OKULUN TARİHÇESİ: 1949 yılında Pratik Kız Sanat Okulu olarak açılan okul, 1964'te orta kısım ve kız meslek lisesinin açılmasıyla eski binasından 1979 yılına kadar eğitim öğretimine devam etmiş olup, binanın yetersiz oluşu nedeniyle 1979-1980 Eğitim Öğretim yılında lise pansiyonuna taşınmıştır. 11.01.1982 tarihinde yeni okul binasının hizmete açılması ile okul şu anki binasına kavuşmuştur. 1991-1992 Eğitim Öğretim yılında Anadolu Kız Meslek Lisesi (Bilgisayar bölümü) açılmıştır. Okul binası 4 katlı olup kaloriferlidir. Okul binasına ek olarak Uygulama anasınıfı ve 2. katında Müdür lojmanı bulunmaktadır. Anadolu Kız Meslek Lisesi bünyesinde Bilgisayar Alanı, Kız Meslek Lisesi bünyesinde Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı, Tekstil Konfeksiyon Alanı, Uygulama Sınıfı ve Pratik Kız Sanat Okulu mevcuttur.
Bilişim Teknolojileri Alanı
Çağın gerektirdiği ve her alanda kullanıma giren bilgisayarın yapısını bilen, sistemlerin teorisi ve karakteristik davranışları, yeni bilgi sistemlerinin tasarımı, envanter, üretim, pazarlama sistemleri, işletmelerde bilgisayarın rolü, donanım ve yazılım teknolojileri, bilgi işleme teknikleri çerçevesinde bilgisayar -donanım-yazılım bütünlüğünü bilen, alanı ile ilgili yenilikleri takip eden, bilgisayar programcısı niteliğinde teknik eleman yetiştiren bir bölümdür.Eğitim - Öğretim süresi 4 yıldır. Bu bölümden teknisyen ünvanı ile mezun olan öğrenciler; yabancı dil bilirler, kamu ve özel kesime ait iş yerlerinde teknik eleman olarak çalışabilirler. Eğitimlerine yüksek okullarda devam etmek isteyenler branşlarıyla ilgili bir bölüm tercih ettikleri takdirde ek puanla üniversiteye girebilirler.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı
Çocuk bakımı ve gelişiminin önemini bilen, 0-12 yaş çocuklarının gelişim özelliklerini tanıyıp, alışkanlık ve gereksinimleri konusunda bilgi kazanmış olan, onların sorunlarını giderici önlemler alabilen, bu yaş çocuklarında görülebilen hastalıkların belirtilerini, korunma yollarını, bakımını bilen, anne sağlığı konusunda bilinçli olan, ilk yardım konularında bilgi beceri kazanan, okul öncesi egitim konularında program hazırlayıp uygulayabilen aynı zamanda bu çocukların gelişim seviyelerine ve gelişen teknolojiye uygun eğitici oyuncaklar hazırlayabilen, kullanıldığı makine, araç-gerecin bakım ve onarımını yapabilen, çalıştığı iş yerinde günlük menü ve yiyecekleri ilkelerine göre hazırlayabilen, kendi alanındaki mesleki ve teknik becerilerini kullanarak iş yerinde ve çevresinde sorunları çözümleyebilen, çevreyle uyumlu ilişkiler kurabilecek nitelikte teknik eleman yetiştiren bir bölümdür. Eğitim - Öğretim süresi 4 yıldır. Bu bölümden teknisyen ünvanı ile mezun olan öğrenciler; okul öncesi eğitim kurumlarında teknik eleman olarak çalışabilirler. Eğitimlerine yüksek okullarda devam etmek isteyenler branşlarıyla ilgili bir bölüm tercih ettikleri takdirde ek puanla üniversiteye girebilirler.
Pratik Kız Sanat Okulu
Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarından olan "ilgi; istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak sureti ile hayata hazırlamak, onların kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak" maddesine dayanılarak kurulmuş olan Pratik Kız Sanat okulları toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için vardır.
http://bitlisakml.meb.k12.tr/