|
Konusuz Konular-Soru Cevap Forumda bölümü olmayan konularınızı ve soru cevaplarınızı burada paylaşabilirsiniz. |
Seçenekler | Stil |
05-29-2008, 16:30 | #1 |
Görgü Kuralları
GÖRGÜ KURALLARI **Lokantada, mönü listesi açık kaldığı müddetçe garson gelmez. Yemek seçimi yapılınca mönü kitapçığı kapatılır. **Peçete diz üzerine katlı olarak serilir. Tabak altına serilmez. İkiye katlanan peçetenin açık uçları bedenimize bakar. Küçükse tek dize serilir.* **Peçetenin amacı, ıslanan ve yağlanan dudaklarımızı silmektir. * **Üst düzey peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır.* **Toplamadan toplamamalıdır.* **Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır.* **Peçeteyi kullandıktan sonra peçeteye bakılmamalı.* **İşi biten peçete servis tabağının sağına öylece bırakılır.* ** Kullanılan kağıt peçetede katlanmadan servis tabağının sağına bırakılır. Kesinlikle buruşturulmaz.* **Ev davetlerinde bez peçete olması makbuldür. İkisi de olabilir.* **Tabağın içine peçete atılmaz.* **Protokol yemeğinde masa örtüsü ve bez peçete aynı renkte olmalı, mümkünse beyaz olmalıdır.* ** Çatallar solda, bıçak ve kaşık sağda olmalı.* ** Çatal-bıçak tabaktan içe doğru olmalı.* **İki el masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalı. İki el de bileklerden yukarıda olmalı. Bilimsel olarak da ellerin yukarıda olması önemlidir.* ** Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz. Garsona yardım edilmez. * ** Kaşık çorba içildiği müddetçe kasesinin içinde olmalıdır. Ancak çorba bittikten sonra çorba tabağının yan tarafına bırakılır.* **Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır.* **Çorba alt tabağının yanına konur.* KÖPRÜ KURULMAZ: **Çorbaya ekmek doğranmaz.* **Tabağa çok fazla eğil inmez.* **Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir.* GARSONA YARDIM ETMEK KİBARLIK DEĞİLDİR: **Çorbanın dibini almak için tabak yatırılmaz.* **Yemek esnasında bıçak-çatal ters V şeklinde olmalıdır. Arası açık olarak paralel de olabilir.* **Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile yanyana paralel hale gelmesi "yemek bitti" demektir.* **Kaşık sağ elle kullanılır.* **Masadaki kaşık, bıçak ve çatal kullanılacak ele göre konulur.* **Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma yenir. Bir parça kesilip ağzagötürülür.* **Pilav çatalla yenir. Çatal-bıçak el değiştirebilir. Pilav çatalla yenirken bıçakla destek verilebilir. **Börek vs. sağ elde bıçak, sol elde çatalla yenir.* **Balık bıçağı sadece balığın kılçığını ayıklamak için kullanılır.* **Balık bıçağı yoksa bunu ekmek parçası ile yaparız.* **Balığın önce kılçığı tamamen çıkarılır, sonra parça parça yenir.* **Balık çatalla yenir ancak kılçık elle çıkarılır ve tabağın kenarına bırakılır.* **Tavuğun derisi yenmek istenmiyorsa, deri çatal ve bıçak yardımıyla ayrılır. Tek kesim, tek lokma prensibi uygulanır.* **Ağza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs.) gelirse, kağıt peçeteyle çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur. * **Elde çatal bıçak, ağızda lokma varken konuşulmaz.* **Sağdaki içecekler bize aittir.* **Soldaki yiyecekler bize aittir.* **Yiyecek servisi soldan yapılır. Boş tabaklar sağdan alınır.* **İçecek servisi sağdan yapılır, sağdan kaldırılır.* **Bardaklar küçükten büyüğe doğru sıralanır.* **Boşalan su veya meyve bardağı garson tarafından doldurulur. *******(Protokolde)******* **Çok delikli olan tuz, tek delikli olan karabiberdir.* **Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez. Uzanabileceği yere bırakılır.* **Yemeği tadmadan tuz atılması görgüsüzlüktür.* **Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür.* **Büyük bıçak ana yemek bıçağıdır.* **Büyük çatal ana yemek çatalıdır.* **Yemek çatalıyla tatlı yenmez.* **Açık biber, tuz vs. kaşığın ucuyla alınır.* **Bize has ekmek tabağı varsa bir parça ekmek bölünür, gerisi bırakılır. Şayet ortak bir tabaktan alınıyorsa, ekmeğin kalanını tabağımıza koyarız. Masa üstüne koyamayız.* **Bütün sebze yemekleri ve köfteler çatal ile yenilir.* **Bıçağa ihtiyaç varsa çatalın kenarı kullanılır.* **Yoğurt kaşıkla yenir.* **Çatal tek başına kullanılıyorsa sağ elde olmalıdır.* **Yemeğe ekmek banmak doğru değildir.* **Bütün makarnalar çatal ile yenir.* **Spagetti yerken kaşıktan yardım alırız. Makarna tabağının içinde çatalla makarnayı dürerken kaşık alttan çatala zemin yapılır. Spagetti makarna hüüp yapılmaz.* **Garsonla yüzyüze iletişim kurulur, Mimikler ile anlaşılır, el ile çağırmamak gerekir. El kol hareketi yapılmaz, Hop, şist denmez. * **Zeytin, çatalla yenir, çekirdeği çatalla çıkarılır ve tabağın yanına konulur. Kül tablosuna veya masa üzerine konulmaz. * **Akşamları soğuk mezeler (tereyağı, acılı ezme vs.) ekmek sol elde, bıçakla sürülerek yenir. * **Peynir çatalın kenarıyla kesilir.* **Protokolde kürdan olmaz. Diğer zamanlarda sol el perde yapılarak kullanılabilir. Peçetenin içine bırakılır, masa üstüne veya kül tablasına bırakılmaz.* RESTORAN: **Cam veya duvar önü tercih edilmelidir.* **Restoranda teşrifatçı varsa, teşrifatçı önde, bayan ortada, biz arkada oluruz. Yoksa, biz önden giderek bayana yol gösteririz, öncülük yaparız.* ** Girişe yakın ayak altı yerlere oturulmaz. * ** Eş ile gidiyorsak karşılıklı oturulur.* **Sosyal yemeklerde eşler yan yana oturur.* **Eş (bayan) erkeğin sağında oturur.* **Kalabalığa erkeğin yönü dönük olmalıdır.* **Bahşiş, yemek çok beğenilmişse %10, normalde %5 olmalıdır.* **Restoranda yemeği bayan söylemez, bey onun adına söyler.* **Erkekler par düselerini vestiyere bırakır. Bayanlar yanına alabilir.* **Tokalaşmak için önce bayan elini uzatmalıdır. Erkeğin önce uzatması görgüsüzlüktür.* **Sağımızdaki bayandan sorumluyuz.* **Cep telefonu, telsiz vs. yemek masasının üzerine konulmaz.* **Cep telefonu mesajlarında son kısma isim yazılmalıdır.* HİTAPLAR VE TANIŞMA: **Sayın (isim) Emniyet Genel Müdürü Sayın Gökhan AYDINER (Sayın kelimesi isime bitişiktir)* **Üst ve bayanla güneş gözlüğüyle konuşulmaz.* **Bayan yerine mutlaka "Hanımefendi" denilmelidir.* **Genel Müdür Yardımcısına normalde "Genel Müdürüm" denilir. Ancak Genel Müdürün yanında "Sayın Müdürüm" denilmelidir.* **Emniyet Eski Genel Müdürlerimizden, "Eski" başa alınmaz.* **Ast, üste takdim edilir. Yani muhatap üsttür.* **Diğer zamanlarda muhatap bayandır. Yani erkek bayana takdim edilir.* **Genç yaşlıya, tek kişi gruba, yeni gelen mevcut olanlara takdim edilir.* MAKAMDA DAVRANIŞ: ** Buyur edilen koltuktur. * **Söylenmemişse sırtı duvara gelen koltuktur.* **Makama girerken mutlaka ajanda ve kalemle girilmelidir.* **Üst veya eş düzey birisi geldiğinde makamda oturulmamalı. Misafir koltuğunda oturmalı.* **Üste teşekkür edilmez "Sağ olun" denir.* **Makama evrak sunulurken yanına gidilmez. Karşıdan nezaketle verilir.* **Ziyaret en fazla 20 dakikadır.* ELBİSE: ** Protokolde koyu renk takım elbiselerdir. Lacivert ve siyah tonları. (Kahverengi arazi rengidir. Resmiyeti azaltır.)* ** 3 düğmeli cekette, alttaki düğmenin açık bırakılması daha uygun olur. * **Gömlek beyaz olmalıdır. Açık mavi tonları de olabilir.* **Gömlek tek renk ise kravat çizgili olabilir. Gömlek çizgili ise tek renk kravat takılmalıdır.* **Takım elbiseyle ince çerçeveli, spor kıyafetlerle kalın çerçeveli güneş gözlüğü kullanılmalıdır.* **Manşetli gömlekler özellikle yemeksiz toplantılarda daha iyidir.* **Kravatın boyu, kemer tokasını kapatacak şekilde olmalıdır.* **Ayakkabı siyah ve bağcıklı olmalıdır.* **Ucunun sivri olması zarafeti arttırır.* **İçinin ve dışının deri olması faydalıdır.* **Çorap siyah renklidir.* **Ayakkabı, çanta ve kemer aynı renkte olmalıdır. Saat kordonunda aynı olması iyi olur.* **Davetiyenin altına kıyafet konusu yazılabilir.* **Süs mendilinde renk sınırlaması yoktur.* TELEFON: **Alo diye telefon açılması manalı değildir.* **Telefonu açan kendini tanıtmalı.* **Üstlerde kendini tanıtmalı.* **"Ben sana dönerim" denmemeli. (Sizi sonra arayacağım denmelidir)* **09:00 - 22:00 saatleri arası ev telefonu aranabilir. Cumartesi öğlene kadar, Pazar günü tam gün aranmaz.* ***Sekreter (Yönetici Asistanı)*** ** İsmimize gelen e-mail'e ve telefon mesajlarına mutlaka cevap yazılmalıdır.* KADIN- ERKEK: **Erkek daima yardımcı pozisyonundadır.* **Ast-üst ilişkisinin olduğu yerde bayan-erkek ayırımı olmaz.* **Ast-üstlük geçerli olur.* **Asansörden inişte kapıya yakın olan önce çıkar. Kural budur.* **Merdivenden çıkarken önce bayan çıkar, inerken ise erkek önde olmalıdır.* **Üst, Konuk ve Hanım daima sağdadır.* **Üniformalı iken hanım solda yürümelidir.* **Gelin solda, Damat sağda olmalıdır.* **Yemekten kalkma teklifi önce bayandan gelmelidir.* **Siparişler erkek tarafından verilmelidir.* **Kadını; giyimi, evi ve yemeği temsil eder.* **Erkeği; arabası, ayakkabısı ve eşi temsil eder denir.* **Tanıştırılan kişilerin özellikleri söylenmelidir.* **Önce elini üst uzatır, sonra ast uzatır.* **Bir bayan elini uzatmadıkça erkek elini uzatmamalı. Hanımlar elini uzatmak zorunda değildir, başı ile selam verebilir.* **İsmini unuttuğumuz insana soyadını sorarsak ismini de söyler. ** **Düğünde bayanlar tamamen beyaz giyinmemeli. (Beyazı sadece gelin giyer)* SİGARA – PURO: **Sigara, sigara ile yakılmaz. Mumdan da yakılmaz.* **Çocuklu evlerde içilmez.* **Resmi yerlerde kül tablası yoksa bu orada sigara içilmeyecek demektir.* **Sigara yakarken el ele değmemeli.* **Bir bayan, erkeğin sigarasını yakmamalı.* **Puro içe çekilmez. Puro dudak ve parmak içindir. Elde yakılır ve en az 45 dk.içilir. Erkek, erkeğin purosunu yakmaz. Puro bir kerede içilmez. Özel makasıyla kesilir, sonra tekrar içilebilir.* **Bayan erkeğin sigarasını yakmaz.* **Tek kibrit, tek yakım tekniği (Herkes için ayrı kibrit yakılır veya çakmak çakılır.)* ÇİÇEK SEÇİMİ: **Bir bayana asla suni çiçek hediye edilmez.* **Çiçeği elden götürüyorsak mesaj yazılmaz.* **Başka biri ile gönderiliyorsa not yazıla bilir.* |
|
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|