'Sigara sadece insan sağlığına değil ülke ekonomisine de zarar veriyor'Türkiye'de özellikle genç nesil için büyük bir tehdit oluşturan sigara, insan sağlığı kadar ülke ekonomisine de zarar veriyor.
Arkadaş ve çevre baskısı, özenti, merak gibi birçok nedenden sigaraya başlayan milyonlarca çocuk ve genç, sayısız hastalık ve ölüme uzanan bir yola giriyor. Küçük yaşlarda birkaç adetle başlayan sigara alışkanlığı 8-10 yıl içinde artış gösteriyor.
Sigaranın insan sağlığı üzerindeki öldürücü etkilerinin yanı sıra, ülke ekonomilerine verdiği zararların da önemli boyutlara ulaştığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, "Türkiye'de sigaraya yılda ortalama 13 milyar dolar harcanıyor. Bu parayla Türkiye'nin sağlık sorunlarının önemli bir bölümüne çözüm bulunabilir. O nedenle sigara sadece insan sağlığına değil ülke ekonomisine ve kalkınmaya da ağır darbeler indiriyor." dedi.
Sigara bağımlılığının fiziksel ve psikolojik bağımlılık olmak üzere 2 yönü olduğuna dikkat çeken Çetinkara, nikotinin fiziksel bağımlılığa yol açtığını, psikolojik bağımlılığa eğilimin ise kişiden kişiye değiştiğini aktardı.
Depresif, anksiyeteli, kendine güvensiz ve sorunlardan kaçan kişilerin psikolojik bağımlılığa daha çok eğilimli olduklarının altını çizen Çetinkara, sigaraya bırakmak isteyenlerin ilk olarak kafalarında bu düşünceyi yerleştirmeleri gerektiğini söyledi.
Çetinkara, "Sigarayı bıraktıktan sonra karşılaşılabilecek kilo alma, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, asabiyet, çöküntü ve huzursuzluk gibi sorunların sizi korkutmasına izin vermeyin. Sizin için geçerli olan sebepleri bulun ve sağlığınız için çok önemli olan bu kararı vermekte gecikmeyin. Sigara içenler ortalama olarak 5 ile 7 kez sigarayı bırakmayı denedikten sonra başarılı olur. Geçmişteki bırakma denemeleri bir başarısızlık olarak görülmemeli. Her denemeden öğrenilecek yeni şeyler vardır. Sigarayı yardımsız bırakmaya karar verenler 3 hafta içinde sigarayı bırakmak için bir tarihi belirleyebilir. Bu tarih yakınlara duyurularak destek istenebilir. Sigarayı bırakma tarihi geldiğinde, sigara içmeyi tamamen bırakın. Bol miktarda su ve düşük kalorili içecekler tüketin. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden daha az tüketmeye çalışın. Yeterince uyumaya ve dinlenmeye dikkat edin. Düzenli olarak ve kolayca uygulayabileceğiniz bir egzersiz programına başlayın. Düzenli yürüyüş yapmak ya da yüzmek gibi. Boş kalmaktan kaçının. Canınız aşırı derecede sigara içmek istediğinde, başka bir aktivite ile meşgul olun. Derin ve yavaş nefes alarak rahatlamaya çalışın. Günlük hayatın getirdiği stresi azaltmak için yeni bir hobi edinmek gibi yeni alternatifler geliştirin." uyarılarında bulundu.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü
sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.