ROMATOLOJİDE ERKEN TANI
Cerrahpaşa'da geleneksel hale gelen Lokomotor Sistem Günleri'nde Romatoloji'de Erken Tanı tartışıldı.
İlki 14 yıl önce gerçekleştirilen, Cerrahpaşa Lokomotor Sistem Günleri 6–7 Kasım tarihleri arasında Cerrahpaşa'da gerçekleştirildi. İki yılda bir belli bir konuyu değişik prensiplerin bakış açılarından ve derinlemesine ele alıp tartışılan bu toplantılar artık geleneksel hale geldi. Neredeyse 20 yıldan beri ayda bir kez yapılan Fizik Tedavi Anabilim Dalı, Romatoloji Bilim Dalı ve Ortopedi Anabilim Dalının ortak ürünü olan bu günlerin bu yılki oturumlarında, romatizmal hastalıklarda son yıllarda sıkça duyulan 'Erken Tanı' kavramı tartışıldı. Kongreyi değerlendiren İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Huri Özdoğan, 14 yıldır devam eden bu aylık toplantılara bilimsel bir kimlik kazandırmak istedik dedi. İki yıllık periyotlar ile bir konuyu ele alarak tüm yönleri ile değerlendirdiklerini kaydeden Özdoğan, ortopedistler, fizik tedavi uzmanları vakaları kendi açılarından değerlendirip tartışıyorlar şeklinde konuştu.
Sağlık Yayıncılık
Biyolojik Ajan Grubu İlaçlar Pahalı ama Son Derce Etkili
2008 Kasım kongresine katılımın 200 civarında olduğunu ifade eden Özdoğan, bunun için herhangi bir dernekten destek almadıklarının altını çizdi. Yurtdışından gelen konuşmacı sayısının bu yıl dört olduğunu söyleyen Özdoğan, bu konuşmacıların yurtdışında ki çok iyi merkezlerden geldiğini kaydetti. Bu yıl düzenlenen toplantıda “Romatolojide Erken Tanı”yı tartıştıklarını bildiren Özdoğan, bu grup hastalıklara ne kadar erken tanı konursa o kadar erken tedaviye başlayıp, tedavi edebileceklerini vurguladı. Özdoğan ayrıca şunları kaydetti: “ Dünya üzerinde özellikle üzerinde çalışılan bir konu olmasına rağmen maalesef elde edilen gelişmeler yeterli değil. Bizler erken dönem uygulanacak birçok ilaç çalışması içindeyiz ve bu çalışmalarımız devem ediyor. Son yıllarda yeni ilaçlar ve bunlara bağlı olarak pek çok yeni tedavi stratejileri ortaya çıktı. Bunlar pahalı ilaçlar ama son derece etkililer”. Erken dönemlerde bu ilaçlar ile tedaviye başlanırsa, hastaların ellerinde, ayaklarında gerçekleşen şekil bozukluklarını ve sakat kalma risklerinin çok azaldığını söyleyen Özdoğan, bu ilaçların biyolojik ajan grubu ilaçlar olarak adlandırıldığını sözlerine ekledi.
Bu ilaçlar ile Doğrudan İltihaplı Hücre Hedefleniyor
Özdoğan ayrıca şunları ilave etti: “ Daha önce kullandığımız ilaçlar bütün vücuttaki iltihaba genel olarak yöneliyordu. Kullandığımız eski ilaçlar ile vücudun kendi ürettiği, mikroplu olmayan ve non-spesifik olarak adlandırılan iltihaplar baskılanmaya çalışılıyordu. Kanserde de bu böyle. İlaçlar kanserli hücre ile sağlam hücreyi veya iltihaplı hücreyi biri birinden ayırt edemiyordu. Biyolojik olarak adlandırdığımız bu ilaçlar, doğrudan iltihabı yapan molekülü hedefliyor ve etrafına fazla zarar vermiyor”. Bütün bu tedavilerin son derece pahalı ve büyük altyapılar gerektiren tedaviler olduğunun altını çizen Özdoğan, zamanla bunların da uygulanabilirlik kriterlerine geleceğini sözlerine ekledi.