Fenerbahçe hisselerini Londra'daki fon yükseltti
Fenerbahçe hisselerini Londra'daki fon yükseltti
2004 yılı Şubat ayında yüzde 15'lik kısmı halka açılan Fenerbahçe hisseleri, aradan geçen zaman içinde sürekli yükselen bir seyir izledi. Olumsuz gelişmelerden etkilenmeyen hissenin bu üstün performansının arkasında markasının değerinin yükselişte etkili olduğu kadar Londra'daki fonun etkili alımları da fazlasıyla dikkat çekti.
Fenerbahçe hisselerinin halka açık kısmının yüzde 82'sini elinde bulunduran İngiltere'deki fonun geçen hafta Fenerbahçe'nin piyasa değerinin Borsa'daki oyunlarla 1,2 milyar dolardan 2,315 milyar yükselmesine katkıda bulunduğu açık. Akıl almaz bir şekilde tam 10 günde 60 YTL'den 113 YTL'ye yükselen hisse değeri, inceleme başlatılacağı haberleri sonrası 86 YTL'ye geriledi. Borsa endeksinin 58 bin puandan 32 bin puanlara kadar gerilediği bir süreçte Fener hisselerinin tam 4 kat artması oldukça ilginç. SPK ve İMKB bu tip durumlarda oldukça geç önlem alıyor. Hâlâ bir önlem alınmadı ama yatırımcıyı korumak adına yine yatırımcıya zarar verecek kararlarından korkuyorum. Zira bu yükselişte yine birçok yatırımcı alım yapmış olabilir. Önlemler iş işten geçmeden çok önce alınmalıydı. Öte yandan Borsa'da geçen hafta ortasından itibaren işler iyi gitmeye başladı. Endeksin 32 bin puana yaklaşmasının ardından bankacılık hisselerinde başlayan yoğun yabancı alımları, endeksi 36 bin puana taşıdı. Haziran ayındaki çöküş sırasında bile 117 milyon dolarlık net alım yapan yabancılar ve fiyatları gerçekten ucuz bulan yerlilerin katılımıyla endeks toparlanmaya başladı. 2008 yılı başından beri neredeyse soluksuz gerileyen Borsa'nın, kapatma davasının etkisiyle ümidi kırılmış görünüyordu. Geçen hafta çarşambadan itibaren dikkatlice analiz ettiğimizde dış borsalardan bağımsız bir şekilde bu defa boğa hakimiyetinin olduğunu, teknik göstergelerin de alımları desteklediğini gördük. Siyasi belirsizliklerin aşılmaya başlaması halinde tahminim Borsa'nın süratle yükseleceği yönünde. Eğer her şeye rağmen bir geri çekilme hareketi yaşanırsa endeksteki bu düşüşün bir alım fırsatı olarak kullanılacağını, mali sektör hisselerinin yine lokomotif olacağını düşünüyorum.
Maliye'nin kulüplere yönelik adımı Borsa'yı hareketlendirdi
Tera Menkul Değerler Para Piyasaları Uzmanı Ersagun Şimşek ise Fenerbahçe hisselerinde son zamanlardaki aşırı yükselişin spekülatif karakterli olduğunu ve bu yükselişi destekleyici nitelikte temel faktörlerin bulunmadığını düşünüyor. Şimşek, basında yer alan bazı haberlere göre, QVT adlı bir yatırım fonunun spor endeksinde yer alan şirketler ile ilgilendiğini, söz konusu haber neticesinde de sadece Fenerbahçe hisselerinin değil diğer spor şirketlerinin de son günlerde önemli getiriler sağladığını aktarıyor. Spor endeksindeki yukarı yönde hareketin bir diğer sebebini ise Maliye Bakanlığı'nın spor kulüplerinin vergilerini sıfırlamaya yönelik çalışmalarına bağlayan Şimşek'in değerlendirmeleri şu yönde: "Fakat yukarıda bahsettiğimiz faktörlerin Fenerbahçe'nin 2 milyar dolara yakın bir piyasa değerinden işlem görmesini haklı göstermeye yetmeyeceğini düşünmekteyiz. Yatırımcıların bu tür spekülatif karakterli ve şirketlerin değerlerini etkileyen temel faktörlerdeki değişimden kaynaklanmayan hareketlere rağbet etmemeleri gerektiğini düşünmekteyiz."
|