sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > EĞİTİM - ÖĞRETİM - KARİYER > Liseler ve Üniversiteler
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


Liseler ve Üniversiteler Lise ve üniversite ilgili her paylaşım burada.

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 01-19-2010, 11:33   #1
Kullanıcı Adı
denizci
Standart Ünye Arif Nihat Asya Anadolu Kız Meslek Ve Kız Meslek Lisesi

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Okulumuz 08.12.1952 tarihinde akşam kız sanat okulu olarak açılmıştır.1966-1967 öğretim yılında kız sanat okulu bölümü de öğretime açılmıştır.1969-1970 öğretim yılında o zamanki adıyla kız sanat enstitüsüne dönüştürülmüştür.1974-1975 eğitim öğretim yılında adı kız meslek lisesi olarak değiştirilmiştir.30 mart 1987 yılında adı”Ünye Arif Nihat Asya Kız meslek lisesi” olarak değiştirilmiştir.1998-1999 eğitim öğretim yılında okulumuz bünyesinde Anadolu kız meslek lisesi de açılmıştır.Şu an Anadolu Kız Meslek Lisesi bünyesinde Bilişim Teknolojileri Alanı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı ve Grafik ve Fotoğraf alanı mevcuttur.



ALANIN TANIMI: Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI: Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
DAL PROGRAMLARI
1. WEB PROGRAMCILIĞI
Tanımı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında web sayfası tasarımı ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlama yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek,amaçlanmaktadır.
Anadolu kız meslek kısmında yer alan bölümümüz 4 yıllık eğitim kapsar.Çağın gerektirdiği ve her alanda kullunıma giren bilgisayarın yapısını bilen,montaj düzeyinde bilgisayar üretimi yapabilen, hizmet ve üretim sektörünün sorunlarına bilgisayarlı çözümler getiren , bilgisayar donanım -yazılım bütünlüğünü bilen,alanı ile ilgili yenilikleri takip eden kaliteden sorumlu teknik elemanlar yetiştiren bir alandır.
Bu alanı başarı ile tamamlayarak mezun olan öğrenciler, yabancı dil bilirler,kamu ve özel kesime ait iş yerlerinde teknik eleman olarak çalışabilir veya kendi iş yerini açabilirler.

ALANIN TANIMI: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI : Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANININ ALT DALLARI
ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ DALI
Tanımı: Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında erken çocukluk öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ÖZEL EĞİTİM DALI
Tanımı: Özel eğitimde öğretmen yardımcısının sahip olduğu, özür grubuna uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında özel eğitimde öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Okulumuzda Erken Çocukluk Eğitim Dalı Bulunmaktadır.
EĞİTİM PROGRAMI
Genel Amaçlar:
Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretim programı bireylere temel bilimleri içeren bilgi ve becerileri kazandırmanın yanısıra, çağımızın gereği olan insan ilişkileri, iletişim kurabilme, değişimlere ve teknolojiye uyum sağlayabilme, sistemleri anlayıp kullanabilme yeterliklerini kazandırmayı hedeflemiştir.
Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretim programı;
1- Çocuk gelişimi ve eğitiminin önemini kavrar.
2- 0-6 yaş çocuklarının gelişim özelliklerini ve gelişimlerine etki eden etmenleri kavrar.
3- Anne ve çocuk sağlığının önemini kavrar
4- Özel eğitime gereksinim duyan çocukları tanır.
5- Temel beslenme ilke ve esaslarına dayalı olarak süt çağı, oyun çağı, okul çağı çocuğunun özelliklerini, beslenme alışkanlıklarını, problemlerini ve yetersizliklerini kapsar.
6- 0-6 yaş çocuklarına, hamile ve emziklilere uygun menü hazırlama ve uygulama becerisi kazanır.
7- Çocukta beden ve ruh sağlığının önemini benimser.
8- İlk yardım konusunda temel bilgi ve beceri kazanır.
9- Çevresi ile sağlılı ilişkiler kurmada iletişimin önemini kavrar.
10- Okul öncesi eğitimin amaçlarını, okul öncesi eğitim kurumlarının işlevlerini ve özelliklerini kavrar.
11- Okul öncesi eğitim kurumları için ilkelerine uygun eğitim programı hazırlar ve uygular.
12- Okul öncesi eğitim kurumlarında kullanılacak eğitici araç-gereç ve oyuncakları tekniğine uygun olarak hazırlar ve kullanır.
13- Özel eğitim gerektiren çocuklar için ilkelerine uygun eğitim ortamı düzenler .
14- Okul öncesi dönem çocuğunda yaratıcılığın önemini kavrar, çeşitli yaratıcı çocuk etkinlikleri planlar, hazırlar, uygular.
15- Okul öncesi eğitimde okul aile birliğinin önemini, okula ve aileye düşen sorumlulukları kavrar.
16- Sağlıklı bir toplum oluşmasında okul öncesi dönem çocuklarının gelişim ve eğitim özelliklerini bilmenin önemini benimser.

Grafik ve Fotoğraf alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik, eğitim ve öğretim verilen alandır. Grafik ve fotoğraf sanatının temel işlevi bir mesajı iletmek, bir ürün yada hizmeti tanıtmaktır

Alanın Amacı:Grafik ve Fotoğraf alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
1.GRAFİK
Tanımı: Bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla tasarımları elle ve bilgisayarla sanatsal ölçütler içinde hazırlama yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Grafik ve Fotoğraf alanı altında grafikerlik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2-FOTOĞRAF ÇEKİM
Tanımı: Ürün veya konunun fotoğrafını çekme, çektiği fotoğrafları baskıya hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Grafik ve Fotoğraf alanı altında fotoğraf çekim elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır
3.FOTOĞRAF BASKI
Tanımı: Çeşitli özelliklerdeki, klasik veya otomatik banyo ve baskı sistemlerinin çalışmaları hakkında yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Grafik ve Fotoğraf alanı altında fotoğraf baskı operatörlüğü mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.



ALANIN TANIMI: Giyim Üretim Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI: Giyim Üretim Teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER DALLARI
Ø Kadın Giyim Modelistliği
Ø Erkek Giyim Modelistliği
Ø Çocuk Giyim Modelistliği
Ø İç Giyim Modelistliği
Ø Hazır Giyim Model Makineciliği
Ø Deri Giyim
Ø Kadın Terziliği
Ø Erkek Terziliği
Ø Kesimcilik
Okulumuzda Kadın Giyim Modelistliği ve Hazır Giyim Model Makineciliği dalları bulunmaktadır.
1. KADIN GİYİM MODELİSTLİĞİ: Kadın giyimine ait elde veya bilgisayarlı sistemde temel ve model uygulamalı kalıp, şablon, seri ve pastal planını hazırlayan, ürüne uygun malzeme tespit ederek numune dikiminin yapılmasını sağlayan nitelikli kişidir.
Görevleri
Ø Modele ve ölçüye uygun kalıp hazırlamak.
Ø Kalıpları şablonlamak.
Ø Kalıpları serilemek.
Ø Modele uygun malzeme tespiti yapmak.
Ø Pastal planı hazırlamak.
Ø Numune dikimi yaptırmak.
2. HAZIR GİYİM MODEL MAKİNECİLIĞI: Modelist tarafından verilen dikim talimatına göre model ve malzeme özelliğine uygun kadın, erkek, çocuk ve iç giyim numune dikimi yapma, iş geliştirmeye yönelik önerilerde bulunma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görevleri
Ø Tekniğe uygun numune kesimi yapmak.
Ø Tekniğe uygun numune dikimi yapmak.
Ø Numune kontrolü yapmak.
Ø Tespit edilen hataları düzeltmek.
Ø Kullandığı araç-gerecin basit bakım ve onarımını yapmak.
Giyim Üretim Teknolojisi alanı altında ayrıca; dokuma konfeksiyon makinecisi, örme konfeksiyon makinecisi, iç giyim konfeksiyon makinecisi, deri konfeksiyon makinecisi, makastar, giysi tadilatçısı, ütücü, ayakçı, deri kesimcisi, kalite kontrolcü, depocu, düz dikiş makinecisi, düz deri dikiş makinecisi, overlokçu, tilki overlokçu, reçmeci, ponterizci, ilik-düğmeci, çift iğneci, lok makinecisi, zikzak makinecisi, zincir dikiş makinecisi, lastik makinecisi, katçı meslek elemanları bulunmaktadır.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Giyim üretim teknolojisi alanında çalışmak isteyenlerin; görme ve işitme duyu organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesi, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmesi, titiz olması, bedenen ve ruhen sağlıklı olması, göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilmesi ve mesleki eğitim almış olması gerekmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Giyim üretim teknolojisi alanında çalışanlar, çalışmalarını kapalı mekânlarda (işletmelerde) yürütürler. Bu alanda çalışanlar görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği içinde bulunmak ve görevini eşgüdüm hâlinde yürütmek durumundadır. İş, elle ve/veya makinelerle çalışmayı gerektirmektedir. Çalışma ortamının kısmen tozlu olmasından dolayı astım ve alerji problemleri olan kimselerin çalışırken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.
İŞ BULMA İMKÂNLARI
Giyim üretim teknolojisi alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki tekstil üretim işletmelerinde çalışabilecekleri gibi kendi atölyelerini de açabilirler. Bu alanda eğitim alan kişiler Türkiye’de yaygın olarak iş bulma imkânına sahiptir.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Bu alanda meslek eğitimi, meslek liselerinin giyim üretim teknolojisi diploma programında verilmektedir. Lise öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, meslek yüksek okullarının;
Ø Tekstil,
Ø Deri Konfeksiyon,
Ø Kostüm Tasarımı bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler.

Üniversite giriş sınavında başarılı oldukları takdirde;
Ø Giyim Endüstrisi Öğretmenliği,
Ø Giyim Öğretmenliği,
Ø Hazır Giyim Öğretmenliği, lisans programlarına devam edebilirler.
Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde;
Ø Giyim Endüstri Öğretmenliği,
Ø Giyim Öğretmenliği,
Ø Hazır Giyim Öğretmenliği,
Ø Moda Tasarım,
Ø Moda Tasarım Öğretmenliği lisans programlarına devam edebilirler.
Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.
Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Giyim Üretim Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.

Elsanatları teknolojisi alanı programı, bireylere öncelikle temel birimleri içeren bilği ve becerileri kazandırmanın yanı sıra , çağımızın gereği olan güçlü insan ilişkileri, ileteşim kurabilmek, degişimlere ve teknolojilere uyumlu sağlayabilme, sistemleri anlayıp kullanabilme yeterlileklerini kazandırmak hedeflenmişdir.programın temel amacı ,bireylerin temel amacı, bireylerin temel yeterlilikler üzerine temel mesleki bilgi ve becerileri doğrultunsunda kaliteli hizmet sunabilen ve işin her aşamasın da kaliteden sorumlu olmanın ğeregini bilen bireyler yetiştermektedir.
El sanatları teknolojisi alanı programında : el dokuma, halı desinatörlüğü, dekoratif el sanatları,el ve makina nakışı,sanyı nakışı, dekoratif ev testili dalları yer almaktadır. Okulumuzda dekoratif el sanatları,el ve makina nakışı dallarında eğitim verilmektedir.

ALANIN TANIMI: Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI: Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Okulumuzda servis ve mutfak dalları bulunmaktadır.
ALT ALAN DALLARI
1. MUTFAK
Tanımı: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2. PASTACILIK
Tanımı: Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Pastacılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
3.SERVİS
Tanımı: Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Tel: 0 (452)32 1726 Faks: 0 (452) 323 1025 E-Posta:[email protected]
denizci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 10:56


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2025

2007-2025 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı