Sebzelerin ömrünü uzatan ilaçlar tehlikeli
LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Üstün Ezer, Türkiye'de tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanımının insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Morfin ve diğer bazı tıbbi ilaçların kırmızı reçeteyle satılması gibi, tarım ilaçlarının da uzman ziraat mühendisi gözetiminde kullanılmasının yerinde olacağını kaydeden Ezer, şöyle konuştu: "Kansere neden olan etkenleri sıfıra indirmek mümkün değil. Ama nasıl ki kendimizi mikroplardan koruyoruz, kansere neden olan etkenlerden de koruyabiliriz. Kanser vakalarının yüzde 40'ının beslenme konusundaki yanlışlardan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Bu oranın Türkiye için daha yüksek olduğuna inanıyorum. Çünkü Türkiye'de tarım ilaçları bilinçsizce, bir bölümü de meyve ve sebzelerin raf ömrü uzasın diye bilinçli olarak kullanılıyor. Ancak, biliyoruz ki tarım ilacı bir zehir, öldürüyor. Bunlar da tıpkı kırmızı reçeteli ilaçlar gibi satılmalı. Reçete eden uzmanın da eğitim seviyesi belli düzeyde olmalı. O kişi tarladan ve üründen sorumlu olmalı." Gıdaların mevsimine göre tüketilmesinin önemine işaret eden Ezer, Anadolu'nun belirli yerlerinde yapılan doğal tarımın makbul olduğunu, insan sağlığına zararının bulunmadığını, tarım ilaçlarının ise ekolojik dengeyi bozduğunu bildirdi.
Hamile ve emziren kadınların bu tür zararlı maddeleri bebeklerine de geçirme olasılığı bulunduğuna dikkati çeken Ezer, bu nedenle buna karşı toplumca mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.
Lösemili çocuklar köyü
LÖSEV'in Ankara'daki "Lösemili Çocuklar Köyü"nün inşaatının devam ettiğini bildiren Ezer, burada ailelere barınma imkanı sağlanacağını, ayrıca kanser araştırmaları yapılacağını kaydetti. Ezer, köyde hasta çocukların anneleri için de meslek edindirme atölyeleri oluşturulacağını anlattı.
|