sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > GÜNCEL HABERLER - SİYASET > Türkiye ve Dünyadan Haberler
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Türkiye ve Dünyadan Haberler Son dakika haberler ve son gelişmeler burada .

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 08-21-2008, 17:11   #1
Kullanıcı Adı
kayısıkentli
dikkat Abant 10 yıl sonra yok olacak

Eğer önlem alınmazsa Abant'ta ağaçlar ölecek, su bitecek.

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Beşir Yüksel, Bolu Abant Tabiat Parkı’nın yoğun insan baskısı, erozyona uğrayan toprağın akarak gölü doldurması sonucu SOS verdiğini söyledi.

Bolu Orman Araştırma Müdürlüğü’nde görevli yüksek orman mühendisleri Mehmet Tokcan, Metin Serin, Mahir Erdem, Çevre ve Orman Müdürlüğü Abant Sorumlusu Cemile Abdulganioğlu, Abant Bölge Şefi Şerif Sayım’dan oluşan heyetle bölgede incelemelerde bulunan Yüksel, endişeli:

"Yoğun insan baskısının yanı sıra bir de otlatma ve hayvancılığın olması, erozyona uğrayan toprağın göle akarak gölün dolmasına, gölün değişmesine neden oluyor. Abant, kısaca SOS veriyor. Abant bu şekilde kullanılmaya devam edildiği sürece parkın sınırları içerisinde ardıç, çam ve göknar ağaçlarının yetişmesi çok zor olacak. Yaklaşık 10 yıl sonra Abant’ta taş ve kayadan başka bir şey kalmayacak. Yamaçlarda yarım insan boyunda toprak alt kısımlarda toplanarak göle akıyor. En kısa zamanda önlem alınmaması durumunda Abant, çıplaklaşarak kayalık durumuna gelen dağ ve tepelere dönüşecek."

Yrd. Doç. Dr. Yüksel'e göre Abant, insan baskısının yanı sıra kuraklığın da pençesinde: "Yaklaşık 10 yıllık bir periyotta ortaya çıkan bu kuraklığın üç yılını yaşamış durumdayız. Bolu Meteoroloji Müdürlüğü’nden almış olduğumuz verilere göre sadece 2005 yılında buradaki toprakta oluşan buharlaşmayla birim alana düşen yağış miktarının birbirini kurtardığını görüyoruz. O günden bu yana her yıl yüzde 20-30 civarında fazladan bir buharlaşma mevcut. Toprakta yüzde 20 dolayındaki fazladan oluşan buharlaşma katlamalı olarak bitkilere yansıyarak kurumalara neden oluyor.”

Peki çare yok mu? Yüksel'e göre çare bu: "Gerçek anlamda bir master plan yapılmalı. Ormana insan girişinin planlanmalı. Keçiler ve büyükbaş hayvanların ormanda otlatılması, diğer taraftan trekking sistemi içerisinde insanların ormanın her tarafına girip çıkabilmeleri toprak yapısının yanı sıra bitki örtüsüne de zarar veriyor. Bu da toprak kaybına yol açıyor. En az 30 santimetrelik toprak altında olması gereken ağaçların kökleri tamamen yüzeye çıkmış durumda. Risk alanı taşıyan alanlara insan ve hayvan girişleri kesinlikle yasaklanarak koruma altına alınmalı.” http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=153492
kayısıkentli isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Okunmamış 08-21-2008, 17:13   #2
Kullanıcı Adı
tomqoliq
Standart

topluca tüm insanlık olarak hç bşiyn kıymetini bilmioz olacak şeyde bu
tomqoliq isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 05:30


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı