sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > İNTERNET KAFECİLER FORUM > Web - Webmaster > Site Tanıtımları
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Site Tanıtımları Sitelerinizi bu başlık altında tanıtabilirsiniz..

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 08-05-2023, 18:55   #1
Kullanıcı Adı
wboard
Post İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Kimler İhraç Kayıtlı Satış Yapabilir?

İhraç kayıtlı faturalar, özellikle ihracat yapan firmalar tarafından sıklıkla kullanılır halde. Çünkü ihraç kayıtlı faturaları kullanmanın ihracat yapan firmalar açısından başta vergi indirimleri olmak üzere bir takım faydaları bulunuyor. Yerli üretim malların küresel piyasalarda KDV indiriminden yararlanılarak satılmasını sağlayan ihraç kayıtlı faturalar, şirketler için küresel pazara girmek adına bir fırsat yaratıyor. Peki yurt dışına satış yapan firmaların almış olduğu bu ihraç kayıtlı fatura nedir, ne işe yarıyor ve hakkında bilinmesi gerekenler neler? Tüm merak edilenleri sizler için açıklamaya çalıştım…


İhraç Kayıtlı Fatura Nedir?
İhraç kayıtlı satış ya da 3065 ile satış gibi isimleri de bulunan ihraç kayıtlı fatura, ihracat yapan firmaları ilgilendirir. Faturanın ihraç kayıtlı olarak düzenlenmesinin en temel avantajı, bu faturaların KDV’den istisna olmasıdır. Eğer Türkiye içerisinde üretilen mallar yurt dışı pazarında satılacaksa, kanunlarda belirtilen yönergelere bağlı kalarak düzenlenen bu faturalar sayesinde vergi indirimlerinden yararlanmak mümkündür. Bir başka ifadeyle; Katma Değer Vergisi Kanununda bulunan 3065 sayılı 11-C maddesinde, üreticilerden alınan ve yurt dışı pazarında dövizle satışı yapılan ürünler için KDV ödenmesine gerek yoktur. Fakat bu ürünler yurt içinden alınıyor ve alım sırasında KDV ödeniyorsa, bu durumda firmalar ihracatla uğraştıklarını belgeleyerek devletin ilgili kurumlarına vergi iadesi talebinde bulunabilir.


Kimler İhraç Kayıtlı Satış Yapabilir?
Herhangi bir işletmenin ihraç kayıtlı olarak fatura kesebilmesi için öncelikle imalatçı vasfında bulunması gerekir. Firmaların bu faturayı kesebilmesi için gerekli koşullar, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Bakanlıkça belirlenen koşullar şu şekilde listelenebilir:



Firmalar sanayi siciline kayıt yaptırmalıdır,
Firmalarda gıda işletmesi belgesi, çiftçi kayıt belgesi ve işletme kayıt belgesi bulunmalıdır,
Sanayi Odası ve Ticaret odası gibi kurumlara kayıt yaptırılmış olmalıdır,
Firmalar kanunda belirlenen sayıda işçi çalıştırıyor olmak zorundadır,
Hem kapasite raporu hem de üretim altyapısı koşullarının karşılanıyor olması gerekir.


Tüm bunlara ek olarak şayet üreticiler kendi imalatlarının yanı sıra bir de fason imalat gerçekleştiriyorsa, bunun için uyulacak koşullar ayrı olarak belirtilmiştir. Söz konusu şartlar şunlardır:



Fason üretimin gerçekleştiği alanlar yalnızca Sanayi Sicil Belgesi ile belirlenmiş olan üretim alanları olmalıdır,
Fason üretimin gerçekleştirilmesini sağlayan ana üretici, çalışma sırasında gerçekleşebilecek olan tüm tehlike ve riskler ile birlikte, organizasyonun sorumluluğunu da yüklenmekle yükümlüdür,
Fason üretim sürecinde kullanılacak olan tüm malzemelerin ana imalatçı tarafından tedarik edilmiş olması gerekir.


Yukarıda belirtilmiş olan kurallar, bakanlıkça belirlenmiş olan kurallardan yalnızca bir kısmıdır. Bu kuralların tamamına Ticaret Bakanlığı i̇nternet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.



İhraç kayıtlı faturayı her bir ürün için düzenlemek mümkün değildir. Ticaret Bakanlığı sitesinde ihraç kayıtlı fatura düzenlenebilecek olan ürünler kapsamlı bir şekilde belirtilmiştir. Eğer düzenlenen faturalar bu kapsam dışında yer alıyorsa işletmelerin çeşitli yaptırımlar ile karşı karşıya kalması olasıdır. Eğer bir ihraç kayıtlı fatura düzenlenecekse, faturada yer alan malların tamamının belgelenmesi gerekir. Bu belgeleme işlemi de gümrük çıkış beyannamesi ile gerçekleştirilir.



Eğer siz de tüm bu süreci planlı ve profesyonel destek ile yürütürseniz, olası problemlerle karşılaşma ihtimaliniz de o kadar azalır. Profesyonel destek almak ve ihraç kayıtlı fatura düzenleme sürecini sorunsuz bir şekilde yönetmek için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.



İhraç Kayıtlı Fatura Nasıl Düzenlenir?
Eğer firmalar Ticaret Bakanlığı i̇nternet sitesinde belirtilen koşulları yerine getiriyorsa, kesmiş oldukları fatura üzerine “Satışı ihraç edilmek şartıyla yapıldığından, KDV tahsil edilmemiştir” şeklinde bir ibare yerleştirmelidir. Bu ibare faturaya düşüldüğü zaman ürünlerin imalatını gerçekleştiren firmanın KDV’den muaf tutulması söz konusu olacaktır. Eğer firmalar bakanlıkça belirtilen kuralların tamamına uymuyorsa, ihraç kayıtlı satış yapamaz ve aynı zamanda vergi indirimlerinden de faydalanamaz.



İhraç Kayıtlı Fatura Ne Zaman Düzenlenir?
İhraç kayıtlı olarak kesilecek olan fatura, ihracat işlemi gerçekleştirilmeden önce herhangi bir gün kesilebilir. Faturanın malın teslimi ile birlikte kesilmesi de mümkündür. Eğer fatura mal teslimi gerçekleştikten sonra kesilecekse, bu işlemin 7 gün içerisinde tamamlanması gerekir.



3065 sayılı kanunda belirtildiği üzere; ihracatı yapacak olan firmanın malı aldıktan sonra, bu mal üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan malın ihracatını gerçekleştirmesi gerekir. İhraç işlemi, imalatçı malı teslim ettikten sonraki ayın başından geçerli olacak şekilde 3 ay içinde yapılmalıdır. Yani imalatçı malı firmaya 5 Haziran tarihinde teslim ettiyse, Temmuz ayından itibaren 3. ayın sonuna kadar, yani 30 Eylül tarihine kadar malın ihracı gerçekleşmelidir. KDV indiriminden faydalanmak ancak bu şekilde mümkün olur. Eğer belirlenen tarihte malın ihracı gerçekleşmezse, 6183 sayılı kanunun maddelerinde belirtildiği üzere gecikme zammı uygulanır.



İhraç kayıtlı fatura kurallara uygun şekilde kesilmezse, bu durum firmanızın yaptırımlarla karşılaşması ile sonuçlanabilir. Çünkü Ticaret Bakanlığı tarafından uyulması gereken kurallar kapsamlı bir şekilde belirtilmiştir. Siz de ihraç kayıtlı fatura hakkında detaylı bilgi almak ve süreci profesyonel bir şekilde yönetmek isterseniz, hemen bizimle iletişime geçin!



UYARI: Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak göstermeden kullanılamaz.
wboard isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 11:00


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı