sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > TARİH - KÜLTÜR ve SANAT > Resim ve Fotoğrafçılık
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Resim ve Fotoğrafçılık O anları burada paylaşabiliriz.Sanatsal resim ve fotoğraflarımız.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-22-2008, 17:39   #1
Kullanıcı Adı
alfonzo28
Smile Albatros Hikayesi



Fotoğraf : Frans Lanting

Salvin albatrosu, 2,5 metrelik kanatlarının kıvrım ve kavislerini Yeni Zelanda kıyılarında esen fırtına rüzgârlarına uydurarak süzülürken, gökyüzüyle bütünleşiyor. Önünde, çoğuna insanların neden olduğu, yaşamsal önem taşıyan yıldırıcı mücadeleler var.





Fotoğraf : Frans Lanting

Genç albatroslar Campbell Adası'na inmek üzere alçalıyor. Okyanusun yukarısında yüksek hızla süzülmeye uygun yapıya sahip bir kuş için karaya konmak güç bir iş olabilir. Yeni Zelandalı çevre bilimci Peter Moore, "Kuşlar son alçalıştan önce çoğu kez havada defalarca dönerek daireler çizer," diyor. "Fırtınalı bir günde takla atarak yanımdan geçen bir kuş bile gördüm." Tek bir hata, boyun kırığı ve hatta ölüme bile yol açabilir.





Fotoğraf : Frans Lanting

Yeni Zelanda'nın Campbell Adası'ndaki genç güney kral albatrosları kur yapma telaşında. Erkeklerin cakasından sonra sırayı dişiler alıyor ve ince, uzun kanatlarını sergiliyor. Yaşam boyu birlikte olacakları eşi seçebilmeleri açısından birlikte "takılarak" geçirilecek zaman önemli.





Fotoğraf : Frans Lanting

Fotoğrafçı Frans Lanting, Falkland Adaları'nda bulunan bir kara kaşlı albatrosun huzuruna kabul edildikten sonra, eşler arasındaki işbölümünü gösteren tek bir kare yakalayabilmek için saatlerce bekledi.





Fotoğraf : Frans Lanting

Fotoğrafta görülen Laysan gibi Büyük Okyanus'un kuzeyinde varlık gösteren albatroslar, karada beceriksiz olmaları nedeniyle "sakar kuşlar" olarak anılır. Ama saatte 110-130 kilometre hızla uçan bu kuşları izleyen araştırmacı Scott Shaffer'a göre, "havada sakarlık'la ilgileri yok. İnanılmazlar..."






Fotoğraf : Frans Lanting

Yüz binlerce kara kaşlı albatros, yuva yapmak ve türlerinin bir sonraki neslini yetiştirmek üzere Steeple Jason Adası'na geliyor. Yaklaşık 399 bin çift -yeryüzündeki kara kaşlı albatrosların üçte ikisi- burada, Falkland Adaları'nda çiftleşiyor. Ama koloniler endişe verecek derecede azalmış durumda. Güney okyanuslarında parakete ve trol ağlarında çok sayıda kuşun ölmesi üzerine 2003'te Dünya Koruma Birliği (IUCN), bu türün tüm dünyada neslinin tükenmekte olduğunu ilan etti.






Fotoğraf : Frans Lanting

Yaklaşık 399 bin çift -yeryüzündeki kara kaşlı albatrosların üçte ikisi- burada, Falkland Adaları'nda çiftleşiyor.






Fotoğraf : Frans Lanting

Falkland Adaları'nda dişi kara kaşlı albatros (sağdaki), boynunu eşinin hafif kemirmelerine teslim ediyor.






Fotoğraf : Frans Lanting

Falkland Adaları'nda çiftleşme mevsimi sırasında bir dişi kara kaşlı albatros (sağdaki), eşinin ilgisine zarif bir gaga hareketiyle onu okşayarak karşılık veriyor.





Fotoğraf : Frans Lanting

Her şey bir reveransla başlar. Sonra bir bakış. Sonra parmak ucunda yükselircesine gaga gagaya uzanırlar. Ve dans sürüp gider... Sumru Adası'nda görüntülenen bu erkek (sağdaki) ve dişi gibi kara ayaklı albatroslar, çiftleşmeden önce mevsimler boyunca, dans etmek ve yuva yapmak üzere buluşabilir. Böylece 20 yıl veya daha uzun sürebilecek olan bağlarını güçlendirirler.






Fotoğraf : Frans Lanting

Boralar, Atlas Okyanusu'nun güneyini dev dalgalara boğup, gökyüzünü bir lunapark trenine çeviriyor. Uydu takibi, dalgalar üstünden gelen hava akımlarıyla yükselip, sonra hızla denize doğru alçalan albatrosların günde 800 kilometreden fazla yol aldığını gösteriyor.






Fotoğraf : Frans Lanting

Yavruları için büyük özveride bulunan deniz kuşları, onlara sunacakları yiyecekleri de önceden sindiriyor ve yavrunun boğazından aşağı akıtıyor.






Fotoğraf : Frans Lanting

Yeni Zelanda'da, boz başlı albatros ve sarı gözlü albatroslardan oluşan bir kolonide, yavrular yaşamlarının ilk üç-dört haftası boyunca koruyucu bir ebeveynin kanatları altında barınıyor. Daha büyük yavrular yalnız kaldıkları andan itibaren kendilerini yağmacı korsanmartılar (üstteki) ve diğer tehlikelerden koruyabiliyor.






Fotoğraf : Frans Lanting

Bu Laysan albatros yavrusu sadece on günlük. Kaliforniya Üniversitesi (Santa Cruz, ABD) araştırmacılarından Michelle Antolos Kappes, bir yavruyu beslenme öncesinde ve sonrasında tartarak, ebeveynlerinin yem bulmadaki başarısını ölçebiliyor.






Fotoğraf : Frans Lanting

Yalnızca 3-4 aylık olan bu albatros yavrusu, uzun bir süre boyunca ebeveynlerinin bakımına muhtaç kalacak. Eğer yetişkin olabilecek kadar yaşama şansını elde ederse, ne kadar uzağa giderse gitsin, yavrularını yetiştirmek üzere Campbell Adası'na geri dönecek. Ve öncelikle uzun süreli bir ilişki için eşini belirleyecek.






Fotoğraf : Frans Lanting

Koyu tüylerle kaplı başı bir punkçının saç kesimini andıran bu genç Laysan albatrosu henüz hav tüyleri olan bir yavrudan uçmaya hazır bir kuşa geçiş aşamasında.






Fotoğraf : Frans Lanting

Bu genç Laysan albatrosunun başını bir barok saray bestecisinin peruğuna benzer gür ve koyu kahverengi tüyler kaplıyor. Koloni genelinde erken olgunlaşan yavruların sağ kalarak tam bağımsızlığa ulaşma şansının daha yüksek olduğu söylenebilir.






Fotoğraf : Frans Lanting

Albatroslar açısından kalkış zor bir iştir, özellikle de ilk uçuş girişimini yapan bir yavru için.






Fotoğraf : Frans Lanting

Midway Atolü kumsallarında, yorgun kanatları sarkmaya başlayan bir yavru daha yenilgiyi kabul etmiş (sağda); en azından şimdilik. Scott Schaffer'a göre, hâlâ hav tüyleri taşıyan Laysan albatrosları, özgürlüklerini erken ilan etmiş olabilir. "Genç kuşlar yiyecek aramayı ve yön bulmayı tek başlarına öğrenmek zorunda; çoğu, açık denizde ihtiyaç duyacağı becerileri edinemeden ölüyor."






Fotoğraf : Frans Lanting

Gökyüzündeki zarafet, beslenme vakti geldiğinde çılgın bir rekabete dönüşüyor: Yemler, Frans Lanting'in, aralarında albatroslar ve fırtınakuşlarının da olduğu bu itişip kakışan kuş sürülerini Kaikoura Yarımadası'nın (Yeni Zelanda) dalgalı kıyılarına çekmesine yardımcı oldu.






Fotoğraf : Frans Lanting

Büyük Okyanus'ta deniz kuşlarına yiyecek gibi görünen plastik atıklar yüzüyor. Bir Laysan albatrosu, yavrusu için ölümcül olabilecek bir kavanoz kapağını tükürüyor.






Fotoğraf : Frans Lanting

İnsan kaynaklı tehlikeleri azaltacak çalışmalar da var. Kuşları korkutan oltalar üstünde dalgalanan parlak flandralar (altta), aç albatrosları dahi balıkçı gemilerinin ölümcül ağlarından uzak tutuyor. Maliyeti düşük bu tür çabalar, yılda yaklaşık 300 bine ulaştığı tahmin edilen deniz kuşu ölümlerini azaltabilir.
alfonzo28 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 02:54


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog Snus Satın al düşmeyen takipçi satın al