sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > SAĞLIK - KADIN-ERKEK-CİNSELLİK > Kadınlar Kulubü > Pratik Bilgiler
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-18-2009, 04:59   #1
Kullanıcı Adı
Hasret
Standart Bebek uyutmanin püf noktalari

Bebek uyutmanin püf noktalari
Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari ve Neonatoloji Uzmani Prof. Dr. Sükrü Küçüködük, bebeklerin ölüm riskine karsi sirtüstü yatirilarak uyutulmasi gerektigini söyledi.

Prof. Dr. Sükrü Küçüködük, bebegin uyku ortaminin nasil olmasi, ne kadar uyumasi ve uyku problemlerinin nasil çözümlenmesi gerektigi konularinda bilgi verdi. Bebeklerin 3 aylik olana kadar tekerlekli bebek arabasina takilabilen, gerektiginde evden disariya çikildiginda kenarlarinda tutacaklari olan tasinir bebek yataginda ya da besikte uyuyabilecegini belirten Küçüködük, "Üçüncü aydan 3 yasina kadar kullanilan bebek karyolalarinda koruma çubuklarinin araliklari kol ya da bacaklarin sikismamasi için 2.5 santimden dar, bacaklarin da disari sarkmamasi için 6 santimden genis olmamalidir.

Yatak altligiyla korkuluklarin tepesi arasinda en az 60 santim yükseklik bulunmalidir. Bebegin yatagi karyolaya tam oturmali, bebegin kolunu, bacagini ya da basini sikistirabilecek kadar bosluklar olmamalidir" dedi.
Bebegin yataginin pamuklu kumasla kaplanmasi ve çok yumusak olmamasi gerektigine dikkat çeken Küçüködük, yüzüstü dönmesi durumunda havasiz kalmasini önleyecek hava delikleri bulunmasinin da önemine isaret etti.

"BEBEKLER SIRTÜSTÜ YATIRILARAK UYUTULMALI"

Yatak takimlarinda sentetikten kaçinilmasi, yeni dogan bebekler için onu sicaktan bunaltmayacak pamuklu örtüler ve ince battaniyeler kullanilmasi, bir yasindan sonra ise hafif ve sicak tutan bir yorgan seçilmesi gerektigine deginen Küçüködük, "Bogulma tehlikesine karsi bebekler en azindan 2 yasina gelene kadar yastik kullanilmamalidir. Ani bebek ölümlerine karsi bebekler sirtüstü yatirilarak uyutulmalidir" diye konustu.

Bebegi huzursuz edebilecegi için asiri sarip sarmalanmamasi, oda isisinin ilik olmasinin (18-20 santigrat derece) önemini anlatan Küçüködük, imkan varsa bebek odasina gece lambasi ve oturulan odadan bebegin rahatça kontrol edilebilecegi bebek alarmi takilmasinin gerekliligini dile getirdi.

Ilk günlerde gece-gündüz kavrami gelismedigi için bebeklerin gelisigüzel saatlerde uyudugunu, aylar geçtikçe uyku saatlerinin geceye kayacagini kaydeden Küçüködük, "Annelerin doktorlara en çok sordugu sorulardan biri bebegin ne kadar uyumasi gerektigi konusudur. Çocuk doyuruldugu, gazi çikarildigi, sessiz ve isisi ayarlanmis bir ortamda yatirildigi sürece ihtiyaci olacak uyku süresi kadar uyur.

Bebekler genellikle sorunlari yoksa bir emzirmeden digerine kadar uyku hallerini sürdürür. Çocuk büyüdükçe uyku ihtiyaci da azalir. 6 aylik bir bebekte günlük uyku süresi çocuktan çocuga degismekle beraber toplam 15 saat, 1 yasinda ise 14 saat kadardir. Her çocugun kendine göre bir uyku düzeni vardir. Uyku genellikle günün ayni saatlerine rastlar. Bebekler ilk yasin sonlarina dogru ögle öncesi ve ögle sonrasi olmak üzere iki kez uyur. Gündüz uyku aliskanliklarinin 2 saati geçmemesine dikkat etmek gerekir. Bebegin uykusu bu süreyi astiginda gerekirse dikkatlice uykudan uyandirilmalidir" seklinde konustu.

"ANNE ÇOCUGUNU KOYNUNA ALMAMALI"

Bir yasini tamamlayan çocuklarin genellikle gündüzleri 1-2 saat, geceleri ise 12 saat kadar uyuduklarini ifade eden Küçüködük, bu durumun her çocukta farkli olabilecegini hatirlatti. Küçüködük, çocuga aksamlari düzenli olarak ayni saatte yataga yatma aliskanliginin kazandirilmasi gerektiginin önemini vurgulayarak, "Aksi halde çocukta uyku problemleri baslayabilir. Aksamlari uyku aliskanliginin kazanilmasi için bebegin beslenmesinin odasinda yapilmasi saglanmali. Uykuyu ceza degil eglence haline getirmek için 20 dakikalik bir zaman ayrilmali, mimikli bir oyun kurgusunun olusturulmasi gereklidir. Bunun yani sira yatagina sevdigi oyuncaklar ya da sarilarak uyudugu bir sey varsa o konulmalidir" dedi.

Bazi çocuklarin gece yarisi uykudan aglayarak uyanip annelerinin yatagina gittigini kaydeden Küçüködük, bu durumda annenin çocugu koynuna almamasi gerektigini belirtti. Küçüködük, sunlari söyledi:
"Anne çocugu koynuna almak yerine, onu tekrar yatagina yatirip, yaninda oturarak sirtini sivazlayip onu oksamasi, sakinlesmesini saglamaya çalismasi daha dogru bir hareket olacaktir. Bu uygulama çocugun her seferinde annesinin yatagina gitme aliskanligini kazanmasini da engeller."
Hasret isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 19:55


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog Snus Satın al düşmeyen takipçi satın al