Bademcik ameliyatına yaş engel değil
Geniz eti, bilimsel adıyla 'Adenoid' dokusu, aynı bademcik gibi lenf yapısında ve üst solunum yolunun savunmasında rol oynuyor. Bademcik ve geniz eti çocuklarda yapısal olarak dar olan hava yolunu tıkıyor. Bademciğin yaşla beraber küçülen bir dokusu olduğunu kaydeden Sema Hastanesi'nden KBB Uzmanı Dr. Ömer Faik Sağun, bu yüzden 20'li yaşlardan sonra bademcik enfeksiyonlarında azalma görüldüğünü söyledi. İLK ÖNCE İLAÇ TEDAVİSİ
Bademcik ve geniz eti sorunlarının en sık çocukluk döneminde görüldüğünün altını çizen Sağun, "Görülme sıklığı çocukların anaokulu, kreş ya da ilkokul gibi toplu yerlerde bulundukları dönemlerde zirve yapıyor" şeklinde konuştu. Konuyla ilgili çeşitli tedavi yöntemlerinin olduğuna dikkat çeken Sağun, "Öncelikle ilaç tedavisini deniyoruz. İlaç tedavisinden fayda görülmediğinde cerrahi olarak bunların çıkartılmasına başvuruluyor" dedi.
FREKANS YÖNTEMİ
Günümüzde radyo frekans yöntemiyle bademciklerin küçülmesinin sağlandığını söyleyen Sağun, bu yöntemde radyo frekans enerjisi veren cihaza bağlı iğnenin bademciklere batırıldığını belirtti. Sağun bu işlemden sonraki süreci de şöyle anlattı: "Bu iğne yoluyla verilen radyo frekans enerjisi bademciklerin büzüşmesine ve dolayısıyla boyut olarak küçülmesini sağlar. Havayolunda yaklaşık olarak yüzde 70 genişlemeyi sağlar"
Erişkinler için de sorun
Bademcik hastalıkları ve geniz eti, çocuk yaş grubu sorunu olarak bilinse de erişkinler için de aynı kuralların geçerli olduğunu kaydeden Sağun, "Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyatları uygulanıyor" diye konuştu.
|