sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > TARİH - KÜLTÜR ve SANAT > Türkler'in ve Yabancıların Biyografileri
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Türkler'in ve Yabancıların Biyografileri Ünlüler, Artistler, Aktörler, Sanatçılar , Rektörler, İş Adamları, Gazeteciler, Kaşifler, İdoller, Örnek Alınacak Kişiler - Biyografi

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 02-20-2010, 01:37   #1
Kullanıcı Adı
prensisa
Standart François Couperin Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Yaşamı Hakkındaki Yazılar

18. yüzyılın ilk otuz yılında Fransa'nın en yetenekli bestecisi olarak gündemde kalır. Bu Parisli bestecinin babası ve amcası da orgcu ve klavsencidir. Kilise ve saray çevrelerine org ve klavsen dersleri vermiş, her iki çalgı için de pek çok yapıt bestelemiştir. Ancak Couperin'in hüneri Fransız oda müziği ve klavsen müziği kavramına getirdiği yeniliklerde yatar.

İtalyan ve Fransız bestecilerin klavsen yapıtlarındaki başlıca farklar şöyle sıralanabilir: Fransızlar daha çok dans adımlarına yatkın ve süslemelerle zenginleşmiş bir dil kullanırken, İtalyanlar güçlü, sert ritimli, parlak ve teknik niteliği üstün yapıtlar yazmaktadır. Couperin, Fransızların ayrıntıya önem veren titizliği ile parlak İtalyan ustalığını birleştirir. Sayısı 225'e varan klavsen parçalarında betimleyici özellikler kullanmış; kişi, ruhsal durumlar, bitki, hayvan, okul, gibi somut olay ve kişileri müziği ile resimlemiştir. Ayrıca oda müziği yapıtları da vardır.

Aynı dönemin Almanya'da en önemli orgcusu ve org bestecisi Dietrich Buxtehude (1637-1707)'dir. Buxtehude'nin müzik tarihindeki bir başka önemi de J. S. Bach'ın yaşamöyküsü içinde yer almasıdır. Genç Bach, Buxtehude'nin orgunu duyabilmek için Arnstadt'dan Lübeck'e kadar 320 kilometrelik yolu yürüyerek gidip gelmiştir. Buxtehude'nin org müziğinin yarısı Luterci geleneği sürdüren koral prelüdlerdir.

Konçerto grosso (Büyük konçerto), Barok dönemde çalgı topluluğu için yazılmış en önemli biçimdir. İki ses kitlesinin karşı karşıya gelişi, küçük bir yaylı çalgılar grubu ile daha kalabalık bir grubun değiştirimle çalmasıdır. Bir yanda solocular bölüğü (con-certino) öte yanda büyük çalgı topluluğu (ripieno ya da grosso bölüğü) yer alır. Bu tür, genişletilmiş bir trio sonata grubu ile daha büyük bir topluluğun söyleşisinden kaynaklanmıştır. Konçerto grosso biçimini ilk uygulayan 1700'de Corelli olmuştur. Bu dönemin konçerto grossoları genelde altı bölümlüdür ve birbirini izleyen bölümler, bir diğerine karşı tempodadır. Bu yapı hemen hemen süit biçimidir.

Süit (demet), her biri değişik ülkelerin dansı olan, aynı müzik tonundaki küçük bölümlerin, karşıt tempolarla art arda dizilmesidir. Ortaçağdaki ikili dans demetleri, Rönesans lavtacılarının dansları demetleyip çalmaları, Barok süitinin temelidir. Solo çalgı için örnek bir Barok süitin bölümlerinde bir prelüd'ün ardında temel olarak allemande, courante, sarabande ve gigue yer alır. Araya bir çift menuet genellikle, gavotte ve arya da eklenebilir. 19. yüzyılda bir operanın çalgılarla özetini yapmaya; daha sonra bir film müziğinin parlak bölümlerini özetlemeye de süit adı verilir. Örneğin: Batı Yakası Hikâyesi'nin süiti gibi.

Tema ve çeşitleme yöntemi, Barok dönemin başından sonuna doğru gelişme gösteren bir tekniktir. Rönesans bestecisinin en büyük sorunu, yapıtı başından sonuna belli bir bütünlük içinde koruyabilmektir. Barok bestecinin temayı çeşitleyip zenginleştirme yönteminde aynı tema, tanıdık bir yüzle karşımıza çıkar. Değişik giysilerle tanınmaz bir hale gelmez. Yinelenen tanıdık motiflerle yapıt bütünlük kazanır.

Bir sonraki çağın Klasik dönem bestecisi ise, yapıtın armonik bütünlüğüne güvendiğinden ana temayı çeşitlerken değişik giysilerle, zor tanınır bir halde karşımıza çıkartabilir. Çeşitleme, bir anlamda doğaçlamadır. Bu tarzda yazılan parçalara tokkata, fantezi, koral prelüd, prelüd adı verilmiştir. Füg, partita, passacaglia, Barok olgunlaştıkça ortaya çıkan yeni çeşitleme biçimleridir.
prensisa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 18:50


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı