Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda önemli uyarılar yaptı. Meselenin, kendisinin kurduğu 58. hükümet döneminde de gündeme geldiğini belirten Gül, bu konuda Genelkurmay'a görev verildiğini, ancak temizliğin yapılamadığını hatırlattı.
İktidara 'muhalefeti daha fazla bilgilendirmesi' tavsiyesinde bulunan Gül, muhalefetin ise ağır suçlamalardan kaçınmasını istedi: "Türk devleti, Türk hükümeti, TBMM ulusal çıkarların aleyhinde bir şey yapar mı? Bunu nasıl düşünebiliriz?"
"Türk devleti, Türk hükümeti, TBMM kendi ulusal çıkarlarının aleyhinde bir şey yapar mı? Bunu nasıl düşünebiliriz" diye soran Gül, konunun 'ekstrem noktalara' çekilmemesini istedi. Gül, "Herkes hassasiyetini göstererek katkı sağlayacaktır bu konuların halledilmesine... Açık şekilde fikirlerini paylaşacaktır. Kuşkusu olanlar, şüphesi olanlar ki olabilir gayet tabiidir. O zaman onları da en iyi şekilde yetkililer başta hükümet olmak üzere uzmanlarını göndererek açıklayacaklardır 'Bu işin aslı şudur, şudur' diye. Yeteri kadar herkesi bilgilendirmek gerekir." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, Bişkek'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Gül, bir soru üzerine Türkiye'nin artık mayınlardan arınması gerektiğini ifade etti. Bu konuda geçmiş hükümetler döneminde de çalışmalar yürütüldüğünü belirten Gül, kendi dönemini örnek gösterdi: "Hatta benim kurduğum ilk hükümette 2002 yılında bu yönde talepler geldiğinde Genelkurmay'a görev verildi. Bununla ilgili o zaman tahmin edilen maliyetler vardı. Daha sonra görüldü ki bu maliyetler 10-15 misli arttı. Daha sonra yapılamayacağı ortaya çıktı. Türkiye'nin bunları kendi kaynaklarıyla, mevcut kaynaklarıyla yapması çok uzun yıllar alıyor. Çünkü mayın temizlemek kolay bir şey değil, dünyanın en zor işlerinden biri, tehlikeli bir iş. Gelişmiş aletler gerekiyor." Cumhurbaşkanı Gül, mayınların temizlenmesiyle elde edilecek 210 bin dönüm arazinin ekonomiye katkısına da dikkat çekti. Gül, "Büyük yatırımlar yapılıyor, fabrikalar, barajlar... Bir de böyle bir yatırım var. Siz en verimli topraklarınızı Türkiye'nin çıkarına kullanmaya başlayacaksınız.'' ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DTP'li milletvekillerinin ifadeye çağrılması krizinin de suhuletle çözülmesi gerektiğini söyledi. Gül, "Bununla ilgili gerek Sayın Meclis Başkanı gerek diğer siyasiler bir çalışma içerisinde.'' dedi.
ZAMAN
27 Mayıs 2009, Çarşamba