Türlerin yok oluşu mercek altına alınıyor
Yüzlerce bilim insanı ve hükümet temsilcisi, biyolojik çeşitlilik üzerine bir uluslararası bilirkişi grubu oluşturulmasına hazırlık amacıyla Fransa’nın Montpellier kentinde bir araya geldi.
Montpellier’de 17 Kasım’a kadar sürecek toplantıya katılan delegeler, bir yıl içinde “biyolojik çeşitlilik üzerine uluslararası bilirkişi mekanizması” ortaya koymayı ümit ediyor.
Fransa Biyolojik Çeşitlilik Enstitüsü Başkanı Jacques Weber, biyolojik çeşitliliği iklim değişiklikleriyle aynı siyasal düzeye taşımak için “sonuna kadar gitme” niyetinde olduklarını belirtti.
Weber, bu toplantıyı, biyolojik çeşitlilik üzerine uluslararası bilirkişi mekanizması projesi konusunda hükümetlere ve uluslararası konvansiyonlara sunulacak bir öneriyle sonuçlandırma umudunu dile getirdi.
Dünya Doğayı Koruma Birliğinin 12 Eylülde yayımladığı kırmızı listede, her dört memeliden biri, her sekiz kuştan biri, kurbağagillerin üçte biri ve bitkilerin yüzde 70’inin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.
Dinozorlardan sonraki bu büyük yok oluşun nedeninin insanoğlu olduğu, doğal yaşam alanlarının tahrip edildiği, kirlilik ve iklim değişiklikliğinin bu kıyımın başlıca nedenleri olduğu ifade edilirken, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 16 bin 306 türü içeren listeye yaklaşık 200 yeni türün eklendiği belirtildi.
Bilim insanları, uluslararası bir oluşumun, sorunu daha görünür kılma ve siyasi bir karar almaya yardımcı olma olanağı tanıması görüşünü taşıyor.
|