sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > SAĞLIK - KADIN-ERKEK-CİNSELLİK > Kadınlar Kulubü > Bebek Anneleri
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-08-2014, 18:51   #1
Kullanıcı Adı
REYHAN
Standart 20 Aylık Bebek Gelişimi

20 Aylık Bebek Gelişimi
20 Aylık Bebeğiniz Şunları Yapabilir

Bebeğiniz bu ayda, basit işlerde size yardım etmek ister. Mutfakta ve evin içinde yaptığınız işlere dahil olmak ve bir şeyler yapmak ister. Kirli çamaşırları sepete, oradan da makineye götürür ve hatta sizi taklit ederek düğmeye bile basar.
Rahatlıkla koşar ve merdiven çıkar. Merdiven çıkmayı çok sever fakat inerken yardımınıza ihtiyaç duyabilir.
Arkadaşlarına vurabilir. Bu genelde merak duygusundan kaynaklanır; “ona vurursam ne olur?” sorusunun yanıtını deneyerek öğrenir.
Bu aylarda öfke patlamaları normaldir. Bebeğiniz her şey hakkında kendine ait fikirlere sahip olmaya başlamıştır.
Paylaşmayı Öğretmek

Paylaşmak öğrenilmesi zor bir şeydir. Çocukların üç yaşına girene kadar paylaşmasını öğrenmez, fakat temellerini şimdiden atabilirsiniz. Çocuklar paylaşmayı, uzun bir süre paylaşma tecrübeleri edinerek öğrenirler. Hangisi benim, hangisi senin, hangisi babanın, hangisi annenin, eğer evde köpek besliyorsanız, hangisi köpeğin olduğu hakkında konuşmanız gerekir. Paylaşma davranışını göstermek de faydalıdır. Örneğin bir elmayı ikiye ayırdınız. “Benim bir kırmızı elmam var ben onu seninle paylaşacağım” diyebilirsiniz.
Evinizde başka bir çocuk varsa, çocuğunuz paylaşmayı daha çabuk öğrenecektir. Sadece ona ait olan ve paylaşması gerekmeyen bazı şeyleri olmasına dikkat edin. Çocuğunuz paylaşmayı öğrenmek için sizin yardımınıza çok ihtiyaç duyacaktır. Sabırlı olun ve çocuğunuz biraz daha büyüyünceye kadar gerçek bir paylaşma beklemeyin.
Kardeş Kıskançlığı

Akran çekişmesi bilhassa kardeşler arasındaki yaş farkı üçten az ise problem olabilir. Kıskançlık her zaman bebek doğar doğmaz başlamayabilir. Büyük kardeş küçük emeklemeye başlayıncaya kadar onu normal olarak kabul edebilir. Bebeğiniz işlere karışmaya başladıkça onunla daha fazla ilgilenirsiniz. Bu durumda büyük kardeş doğal olarak kendisini daha az sevdiğiniz hissine kapılabilir ve kıskanabilir. Küçük kardeşin araya girip büyük kardeşin oyuncağını kırması işleri daha kötü hale getirebilir.
Büyük çocuğunuzun hislerini anladığınızı ve onu sevdiğinizi bilmesini sağlayın. Küçük kardeşi ile onun canını acıtmadan başa çıkma yollarını ona öğretin.
Çocuklarınızın birbirlerine veya birbirlerinin eşyalarına zarar vermelerini önleyin. Büyük çocuğunuzu öfkesi için suçlu bulmanızın bir faydası yoktur. Kardeşinin canını acıtmasına veya kardeşinin onun canını acıtmasına müsaade etmeyeceğinizi bilmesini sağlayın. Büyük çocuğunuz için hayatı çekilir yapmak için elinizden geleni yapın. Onun varlığında küçük kardeşini övmeyin. Arkadaş ve akrabalarınıza da bu tavsiyeye uymaları için ricada bulunun. Büyük çocuğunuza bir eğlence gezisi veya arkadaş grubu gibi hoşuna giden ev dışı aktiviteler bulun. Ancak bunu büyük çocuğunuzun kendisini özel hissetmesini sağlayacak şekilde yapın. Günde en az bir defa büyük çocuğunuza aralıksız ilginizi verin. Tüm çocuklarınız bu ilgi ve özene ihtiyaç duymaktadır.
Gerçekçi beklentileriniz olsun. Bu zamanda daha büyük çocuğunuzdan ekstra talepleriniz olabilir. Onun bu yaşta olabileceğinden daha sorumlu, sabırlı, bencil olmayan ve büyük bir insan gibi olmasını bekleyebilirsiniz. Bu beklentilerden kendinizi alıkoyun. Bir kavgada hangi çocuğu suçlayacağınıza karar vermeye çalışmayın. Sadece onları ayırın. Eğer bir oyuncak için kavga ediyorlarsa, oyuncağı her ikisinden de uzaklaştırın. Daha sonra yapmaları gereken başka bir şey bulmaya çalışın. Bu yaşlardaki çocuklarda kavganın yaygın bir şey olduğunu hatırlamaya çalışın. Çocuklarınız bir canavara dönüşmemiştir. Sabırlı, anlayışlı ve kararlı olun. Bu dönem geçecektir.
20 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Evde yaptıklarınızı taklit etme isteğine engel olmayın. Ona basit görevler verin ve sınırlar koyun. Dolaptan alabileceği bir şeyi getirmesini isteyin. Makinelerin düğmelerine sadece sizin basacağınızı öğretin.
Bazı anneler, bu aylarda kardeş düşünmeye başlayabilir. Böyle bir düşünceniz varsa, bebeğinizi buna hazırlamak için, ona anlatmanız gerekir.
Gece uykularında emziği bırakmayı öğretmeye çalışabilirsiniz. Biberon içinse; gündüz su, meyve suyu ve sütü genellikle bardakla verin ve biberonla içtiği miktarı sınırlandırarak başlayın. Biberonu sadece mama sandalyesinde kullanmasına izin vermek gibi yöntemler deneyebilirsiniz.
Bebeğiniz araştırmayı sever. Dışarıda olduğunuzda, güvenliğini sağladığınız müddetçe merak ettikleriyle dilediği kadar ilgilenmesine izin verin. Bırakın herhangi bir çiçeği dakikalarca incelesin, bir taşta otursun, kedileri sevsin. Dünyayı bu şekilde öğrenecektir.
Şımarık Çocuk

“Şımarık” bir çocuk devamlı talepkardır, ben merkezcidir ve etrafta olunmasından hoşlanılmaz. Etrafındaki diğer erişkinler tarafından da pek sevilmezler.
Küçük bir bebeği istediği zaman özen, ilgi ve alaka göstererek şımartamazsınız. İyi bakılmış bir yaşındaki çocuklar genelde emin ve güvenilirdir. İlk yılında yetersiz bakım görmüş çocuklar korkulu ve daha talepkar olabilir. Çocuğun ikinci ve üçüncü yıllarında kendisine sınır konulmaz ve bu sınırlarda tutarlı olunmaz ise “şımarıklık” ortaya çıkabilir. Aileler mantıksız talepleri karşıladıkça, rahatsız edici davranışı frenlemedikçe ve çocuklarının ufak ihtiyaçlarının diğerlerini rahatsız etmesine müsaade ettikçe çocuklar şımarık olurlar.

Sınırlar belirli olur ve her zaman, çocuğun bakımını üstelenen herkes (bakıcı-anneanne-babaanne v.s) tarafından tutarlı bir şekilde uygulanırsa, çocuklar bu sınırlar içinde başarılı olmayı öğrenirler. Bu da özgüven kazandırır. Çocuklar mantıklı sınırlama ve kurallar isterler. Bu kurallar çocuğunuzun anlayabileceği ve uyabileceği cinsten olmalıdır. Çocuğunuz her istediği verilmeyince sizden hoşlanmayacak diye endişe etmeyin. Onu sevdiğinizi fakat yanlış hareket etmesine müsaade etmeyeceğinizi bilmesini sağlayın.
Kuralların neler olduğunu, bunların niye gerektiğini ve uymayınca neler olacağını anlamasına yardımcı olun. Sınır koyma ve bunlara uymaya zorlama, sizin çocuğunuzun emniyetli, yetenekli ve “şımarmadan” büyümesine yardımcı olacağınızın göstergesidir.
Bebeğinizle Nasıl Oynayabilirsiniz?

Bu ay bebeğinizi parmak boyalarıyla tanıştırabilirsiniz. Bu iş için mama sandalyesini kullanabilirsiniz. Ona bir kâğıt verin, boyalarını açın ve özgürce denemesine izin verin. Teker teker renklerle oynaması, onun için öğretici olacaktır.
Nesne devamlılığını geliştirmek için, sakla bul oyunlarına devam edin. Elinize herhangi bir oyuncağını alın ve arkanıza götürerek sorun; “top nerede?” ve hangi elinizde olduğunu bulmayı öğretin.
REYHAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 00:09


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog