|
Türkiye ve Dünyadan Haberler Son dakika haberler ve son gelişmeler burada . |
Seçenekler | Stil |
12-16-2010, 12:14 | #1 |
Cumhuriyet tarihinde bir ilk Balyoz davası başladı !
Cumhuriyet tarihinde bir ilk Cumhuriyet tarihinde ilk kez sivil yargı, her rütbeden muvazzaf ve emekli generallerin de içinde bulunduğu askerleri yargılayacak. Eski kuvvet komutanları Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Albay Dursun Çiçek, Albay Cemal Temizöz, açığa alınan bir amiral ve iki generalin de aralarında bulunduğu 196 sanık İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. TUTUKLU SANIK YOK Tüm sanıklara aynı suçlamanın yöneltildiği iddianamede, sanıkların darbeye eksik teşebbüsten 20 yıla kadar hapsi isteniyor. Silivri'de görülecek davanın tutuklu sanığı bulunmuyor. DARBE TATBİKATI İddianamede, askeri bir müdahale için öncelikle ülkeyi günden güne kaos ve kargaşa ortamına çekerek ortamı şekillendirmeyi planlandığı, bu amaçla 'Oraj', 'Suga', 'Çarşaf' ve 'Sakal' eylem planlarının hazırlandığı iddia ediliyor. Nihai amacın ise devletin kontrolünü ele geçirmek olduğu belirtiliyor. İddianamede, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığı'nda 162 kişinin katılımı ile gerçekleşen seminerin, 'Balyoz Harekat Planı'nda öngörülen ve bir nevi darbenin tatbikatı olan seminer olduğu anlatılıyor. ALPER GÖRMÜŞ (Taraf Gazetesi yazarı) “Bu yargılama çok daha önce yapılmalıydı” Bu konuda en önemli nokta, ilk defa darbe girişimiyle suçlanan askerlerin sivil yargı önüne çıkarılması. Bu biraz daha erken olabilirdi tabii. 2003-2004’teki darbe girişimlerinin aktörleri 2007’de Nokta Dergisi bu girişimi ortaya çıkardıktan sonra da yargılanabilirlerdi. O günlerde ülkenin başbakanı aynen “savcılar herhalde gereğini yapacaklardır” demesine rağmen hiçbir savcı girişimde bulunmamış, bulunamamıştı. Şimdi gelinen nokta bu yolda Türkiye’nin epeyi yol aldığını gösteriyor. Bu çok önemli. Cumhuriyet tarihinde böyle bir şey olmadı. Talat Aydemir meselesi aslında zaten doğrudan doğruya ordunun davacı olduğu bir meseleydi. Ordunun kendi içinden birilerinin kulağını bükme davasıydı. Bugün doğrudan doğruya adli mahkemelerin böyle bir davayı görmesi çok önemli. Üstelik bu davanın ordunun hilafına rağmen yürüyor olması çok önemli. Balyoz davası, Türkiye’nin siyasi demokrasi yolunda aldığı mesafeyi gösteriyor. Özellikle siyasi diyorum çünkü öbür tarafta ciddi problemler var. CÜNEYT ÜLSEVER (Hürriyet Gazetesi yazarı) “Bu maç berabere bitmeyecek” Ben bunun Cumhuriyet tarihinin en önemli davalarından biri olduğunu düşünüyorum. İddialar çok önemli olduğu gibi, iddialara karşı çıkan tezler de aynı şekilde benim için önemli. Çünkü, 11. CD’deki yayınlanan iddialara karşı öne sürülen görüşler iddialar kadar ağır. İddialar ne kadar ağırsa bunu yalancılıkla suçlayan görüşler de o kadar ağır. Bunu ben cumhuriyet tarihine ışık tutacak bir dava olarak görüyorum, neticede bu ışık nereye düşerse düşsün. Bir taraf ağır mağlubiyete uğrayacak, bu kesin. Maç berabere bitmeyecek. Yargılama hakkında önceden konuşamam. Hakimin 48 saat önce görevden alınması kafamı çok bulandırdı. Ama Adalet Bakanı’nın HSYK bu işte oybirliğiyle karar almıştır sözü dikkata alınmalı. Türkiye referandum öncesinde ikiye bölünmüştü. Bu bölünmede ana merkezlerden biri HSYK idi. Bu dava galiba HSYK hakkında düşüncelerin hangisinin doğru olduğunu ortaya çıkaracak. Gerçekten çok önemli bir dava. SAMİ SELÇUK (Yargıtay Onursal Başkanı) "Sıradan bir dava" "Bu benim için sıradan bir davadır. Bir kalp cerrahı için bir kalbin cumhurbaşkanına, sanatçıya ya da herhangi bir insana nakledilmesinin nasıl önemi yoksa bir hukukçu olarak bu davada kimlerin yargılandığının da benim için bir önemi yoktur. Kamuoyunda uyandırdığı çalkantılar beni ilgilendirmiyor. " PROF. DR. FAZIL HÜSNÜ ERDEM (Dicle Ünv. Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi) "Asker-sivil ilişkilerinin normalleşmesi açısından önemli" "Balyoz Davası Türkiye'de siyasi sistemin yerleşmesi açısından önemli bir adımdır. Sivil-asker ilişkilerinin normalleşmesi ve bu çerçevede sivil otoritenin güçlü pozisyona gelmesi, bunlara hizmet edecek olması açısından tarihi bir öneme sahiptir." ensonhaber |
|
|
|
Konuyu Toplam 3 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 3 Misafir) | |
|
|