sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > TARİH - KÜLTÜR ve SANAT > Dini Konular > Ayet, Hadis ve Dualar
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 04-08-2010, 11:39   #1
Kullanıcı Adı
denizci
Standart Iftar Duasi

Iftar Duasi..



Kelimeyi şehadet getirmek, namaz kılmak, zekat vermek ve hacca gitmek ile birlikte İslam'ın 5 şartından biri olan oruç tutmak her müslüman için oldukça önemli bir ibadettir.
Ramazan ayında imsak vaktinde başlayan oruç, akşam güneş batıncaya kadar devam eder. Güneş batınca yemek ve içmek suretiyle oruç açılır. Orucu açmaya ise «iftar» denir.

İFTAR ANINDA VE İFTARDAN SONRA DUALAR

Bismillahi vel hamdü lillâhi, allâhümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü ve aleyke tevekkeltü, Sübhâneke ve ni hamdike tekabbel minni, inneke entes semiul aliym.

Manası: "Allah'ım! Senin için oruç tuttum, Senin için rızkınla orucumu açtım. Ancak Sana tevekkül ettim. Seni hamdinle tesbih ederim. Allah'ım Benden kabul buyur. Çünkü Sen işiten ve bilensin.

İftar zamanında oruçlunun reddedilmeyecek duası vardır. Abdullah b. Amr der ki:

Allah Resulü (s.a.v) iftar ettiğinde şöyle dua ederdi:

"Allahümme inni es'elüke bi rahmetikellti vesiat külle şey'in en tağfirali."

Manası: "Allah'ım! Her şeyi kuşatan rahmetinle beni bağışlamanı dilerim."

Efendimiz (s.a.v) bir kavmin yanında iftar ettiği zaman şöyle dua ederdi:

"Oruç tutanlar yanınızda iftar etsin, melekler de sizin için istiğfar getirsinler."

İFTAR SOFRASINDA DUA

"Allahümme, yâ vâsial'mağfireti! İğfirli, veli'vâlideyye ve lil'mü'minine yevme yekûmül hisab birahmetike yâ erhamer'râhimin.

Manası:

"Ey bağışlaması bol olan Allâh'ım. Beni, anamı-babamı ve bütün iman edenleri kıyamet günü, hesap gününde mağfiret buyur.(günahlarımızı bağışla)."

İftar sofrasında oturmuş, iftar saatini beklerken, devamlı bu duayı okuruz. En az üç kere, ençoğu ise yüz kere tesbihleyip çekebiliriz.

Bu duanın manasından da anlaşıldığı gibi bu duayı okumak çok faydalıdır. Bu dua istiğfardır.

Kişi şu gelen duâyı da çok okumalıdır. Manasını da aklına almalıdır. Yüce Rabbimizin her şeyi kuşatan o geniş rahmet ve merhametinin sebep ve vesile kılarak istemesini bilmek, kişiyi yüce mertebelere ermeyi nasip eder.

"Allahümme inni es'elüke birahmetikelleti vesiat külle şey'in entağfira li"

Manası: Allah'ım! Her şeyi kuşatan her şeyi içine alan o geniş rahmetinle beni bağışlamanı diliyor ve benim günahlarımı, hata ve kusurlarımı affetmeni istiyorum.

Bir de iftar edince orucumuzu açınca Allah'a şükür duasi ederiz. O dua şudur.

IFTAR EDILINCE DUA

Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü e alâ rizkike eftartü. Ve savmel'gadi min şehr-i Ramazane neveytü fagfirli mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.

Manasi:

Allah'ım, senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim, senin rızkınla orucumu açıyorum. Ramazân-ı Şerifin yarınki günü orucuna da niyyet ettim. benim geçmiş ve gelecek günahlarımı yarlığa (bağışla) demektir.

Allâh, cümlemizin tuttuğu oruç ibadetlerimizi kabul buyursun. Âmin!...

Cenâb-ı Hak, oruç ibadetiyle nefisleri terbiye olan kullarından eylesin!

TÜRKÇE DUA
Yâ Rab! Ancak sana kulluk ederiz. Yâ Rab! Bütün İbâdetlerimizde ancak senden yardım isteriz. Bütün hayırlı işlerimizde senin lütfunu bekleriz. Lûtfeyle, bize yardımını esirgeme Yâ Rabbi! Mübarek Ramazanda mağfiretine eren, kullarının içine bizleri de girmek nasib eyle Yâ Rabbi!
denizci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 19:37


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı