sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞİTİM - ÖĞRETİM - KARİYER > Kitap Dünyası
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi

Kitap Dünyası Kitaplarla ilgili tüm paylaşım burada.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 03-27-2010, 12:01   #1
Kullanıcı Adı
denizci
Standart Anne Kafamda Bit Var (Tarık Akan) Özeti,Konusu,Karakterleri

Yazarı : Tarık AKAN
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Yeri / Tarihi : İstanbul / 2002 - Mart
Sayfa Sayısı : 198

KİTAP HAKKINDA
Tarık Akan 1980 darbesi sonrasında Almanya’da yaptığı bir konuşma yüzünden tutuklanır. Bir an önce suçsuzluğunun ıspatlanıp, serbest kalacağını uman Akan’ı, zorlu hapishane günleri beklemektedir. Hücre denilebilecek kadar ufacık kodesler, sorgular işkenceler, bitler pireler, idamlıklar, sağcılar, solcular…

Eğer hiç,12 Eylül’e yada öncesine-sonrasına dair kitap okumadıysanız bu kitap sizi hayrete ve hatta dehşete düşürebilir. Yok eğer okuduysanız bu kitabı “klasik bir 12 Eylül kitabı. Tarık Akan bu dönemde yaşadığı hapishane hayatını, her insana tek tek anlatmaktan bıkmış ve bu yüzden yaşadıklarını kitap haline getirmiş olmalı” diyebilirsiniz.

KİTAPTA NELER VAR?
Kitapta Akan’ın 12 Eylül sonrasında hapishaneye giirişi, hapishane hayatı, tutuksuz yargılanmak üzere hapishaneden çıkması, çıktıktan sonra yurtdışına kaçma planları, sonra kalmaya karar verip kendisini müdafaa etmesi ayrıntılı bir şekilde anlatılmış.

Ayrıca 1982 yılında Cannes Film Festivalinde, altın Palmiye ödülünü kazanan “Yol (Bayram) ” adlı filmin ne zorluklarla çekildiği de kitabın ortasında, ayrı bir bölümde ele alınmış. Kitap ilk çıktığında, Yol filminde vurulan at sahnesinin nasıl çekildiğini öğrenen insanlar, özellikle hayvansever dernekleri, hayli tepki vermiş ve bu tepkiler basında yer almıştı;

“Çekim boyunca atla aramızda inanılmaz bir bağ kurulmuştu……..bana duyduğu sevgi ve bağlılığı hayvanın gözlerinden okuyordum……….bu sahnede tabancamı çekmeli ve kurşunu atın kafasına sıkmalıydım…”ben bu atı öldüremem, yakın plan başkasının elini çek”dedim.…….”at öldü Tarık gel” dediler.Koşarak gittim, paltomu giydim…..at kafasını kaldırıp bana baktı, ölmemişti. Başçavuşa gittim. “mermi ver at ölmemiş” dedim…..Yeğen onuda atın kafasına sıktı. Sonra ben tekrar sahne aldım.Tam çekime geçilecekken, hayvan yine gözlerini açtı, bakışlarıyla beni arıyordu. Bayılacak gibi olmuştum, çıldıracaktım. …..yöre halkı adamdan (başçavuşdan) yalvara yakara 3 mermi daha almıştı. Yeğen kurşunları boşalttı. At bu kez öldü.”

GENEL OLARAK KİTAP
Kitap, sanki karşınızda birisi oturup anlatıyormuş gibi kolay ve akıcı bir dilde yazılmış. İnsanı yormayan, bir günde okunabilecek bir kitap. İlk kez bir hapishaneye yada 12 Eylül’e dair kitap okuyorsanız, sarsılacağınız kesindir.

KİTABIN KARAKTERİSTİĞİ
Kitap Can Yayınlarından çıkmış. Toplam 200 sayfa. Girişte yazarın hayatı kısaca anlatılmış. Kitap 8 bölüme ayrılmış.4. bölüm ise Yol filminin çekimini anlatıyor. Kitabın kapak resmi Yol filmindeki bir sahneden alınmış.
denizci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)