliktir. Çünkü genetik kapasitesi düşük olan bir tohumluk seçildiğinde en uygun yetiştirme teknikleri ve zirai mücadele yöntemleri uygulansa dahi tohumluğun genetik kapasitesi düşük olduğundan verim artışı sınırlı kalacaktır. Buna karşılık baştan eğer genetik potansiyeli yüksek bir çeşidin tohumluğu kullanılırsa uygun yetiştirme yöntemleri ve zirai mücadele tekniklerinin de uygulanması ile çeşidin genetik kapasitesine ulaşılabilir ve önemli oranlarda verim artışı elde edilebilir. Bir tohumluğun en önemli genetik değerleri;
Ayçiçeği ve mısır gibi tarla bitkileri yetiştiriciliğinde büyük oranda hibrit tohumluklar kullanılmaktadır. Hibrit tohumlukların elde edilmesinde verim, kalite ve hastalıklara dayanıklılık açısından uygun ana ve baba hatlar kullanılmaktadır. Farklı ebeveyn bitkilerin melezlemesi ile elde edilen tohumluklarda yüksek hibritlik oranı ve melez azmalığı tercih edilmektedir. Hibrit çeşitlerin tohumlukları ekildiğinde tarlada bitkilerde çıkış, büyüme, çiçeklenme ve hasat olumuna gelme gibi gelişeler aynı zamanda olmaktadır. Mütecanis gelişme hibrit çeşitlerde sulama, ilaçlama ve hasat zamanı gibi konularda büyük kolaylıklar sağlamaktadır. 5.Sonuç: Değerli çiftçi kardeşlerimiz, öncelikle seçeceğiniz tohumluklarda bölgenize iyi uyum sağlamış, verimli, kaliteli, hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitlerin sertifikalı tohumluklarını tercih etmelisiniz. Çünkü sertifikalı tohumluklar yukarıda geniş olarak değindiğim fiziksel, biyolojik ve genetik değerleri yönünden incelenmiş tohumluklardır. Ülkemizde sertifikalı tohumluk dağıtımı Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı'na bağlı Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Zirai Donatım Kurumu Genel Müdürlüğü, Çiftçi Birlikleri ve Özel tohumculuk kuruluşları tarafından yapılmaktadır. Sertifikalı tohum temin etmek için söz konusu bu kuruluşlara başvurmanız yeterlidir. |
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
#2 |
![]() [b]teşekkürler abi benim şimdikli patronumda ziraat mühendisi...
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|