sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > SAĞLIK - KADIN-ERKEK-CİNSELLİK > Kadınlar Kulubü > Yemek Tarifleri ve Mutfak Muhabbetleri
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi



Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-17-2009, 18:36   #1
Kullanıcı Adı
Hasret
Standart Baharatlar

Baharatlar



Baharatların insanlık tarihinde önemli bir yere sahip olduğu adına bir yolun olmasından bellidir. İlk çağlardan başlayarak, eski dünyanın en önemli ticaret yolu olan, doğu ve batıyı birbirine bağlayan yollardan biri olan Baharat Yolu, Hindistan’dan başlayarak iki ana kol üzerinden ilerlerdi. Birinci kol Kızıl Deniz üzerinden Akdeniz limanlarına uğrarken ikinci kol Basra Körfezi’nin kuzeyinden Basra Limanı’na, buradan Şattülarap üzerinden yukarı tıranarak Bağdat’a ulaşırdı. Bağdat’tan ikiye ayrılan bu yollardan biri Dicle Nehri üzerinden Musul’a ve Anadolu ile İran’a; diğeri, Fırat Nehri’ni izleyerek Suriye limanlarına, Akdeniz veya Anadolu üzerinden İstanbul’a kadar uzanırdı. 15. ve 16. yy’da yapılan coğrafi keşifler sonucunda ticaret yollarının değişmesiyle Baharat Yolu önemini yitirmiştir.



Doğru sindirimin ana kurallarından biri belli başlı gıdaları birbiriyle karıştırmamak ve gıdaları doğru pişirmektir. Gıdalardan yeterince yararlanabilmek için pişirilmeleri sırasında baharat kullanımı esastır. Kokuları ve lezzetlerinin yanı sıra gıdaların sindirimini ve emilimini kolaylaştırırlar. Antimikrobiyal özellikleriyle de gıdanın bir nevi hijyenini sağlarlar. Tane veya öğütülmüş olarak kullanılırlar.



Baharatların özel tat ve koku vermesini sağlayan uçucu yağları olduğundan açıkta tutuldukları zaman bu maddelerden kayba uğrarlar. Bu nedenle ya teneke kutularda ya da kavanozlarda tutulurlar. Konuldukları kapların herhangi bir kokusu olmamalıdır; aksi taktirde koku çekerler. Baharatlar loş ve serin yerlerde saklanmalıdır.



Baharatlar da bitkiler gibi dozundan fazla ve bilinçsizce kullanılmamalıdır. Hardal ve karanfil gibi baharatlar sindirim sistemi bozuk olanlarca kullanılmamalıdır. Zencefil, ülseri olanlarca kullanılmamalıdır.



Faydalı Kısımlarına Göre Baharatlar



Kök: Zencefil, kara veya kırmızı turp Gövde: Tarçın Yaprak: Nane, kekik, merzengüş, maydanoz, defne Soğan yapısında olanlar: Mutfak soğanı, sarımsak Çiçek: Karanfil Meyve: Kimyon, anason, karabiber, kırmızı biber, vanilya Tohum: Hardal, küçük Hindistan cevizi

Tat ve Kokularına Göre Baharatlar



1- Hoş Kokulular: Nane, kekik, maydanoz, tarçın, karanfil, vanilya, biberiye

2- Acılar: Tere, hardal, sarımsak, soğan

3- Kokulu Acılar: Karabiber, kırmızıbiber, zencefil

4- Ekşiler: Sumak, limon, sirke



Baharatların yemek pişirmede kısaca kullanımı şöyledir:

Hint Tıbbı Ayurveda, gıdaları tam anlamıyla sindirebilmek amacıyla baharatları sıklıkla yemek tariflerinde kullanır. Çeşnilerinin açığa çıkması amacıyla baharatlar (karabiber, zerdeçal, zencefil, kişniş, kimyon) önce çiçek yağında veya mısır yağı gibi hafif bir yağda kızartılırlar. Daha sonra et, pirinç veya sebzeler bilinen yöntemlerle pişirilirler.



Karabiber ve zencefil sindirim gücünü arttırırken, kimyon ve kişniş gaz oluşumuna engel olur. Zerdeçal kanı ve karaciğeri temizler.



Kaynakça:

1- Ayurvedic Cooking, Dr. Vasant Lad.

2- Doğa & Sağlık, Nisan 2005
Hasret isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 05:41


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



webmaster blog boşanma avukatı istanbul
Snus Satın al çarşamba pasta çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım